Reis naar Berlijn | Plan je reis

zo 19 mei
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF

Stedentrip Berlijn

Berlijn is een van de meest geliefde bestemmingen in Duitsland. Je kunt niet alleen goedkoop een stedentrip naar Berlijn maken, maar je kunt ook gratis bezienswaardigheden als de Brandenburger Tor en de Fernsehturm bewonderen. Voor Duitsland is de stad ook hun politieke hoofdzetel, met het parlement en vele ministeries die er gestitueerd zijn. Verder hebben ook verschillende internationale bedrijven hun hoofdkantoor in deze stad en vinden vele belangrijke beurzen zoals IFA, ILA en ITB hier plaats.

Berlijn is de hoofdstad van Duitsland en als stadstaat ook een deelstaat van het land. Daarbij is het de grootste stad van Duitsland en de tweede grootste van de EU. De stad werd voor het eerst vermeld in 1244 als deel van het vorstendom Brandenburg. De stad werd echt van belang toen de aristocratische familie Hohenzollern, die de koningen van Pruisen werden, Berlijn tot hoofdstad van hun rijk bekroonden in 1701. In 1871 werd Berlijn de hoofdstad van het Duitse Rijk. De moderne geschiedenis van de stad wordt gekenmerkt door de verdeling van de stad in een oostelijk en westelijk deel tot de eenmaking van Duitsland in 1990.

Hoe reis je rond in Berlijn als een local?Hoe naar Berlijn komen

Vliegen naar Berlijn-Tegel (TXL)

Berlijn-Tegel is de vierde grootste luchthaven in Duitsland en wordt gebruikt door ongeveer 20 miljoen passagiers per jaar. Er zijn verschillende vluchten naar Europese landen, maar ook naar Noord-Amerika, Azië, de Caraïben en het Nabije Oosten.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er zijn busverbindingen tussen het vliegveld en Alexanderplatz (TXL JetExpressBus), Zoologischer Garten station (X9 JetExpressBus) en via lijn 128 en 109. Er zijn geen rechtstreekse verbindingen via de S- of U-Bahn. Het dichtstbijzijnde station is de Kurt-Schumacher-Platz (U6) maar dit is enkele honderd meter weg.
Er zijn taxistandplaatsen aan Terminal A, C en E. Een rit van de luchthaven naar het centrum, bijvoorbeeld naar Berlijn Hauptbahnhof, duurt ongeveer 15 tot 20 minuten en kost rond de € 20. De autosnelweg A111 gaat tussen de luchthaven en het centrum. Ook de Saatwinkler Damm brengt je naar het centrum.

Vliegen naar Berlijn-Schönefeld (SXF)

De tweede luchthaven in Berlijn is Berlijn-Schönefeld en staat op de 8e plaats wat betreft Duitse luchthavens. Van hieruit zijn er verschillende chartervluchten en low-budget vluchten naar verschillende bestemmingen. Buiten Berlijn-Schönefeld is ook de nieuwe luchthaven Berlin-Brandenburg (BER) in constructie, die de huidige twee luchthavens zal gaan vervangen.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er gaan twee lijnen van de S-Bahn naar de luchthaven, namelijk S9 en S45. Daarnaast zijn er nog 8 buslijnen die direct naar vliegveld rijden. Dit zijn de lijnen 163, 164, 171, 734, 735, 736, 741 en 742. Er is bovendien een snelbus X7.
Taxi’s vanuit Berlijn-Schönefeld stoppen en vertrekken vanaf Terminal A. Van de luchthaven tot Berlijn Hauptbahnhof duurt ongeveer 30 minuten over en kost rond de € 30.
De luchthaven kan bereikt worden via de Autobahn A113. Men neemt de afslag nummer 6; ‘Schönefeld-Nord’ of nummer 7; ‘Schönefeld-Sud’. Andere belangrijke straten die in verbinding staan met het vliegveld Schönefeld zijn de B96a en L400.

Treinen naar Berlijn Hauptbahnhof

Berlijn heeft meerdere grote treinstations. Berljn Hauptbahnhof, het centrale station van Berlijn, is de grootste. Het station opende in 2006 en is tegenwoordig een stop voor verschillende regionale treinen en ICE-treinen. In totaal zijn er 16 perrons, verdeeld over verschillende verdiepingen. Vanaf de bovenste verdieping vertrekken treinen is oostelijke en westelijke richting, vanaf de benedenverdieping vertrekken treinen in noordelijke en zuidelijke richting. Daartussen liggen nog 3 verdiepingen met onder andere winkels, restaurants, toiletten, autoverhuurbedrijven en loketten. Het station fungeert als centrale treinhub in het Duitse spoorwegsysteem.

