Bierprijsindex: steden met duurste en goedkoopste bier

Omio is niet alleen trots om reizigers te helpen bij het maken van de juiste beslissing voor vervoer naar een bestemming, maar ook als het gaat om vrijetijdsbesteding. De Omio-prijsindices richten zich op veelvoorkomende uitgaven op reis met als doel mensen zich bewust te maken van verschillen in lokale prijzen over de wereld. Op deze manier weten reizigers wat ze kunnen verwachten wanneer ze een nieuwe stad verkennen.

Het onderzoek voor deze Bierprijsindex bestaat uit data van 70 steden over de wereld. De gemiddelde bierprijs in bars en supermarkten worden in het overzicht met elkaar vergeleken. Dit geldt ook voor de gemiddelde bierconsumptie en uitgaven aan bier per persoon per jaar.

Vergeleken met de Bierprijsindex 2015 zijn de bierprijzen in 2016 veranderd. Dit komt door verschillende redenen zoals een veranderende wisselkoers, vernieuwde btw-tarieven, inflatie, deflatie en prijsverhogingen door fabrikanten en retailers.

Een compleet overzicht van de Bierprijsindex is te zien in de onderstaande tabel. Daaronder zijn 4 categorieën te vinden met een top 10 van Europese steden. Proost!


Omio's Bierprijsindex

De tabel valt eenvoudig per categorie te rangschikken. De prijzen zijn in euro's (€). Hoe zijn de gegevens verzameld?*

Top 10 goedkoopste Europese steden voor bier

Volgens ons onderzoek is Bratislava met een gemiddelde prijs voor 33 cl bier de goedkoopste stad ter wereld voor bier. De hoofdstad van Slowakije heeft hiermee Krakau (€ 1,67) van de troon gestoten. Deze op één na grootste stad van Polen heeft nu een derde plaats ingenomen. De nummer 2 is Kiev met een prijs van € 1,48.

Top 10 duurste Europese steden voor bier

Zwitserland blijft één van de duurste landen ter wereld. Om die reden is het geen verrassing dat het Zwitserse Lausanne de duurste stad van ter wereld voor bier is met een gemiddelde prijs van € 8,47 per 33 cl. Er is wel een groot prijsverschil met de nummer 2 dat niet geheel toevallig ook een Zwitserse stad is. En dat is Zürich met een prijs van € 5,07. De top 3 wordt afgesloten met Oslo met een bierprijs van € 4,96.

Top 10 Europese steden met hoogste bierconsumptie

De inwoners van Praag houden wel van een biertje. In de Tsjechische hoofdstad drinkt men maar liefst 144 liter bier per jaar. Hiermee is dit de stad van ter wereld waar jaarlijks het meeste bier wordt gedronken. De noorderburen in Polen krijgen ook makkelijk het bier weg. En dat is te zien aan de gedeelde 2e plaats van de lijst: Krakau en Warschau staan beide op 127 liter bier per jaar.

Top 10 Europese steden met hoogste uitgaven aan bier

In het Zwitserse Lausanne is het bier niet alleen het duurst, maar er wordt ook het meest aan bier uitgegeven. Inwoners geven op jaarbasis € 1422,71 aan bier uit. Op nummer 2 staat Helsinki met € 1356,66 en op nummer 3 Praag met € 1139,15.

[1] Bronnen:

 • *Prijs in de supermarkt
  De prijs van een flesje bier is berekend op de gemiddelde kosten van 33 cl bier gebrouwen door verschillende wereldwijde merken en een groot lokaal biermerk in een goedkope supermarkt. De prijzen in verschillende valuta zijn volgens Bloomberg op 8 april 2016 naar euro's (€) omgerekend.
 • *1 Prijs in een bar
  De prijs van bier in een bar is berekend op de gemiddelde prijs van lokale en geïmporteerde 33 cl bier uit de tap van verschillende grote wereldwijde hotelketens.
 • *2 Jaarlijkse consumptie
  De gegevens voor jaarlijkse consumptie zijn op basis van onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie.
 • *3 Het onderzoek van Abu Dhabi is op basis van alcoholvrij bier.
 • *4 Gemiddelde uitgave aan bier per persoon
  In sommige landen wordt 35.5 cl (12 oz) bier verkocht. We hebben de prijs van dat bier omgerekend naar de Europese standaard van 33 cl. We hebben daarvoor de volgende formule toegepast: normale bier prijs = gemiddelde bierprijs in de supermarkt * (33/35.5)
Valuta
Taal