Van Berlin Hauptbahnhof naar het centrum

Vanaf Hauptbahnhof kan je de S-bahn (S5, S7 en S75) nemen of de U-Bahn (U5). Er stoppen verschillende bussen aan het station, waarvan een van de belangrijkste verbindingen de TXL-bus is, die tussen het treinstation en luchthaven Tegel rijdt. Aan de noordelijke ingang stoppen bovendien ook 3 tramlijnen (M5, M8 en M10).
Taxi’s kunnen gevonden worden aan de noordelijke ingang van het station. Het treinstation ligt eigenlijk in het centrum, dus afhankelijk van waar men naartoe gaat, kan men dit ook wandelen.
De straat tegenover Hauptbahnhof is ‘Invalidenstraße’. Iedere straat die naar het station gaat, kruist ook deze straat. Een van de belangrijkste straten richting Hauptbahnhof is de B96, die uit het zuiden komt en een snelle verbinding via een tunnel biedt met verschillende wegen door Berlijn van en naar Hauptbahnhof.

Treinen naar Berlin Gesundbrunnen

Het station Berlijn Gesundbrunnen is een groot treinstation in het noorden van Berlijn. Het is een van de oudste treinstations van Berlijn en werd geopend in 1872. Gezien de locatie is het een kruispunt van verschillende S-Bahn lijnen en treinroutes. Ook de ICE hogesnelheidstreinen stoppen hier. Verder is er een groot winkelcentrum in de bovenste verdieping van het station.

Van Berlin Gesundbrunnen naar het centrum

Het station is voornamelijk bereikbaar met de S-Bahn. De ‘Ringbahn’ is een trein die in twee richtingen in een cirkel rond Berlijn rijdt, namelijk de S41 en S42. Deze lijnen stoppen op Gesundbrunnen. Andere S-Bahnverbindingen vanaf hier zijn de S1, S2 en S25. Er is ook een metrostation van de U8 aanwezig.
Indien men met de auto reist kan men via verschillende wegen van en naar het treinstation rijden. In de noord-zuidelijke richting kan men het station bereiken via de Brunnenstraße/Badstraße. Vanaf het oosten is er de L1059 die naar het station leidt. Andere belangrijke straten zijn de Osloer Straße, Bornholmer Straße en B96.

Spoorwegmaatschappijen in deze regio

Berlijn is een belangrijk centrum voor het Duitse spoorwegennetwerk. De belangrijkste spoorwegmaatschappij is Deutsche Bahn. Zij voorzien vele routes en verbindingen, bijvoorbeeld naar Hamburg, München of Frankfurt. Verder is er de ODEG (Ostdeutche Eisenbahngesellschaft) die Berlijn met verschillende steden in de omringende staat Brandenburg verbindt, voornamelijk in het noorden van Duitsland.

Bussen naar ZOB Berlin

Het belangrijkste busstation van Berlijn is gelegen aan de Funkturm. Hier komen vele autosnelwegen samen, waardoor het snel bereikt kan worden. Met 35 perrons is het een van de grootste busstations in Duitsland. Het station werd geopend in 1966 en was een belangrijke hub voor busverbindingen van West-Berlijn naar West-Duitsland. Ongeveer 75.000 bussen komen hier elke dag aan. Doordat het aantal bussen dat hier komt zo groot is, zorgt dat er plannen zijn het ZOB in Berlijn uit te breiden. De belangrijkste busmaatschappij is Berlin Linien Bus, die Berlijn met de rest van het land en steden buiten Duitsland verbindt. Daarbij heeft iedere busmaatschappij in Duitsland routes van of naar Berlijn, zoals MeinFernbus, Flixbus of ADAC Postbus.

Van ZOB Berlin naar het centrum

De beste manier om het ZOB Berlijn te bereiken is via het openbaar vervoer. Met de S-Bahn kan men via lijn S41, S42 en S46 het station Messe Nord/ICC gemakkelijk bereiken, dat slechts op enkele meters van het busstation gelegen is. Een andere manier is via de metro met de U2 en uitstappen aan de ‘Kaiserdamm’.
De ingang van het station ligt in de straat ‘Messedamm’, die kruist met de ‘Masurenallee’ en ‘Neue Kantsstraße’. De grote straat ‘Kaiserdamm’ ligt slechts op enkele meters afstand. Mensen van buiten Berlijn kunnen het busstation bereiken via de snelweg A115, die naar de ring A100 leidt.

Naar Berlijn rijden

Van het noordwesten gaat de Autobahn A24 van Hamburg naar Berlijn. Vanaf het noordoosten is er de A11 die vanuit Polen komt en de A18 vanuit Frankfurt/Oder. Vanuit het zuidoosten is het de A13 die Berlijn met Dresden verbindt en vanuit het zuidwesten de A9, die via Leipzig en Nuremburg naar München gaat. Direct van het westen is er de A2, die tussen Berlijn via Magdenburg, Hannover en Dortmund naar Oberhausen gaat. Al de autosnelwegen eindigen in de ‘Autobahnring A10’, die rondom Berlijn loopt. Vanaf deze ring lopen er verschillende autosnelwegen zoals de A11, A113 en de A115 naar de stad en naar de binnenring A100.
De autosnelwegen liggen allemaal rondom de stad maar leiden niet rechtstreeks tot het centrum. Andere belangrijke straten gaan echter vanaf de snelwegen tot het centrum. Het is geen probleem om het centrum binnen te rijden, maar de straten kunnen wel wat drukker zijn. Voor het gebied binnen de Autobahnring heb je te allen tijde een milieusticker nodig.

Verplaatsen in Berlijn

Openbaar vervoer in Berlijn

BVG is de vervoersmaatschappij die de bussen, trams, veerponten en U-Bahn (metro) in Berlijn aanbiedt. De S-Bahn, een soort bovengrondse en snellere metro, behoort tot de Deutsche Bahn, die tevens een deel regionale treinen beschikken die ook door de stad rijden. Ook de regionale treinen maken deel uit van het openbaar vervoer en kunnen met hetzelfde ticket gebruikt worden. Het openbaar vervoer in Berlijn is gezien de vele mogelijkheden erg uitgebreid en ongeveer 1 miljard passagiers maken hier jaarlijks gebruik van. In totaal zijn er 22 tramlijnen, 153 buslijnen en 10 metrolijnen die in totaal een bereik hebben van ongeveer 1000 km². Het gebied is opgesplitst in drie zones, namelijk A, B en C. A en B vormen samen het stadscentrum, C is het gebied rondom Berlijn.

  • Soorten tickets: Een ticket voor de zone AB kost € 2,70, een BC ticket € 3 en een ABC ticket € 3,30. Een dagticket voor AB € 6,90, BC € 7,20 en ABC € 7,40. Het is ook mogelijk om groepskaarten of een abonnement voor een maand af te sluiten.
  • Toeristenpass: Er zijn speciale toeristische tickets, zoals de Berlin WelcomeCard (48u) voor AB € 19,50 en ABC € 21,50.
  • Korting: Er zijn ook goedkope kaarten voor studenten en stagiaires beschikbaar. Een maandelijks tickets kost € 56 voor AB, € 61 BC en € 74 ABC.
  • Nachtlijnen: In het weekend rijden de U-Bahn en trams gedurende de hele nacht, maar niet zo vaak als ‘s nachts. Sommige bussen hebben een nachtdienst, andere rijden niet tijdens de nacht.

Fietsen in Berlijn

Fietsen in Berlijn is erg populair en een ideale manier om je te verplaatsen. Vele straten zijn voorzien van fietspaden, vaak zelfs in twee richtingen.

  • Fiets huren in Berlijn: Nextbike Berlin is een van de vele fietsenverhuurders in Berlijn. Ze bieden fietsen aan voor € 9 per dag of € 3 voor iedere 30 minuten. Er is ook een speciale ‘RadCard’ voor € 3 per maand, waarmee je 30 minuten gratis kan fietsen, en daarna € 0,50 betaalt voor iedere extra 30 minuten of € 5 voor een dag. Nextbike heeft ongeveer 50 stations in het stadscentrum, waarvan de meeste zich in de buurt van stations of belangrijke bezienswaardigheden bevinden.
    Een andere fietsenverhuurder is Call a Bike, een dienst van Deutsche Bahn. Een fiets huren kost € 0,08 per minuut en € 15 per dag. Indien je in bezit bent van een BahnCard of student bent kost het je slechts € 9 per dag. Het is ook mogelijk om een fiets voor een jaar te huren, hiervoor betaal je € 48 of € 36 met BahnCard en € 24 voor studenten.

Taxi’s in Berlijn

Taxi’s worden vaak gebruikt in Berlijn. Ze zijn echter vrij prijzig.

  • Kost: De startprijs is € 3,40 en voor iedere kilometer daarna moeten passagiers ongeveer € 2 bijbetalen.
  • App: Taxi App van Apple ‘Taxi Berlin’
  • Taxibedrijven: Taxi Berlin 030 202020; Würfelfunk 030 210101; TaxiFunk Berlin 030 443322

Rijden in Berlijn

Rijden is Berlijn is erg gebruikelijk, wat bewezen wordt door het aantal auto’s in de stad. Parkeerplaatsen kunnen op vele locaties gevonden worden, maar zijn vaak vol. Parkeren kan voor ongeveer € 18 per dag.

Te voet door Berlijn

Te voet door Berlijn kan gemakkelijk: er zijn verschillende voetpaden naast de straten en op de grote pleinen zijn vaak geen auto’s toegelaten. Zeker in het centrum liggen vele bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar. Hou er wel rekening mee dat Berlijn een erg grote stad is en dat het soms toch aan te raden is een stukje met het openbaar vervoer of taxi af te leggen.

Berlijn Gids: 10 tradities en gebruiken om te ontdekken in Berlijn

Berlijn is niet zoals andere steden. Niet zo romantisch als Parijs, niet zo georganiseerd als Londen. Maar Berlijn heeft haar eigen charme; het is een hippe stad, een vrije stad, steeds in evolutie, en vooral uniek in haar soort. De stad is getekend door de turbulente geschiedenis waaronder ze geleden heeft, maar is de laatste jaren het centrum van verandering geworden. En dat doet ze op een indrukwekkende manier. Inwoners en bezoekers genieten van de reusachtige parken, de leegstaande gebouwen die worden omgetoverd tot clubs, de rommelmarktjes naast het kanaal, een luchthaven dat tot stadspark is omgebouwd en de open airs in de zomer. Ondanks het feit dat het een jonge stad is, zijn ook in Berlijn heel wat tradities en gebruiken erg levendig. De een heel Duits, de ander ontstaan door het samenleven van verschillende culturen, maar alle nog steeds prominent aanwezig in de stad. En jij kunt ze natuurlijk ook gewoon uitproberen! In deze Berlijn gids vind je 10 dingen om te doen in Berlijn, waarmee je de tradities van de Duitse hoofdstad in ere houdt.

1. Geniet van een Duitse curryworst

De curryworst is een vaste waarde in de culinaire tradities van Berlijn. En in de stad zijn er dan ook talloze zaakjes waar je kunt genieten van deze specialiteit, vaak gewoon op straat! De bekendste locatie is ongetwijfeld Konnopke’s Imbiss op de Schönhauser Allee, die al sinds 1930 bestaat en ondertussen een plaatsje heeft veroverd in zowat alle gidsen over Berlijn. Buiten genieten van een curryworst kun je er ook alles over leren in het ‘Currywurst Museum’, waar je kennis kunt maken met de geschiedenis van de worst en waar zich bovendien een heuse worstsofa bevindt!

Proef een extra pikante curryworst bij …

Curry & Chili

In Konnopke kun je al kiezen tussen 5 verschillende graden van scherptegraden van de currysaus – van hemels tot hels – maar Curry & Chili gaat zelfs nog een stapje verder, waardoor ze bekend staan als de pikantste curryworst van Berlijn. Deze curryworst is alleen voor waaghalzen: nummer 5 zet je mond in vuur en vlam, nummer 7 is al zo pikant dat de tranen uit je ogen lopen en zelfs nog maar een puntje van nummer 10 zal je doen hunkeren naar een glas melk of eender wat je die intense pijn in je hele lichaam kunt uitdoven. We waarschuwden jullie al, alleen echte waaghalzen – of gekken – zijn zo zot om de nummer 10 te proberen, maar wie deze opeet wordt wel beloond met zijn foto op de Wall of Fame.

2. Rommelmarkten in Berlijn

Nog zo een heerlijk Berlijnse traditie waar je nooit genoeg van zal krijgen: de talloze rommelmarkten die hier overal in de stad georganiseerd worden. Ze vinden meestal op zondag plaats en dit vooral tijdens de lente en zomermaanden. Iedere wijk beschikt wel over haar eigen vlooienmarkt, en je kunt er terecht voor meubels, kleding, oude platen en allerlei accessoires. Onze tip is om je zondag te starten met een uitgebreid ontbijt, en daarna rond te struinen op een van Berlijns authentieke flöhmarkten.

Ga rondsnuffelen op de …

Maybachsufer Flöhmarkt

Deze Turkse vlooienmarkt wordt op zondag georganiseerd aan de Maybachsufer, in de multiculturele wijk Kreuzberg. Je kunt er terecht voor stoffen, Turkse specialiteiten, kunst en kleren, maar ook gewoon voor een biertje en een hapje naast het kanaal. Bovendien zijn er ook altijd wel wat muzikanten aanwezig, die het hele gebeuren van een streepje muziek voorzien, en komen jongeren graag hier samen om hun zondagnamiddag in de zon door te brengen. Op dinsdag en vrijdag kun je hier ook naartoe voor je dagelijkse inkopen, want dan wordt er een gewone versmarkt gehouden op deze locatie.

3. Grillen in het park

We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar zomers in Berlijn zijn hemels! Er zijn zoveel parken in de stad, en inwoners komen hier maar al te graag naartoe voor verschillende activiteiten. Joggers, ouders met hun koets, oudere mensen die hun hond komen uitlaten, kinderen die met hun frisbee komen spelen, groepen jongeren met een gitaar of een bende vrienden die een grootschalige picknick houden; het park is een plek voor iedereen. Bovendien is het heerlijk rustig en groen en kan men er heerlijk tot rust komen. En de perfect activiteit in het park op een zwoele zomeravond? Grillen natuurlijk! Pak dekentjes mee, maak een pastasalade thuis en steek de barbecue aan! Niet te vergeten dat je in Berlijn gewoon op straat mag drinken – dus je kun je maaltijd sowieso vergezellen van een pilsje!

Steek de barbecue aan op …

Tempelhof

Tempelhof is de voormalige luchthaven, die in 2008 gesloten werd en nu functioneert als stadspark. Toen de luchthaven gesloten werd, was men lange tijd niet zeker wat er met deze enorme oppervlakte land gedaan moest worden, maar na vele discussie werd besloten er een park van te maken. Er is een oppervlakte van 2.5 hectare waar je de grill kunt aansteken of gewoon gebruik kunt maken van de gigantische picknickruimte. De 6 km aan landingsbanen zijn daarbij de perfecte locatie om te lopen, fietsen of skateboarden. Bovendien is de zonsondergang hier adembenemend.

4. Street art

Wandelen door Berlijn geeft je soms het gevoel dat je je in een openluchtmuseum bevindt, en de vele straatkunstwerken zijn een streling voor het oog. Graffiti is te vinden op zowat ieder beschikbaar oppervlak van de stad, en hoewel de meeste kribbels het de moeite niet waard zijn om voor te blijven staan, worden andere gebouwen versierd door ware kunstwerken. Veel graffiti in Berlijn is illegaal, maar sommige murals dienen juist om de muren en gebouwen op te fleuren, en de artiesten worden hier vaak voor ingehuurd. Daardoor moeten de kunstenaars ook niet snel snel hun meesterwerk spuiten, maar krijgen ze vaak de tijd en middelen om hun creaties uit te kunnen werken.

Bewonder de kunstwerken in …

Kreuzberg

Kreuzberg is de wijk waar je terecht kunt voor je nodige dosis kunst. Je kunt er zelf op eigen houtje rondwandelen en je ogen de kost geven, of een fiets huren om je van het ene plaatje naar het andere te begeven. Een andere optie is een georganiseerde Street Art Tour, waarbij je in groep langs de leukste werken wordt rondgeleid, en de gidsen je graag van de nodige uitleg voorzien. De tours zijn zowel in het Engels als in het Duits beschikbaar, en sommige zijn zelfs gratis. Onze aanraders zijn de Alternative Berlin Walking Tour of de Hidden Path tour.

5. Bezoek Markthalle IX

De Markthalle IX is een van de voormalige 19 stadsmarkten in Berlijn, en deze is gelegen in het hippe Kreuzberg. De indoor markt werd geopend in 1891 en inwoners konden hier terecht voor hun dagelijkse boodschappen, zoals verse groenten en fruit. De jaren 50 waren echter problematisch voor de markt, gezien Berlijners levensmiddelen alleen via distributiebonnen konden kopen, waardoor de handel vrij beperkt bleef. Dit had een daling van de omzet voor handelaars als gevolg, en ook inwoners verloren hun interesse in de marktactiviteit. In 2011 werd de markt echter weer heropend; en tegenwoordig is hier op ieder vrijdag en zaterdag een versmarkt te vinden

Ga voor streetfood naar …

Streetfood Thursdays

Sinds 2013 kun je hier ook terecht voor Streetfood. De hal vult zich met verschillende kraampjes en er worden gerechten aangeboden van overal over de wereld. Een internationale cuisine, met daarbij een Duits biertje of een Spaanse wijn, en zelfs met vegetarische opties in overvloed. Daarbij hangt er een gezellige sfeer, en – als je een tafeltje weet te bemachtigen – is dit de perfecte locatie voor een avond heerlijk tafelen, en de verschillende gerechtjes en desserts uit te proberen! Verwen je smaakpapillen en geniet van de heerlijke seizoensgebonden gerechten. De Streetfood Thursdays vinden elke donderdagavond plaats.

6. Open airs

Als het lenteseizoen weer begint, is er een activiteit die weer bovenaan het lijstje van de meeste Berlijners komt: dansen op open airs. Het concept van deze feestjes overdag is erg simpel: vindt een open ruimte en voeg hier bier en een dj aan toe, de rest komt vanzelf. De locaties zijn meestal wat afgelegen, naast een spoorweg of op een van de verlaten ruimtes in de stad. De mensen die een open air organiseren lichten hun vrienden in, en de mond-tot-mondreclame doet de rest! En tegenwoordig is er zelfs Facebook om hier een beetje aan bij te dragen. Sommige van deze open airs zijn echter wel illegaal, maar er zijn veel clubs en vaste locaties die een legaal alternatief bieden (hoewel een deel van de charme dan misschien wel verloren gaat, weet je ten minste dat de politie niet halverwege het feest komt stilleggen). Om te weten waar je het best terecht kunt op een zonnige zondagnamiddag kun je verschillende Facebookpagina’s checken voor een overzicht.

Dans in de zon in …

IPSE

IPSE werd geopend in 2014 en is gelegen naast het water. Men kan hier rustig genieten in de sofa’s of stoelen over het water, en ook de dansvloer is vaak gevuld met jongeren die komen dansen op de tonen van hun favoriete dj. De club is omgeven met bomen, en behoudt door haar beperkte grootte een intieme sfeer. Het leuke is natuurlijk ook dat je hier in de namiddag naartoe kunt, en het feest rond 8 uur al weer afgelopen is, perfect voor wie de volgende dag moet werken! Indien je toch nog verder wil feesten kun je terecht in de Club der Visionaire, die aan de andere kant van het kanaal ligt, of de Chalet.

7. Geniet van een Duits biertje

De zomer in Berlijn is heerlijk, en iedereen houdt ervan om te genieten van het zonnetje op een terrasje, in het park, of naast het water. Een heerlijke Duitse traditie zijn de Biergarten, grote open ruimtes met tafeltjes, waar je gezellig samen een biertje kunt drinken of een hapje kunt eten. Of je er nu wil uitblazen na een lange wandeling door de stad, een boek wil lezen of met locals in contact wil komen; Biergartens zijn de ideale locatie om even wat rust op te zoeken in de levendige stad.

Bier drinken in de Biergarten …

Prater

Prater Biergarten is een van de grootste en oudste biergarten in Berlijn en bestond al rond 1837. De biergarten is gelegen in Prenzlauerberg en biedt ruimte om te zitten op houten tafels en bankjes, waarvan er een deel overdekt zijn. Later zijn hier ook een openluchtbioscoop, bar en restaurant bijgekomen, en men kan er buiten biertjes ook terecht voor een typische Pretzel, Bratwurst of Knödel.

8. Eet een Döner op de hoek

Een andere typische eetgewoonte in Berlijn: een döner op de hoek van de straat eten. Het is niet zo maar een snelle hap die goed is voor je portemonnee; döners in Berlijn zijn overheerlijk, en bevatten vaak gebakken groentjes, kaas en kruidige sausjes die je zo doen smachten naar de volgende. Bovendien vindt de döner kebab haar oorsprong in Duitsland, en het was Kadir Nurman die de eerst broodjes kebab in Berlijn serveerde. Zet je dus neer aan die kleine tafeltjes op straat, bestel je een Berliner en een döner, en voel je thuis tussen de locals!

Geniet van een döner bij …

Mustafa’s Gemüse Kebab

Nog zo een eettent in Berlijn die alle boekjes gehaald heeft, maar geen zorgen; dankzij de kwaliteit van haar kebabs komen ook locals hier maar al te graag naar toe. De zaak bevindt zich in een klein stalletje op het voetpad, en natuurlijk kan alleen in Berlijn een eetkraampje uitgroeien tot culinair hoogtepunt! Je kunt kiezen tussen een broodje of een durum, en er zijn voldoende vegetarische opties. Hou er wel rekening mee dat je niet de enige bent die nieuwsgierig is naar deze Berlijnse specialiteit – er staat bijna altijd een rij en soms moet je tot wel een uur aanschuiven om kennis te kunnen maken met de enige echte Mustafa’s.

9. Verlaten plaatsen

Berlijn is een stad van tradities, een stad van geschiedenis, en er zijn veel bezienswaardigheden die hier getuigen van zijn. Maar niets spreekt zo tot de verbeelding als de verlaten plaatsen die je in en rond de stad kunt vinden, waar het lijkt alsof de locatie van het ene op het andere moment verlaten is, en waar de tijd is blijven stilstaan. De oorspronkelijke gebruiksvoorwerpen of meubels zijn vaak nog te vinden in het gebouw, en de locaties lenen zich uitstekend tot het maken van indrukwekkende foto’s. Sommige van deze plaatsen zijn verboden – en zijn ook echt niet gemakkelijk om binnen te komen, gezien de security ook nauwkeurig een oogje in het zeil houdt – andere plaatsen zijn al wat gemakkelijker om binnen te dringen, indien je de verbodsborden en de hekken rond het domein negeert.

Ontdek de vergane glorie van …

Blub!

Blub!, of Berliner Luft- und Badeparadies, is een voormalig zwemcomplex in Neukölln. Het speciale aan deze locatie is dat de plek gewoon achtergelaten is zonder iets op te ruimen, waardoor je overal in het complex nog zwembadstoelen, foto’s, documenten en zelfs zwembandjes kunt vinden. Zelfs de oude fitnessapparatuur staat er nog! Het complex is helemaal niet moeilijk om binnen te komen, en vele Berlijners komen hier graag naartoe om te genieten van een biertje, om graffiti te spuiten of om te skateboarden in het zwembad.

10. Ga uit eten en dansen

Er zijn twee dingen waar Berlijners gek op zijn: uit eten en dansen! Hoewel in Berlijn het mediterrane klimaat helemaal ontbreekt, houden ze er toch van om laat te gaan uit eten, en op deze manier gezellig de avond in te zetten. Bovendien is eten in Berlijn erg goedkoop – en kun je gemakkelijk voor 10 euro een lekker diner vinden. En Berlijn zou Berlijn niet zijn als je daarna je weekend niet zou inzetten met een avondje clubben. De techno scene hier is bekend tot in alle hoeken van de wereld, en de beste dj’s spelen hier regelmatig in een van de grote clubs. Maar niet alles draait om techno natuurlijk, en er zijn vaak ook authentieke en charmante dansgelegenheden met hun eigen karakter en geschiedenis. Sommige van deze etablissementen combineren zelfs het beste van beide: eet je buikje rond en maak vervolgens de dansvloer onveilig!

Begeef je op de dansvloer in …

Clärchens Ballhaus

Clärchens Ballhaus is de perfect bestemming om relaxed te gaan uiteten en je daarna op de dansvloer te begeven om de benen uit je lijf te swingen! Hoewel de club reeds meer dan 100 jaar gasten entertaint met haar vrolijke deuntjes, is het ballhaus nu hipper dan ooit. Er staan regelmatig swing-en-gipsy avonden op het programma en zowel jong als oud komen hier graag voor samen. Leuk detail zijn ook de tafeltelefoons, die je terug naar het verleden brengen, en je op een originele manier met elkaar laten communiceren. Indien je je dansschoenen liever thuis laat, kun je er ook gewoon terecht voor een smakelijke pizza in hun gezellig verlichte tuin.

HomeReizenReizen naar DuitslandReis naar Berlijn | Plan je reis

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal