Reis naar Boedapest | Plan je reis

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF
Accommodatie

Heb je een accommodatie nodig in Boedapest?

Bekijk op de kaart

Populaire hotels

Meer bekijken

Volledige huizen en appartementen

Meer bekijken

Zoek de accommodatie die als beste bij je past bij onze partner Booking.com

Alles bekijken

Stedentrip Boedapest

Boedapest is een van de mooiste steden in Europa en wordt vaak beschouwd als een van de meest levendige steden van Oost-Europa. Jaarlijks maken veel mensen een stedentrip naar Boedapest. Het is daarom ook niet verbazingwekkend dat het de 6e meest populaire bestemming in Europa is, met ongeveer 4 miljoen bezoekers per jaar.

De stad ontstond oorspronkelijk als Aquincum, een Keltische nederzetting, en werd daarna de Romeinse hoofdstad van de provincie Pannonia Inferior. Hongaren verschenen hier voor het eerst in de 9e eeuw, en hoewel ze veroverd werden door de Mongolen in 1241-1242, richtten ze hun stad weer op zodat ze tegen de 15e eeuw uitgegroeid waren als een van de belangrijkste centra voor de humanistische cultuur tijdens de Renaissance. Er volgde een periode van ongeveer 150 jaar dat ze onder de macht van de Ottomanen kwamen, maar uiteindelijk kwam de regio in een nieuwe periode van voorspoed rond de 18e en 19e eeuw. Na de eenmaking in 1873 werd Budapest echt een wereldstad. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog was het ook de tweede hoofdstad van het Oostenrijk-Hongarije.

Hoe naar Budapest komen

Vliegen naar Budapest Ferenc Liszt International Airport

De Ferenc-Liszt luchthaven ligt op 16 km ten zuidoosten van het centrum van Budapest. Het vliegveld werd oorspronkelijk gebouwd voor de Tweede Wereldoorlog maar liep de daaropvolgende jaren ernstige beschadigingen op. In 1950 waren de eerste renovaties voltooid, en in de jaren daarna werd de Ferenc Liszt Airport steeds meer uitgebreid en gemoderniseerd. Er zijn twee terminals aanwezig, waarvan er eentje voor de lagekostenmaatschappijen voorbehouden is. Voor zowel Wizz Air als Ryanair is deze luchthaven een belangrijke hub.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Met de bus kan je de 200E nemen vanaf terminal 2 naar het Kőbánya-Kispest Metrostation aan lijn M3 (blauw). De bus rijdt dagelijks tussen 04.00 uur en 23.00 uur. De totale reis duurt ongeveer 30 minuten. Vanaf daar kan je reizen via het metronetwerk.
Er is ook een treindienst vanaf het Ferihegy Treinstation dat bereikt kan worden met bus 200E tijdens de dag, en bus 900 ‘s nachts, die beide vanaf terminal 2 vertrekken. De reis is 5 haltes en duurt ongeveer 10 minuten. Vandaar kan je de trein nemen naar het Nyugati Pályaudvar treinstation. Dit is de gemakkelijkste manier om het centrum te bereiken. Vanaf het treinstation kan je ook metro M3 of tram 4 of 6 nemen. De reis duurt minder lang dan een half uur.
Er zijn ook een aantal taxistandplaatsen rond de luchthaven. Naar het centrum gaan vanaf hier kost je ongeveer 5900 HUF – 6500 HUF (€20-22). Met de auto duurt het 30 minuten om het centrum te bereiken, en de weg is gemakkelijk te vinden.

Treinen naar Budapest Keleti

Het Budapest Keleti treinstation is het belangrijkste internationale en intercity treinstation van de stad. De naam komt van de positie als meest oostelijke (keleti) van alle treinstations in de stad, het dichtste bij Transsylvanië en de Balkan. Vanaf hier zijn er verbindingen met internationale bestemmingen zoals Wenen, Sarajevo, Berlijn en Bratislava.

Van Budapest Keleti naar het centrum

Met de metro kan men lijn M2 nemen naar Deák Ferenc Tér, gelegen in het midden van de stad. Er zijn verschillende taxistandplaatsen buiten het station die beschikbaar zijn 24 uur per dag. Een openbare parking is ook aanwezig.

Treinen naar Budapest Nyugati pályaudvar

Dit treinstation is het tweede grootste in Budapest en er vertrekken zowel treinen naar de luchthaven als naar het Déli station. Nyugati pályaudvar is gelegen naast het WestEnd City Center winkelcentrum, dat bekend is gezien het gedurende lange tijd de grootste shopping van Centraal-Europa was.

Van Budapest Nyugati pályaudvar naar het centrum

Om van het treinstation naar het centrum te komen kan men de metrolijn M3 nemen naar Deák Ferenc Tér of bus 26, 91, 191 en 291. Zij die reizen met de auto kunnen aan het station alleen passagiers afzetten of ophalen.

Bussen naar Népliget busstation

Alle internationale bussen en binnenlandse bussen naar het westen van Hongarije vertrekken vanaf Népliget.

Van Népliget busstation naar het centrum

Vanaf Népliget kan men het centrum bereiken via metrolijn M3, bus 103 of 254E en tram 1 of 1A. Als je met de auto komt is het mogelijk je wagen te parkeren in het ondergrondse parkeerterrein, dat onder het busstation gelegen is. De eerste 30 minuten zijn gratis, daarna wordt er 300 HUF/uur aangerekend. De parking is open voor gebruik tussen 04.30 uur en 22.40.

Naar Budapest rijden

Hongarije heeft een goede infrastructuur met een uitgebreid wegennetwerk. Acht van deze autosnelwegen beginnen in Budapest. Voor de M1, M3, M5, M6 en M7 zijn wel speciale vignetten nodig, deze kunnen aan de grens of aan tankstations gekocht worden.
Denk eraan dat de snelheidslimiet 130 km/u is en witte lijnen nooit overtreden mogen worden op de snelwegen. In het algemeen is de rijervaring erg aangenaam en vergelijkbaar met elders in Europa.

Verplaatsen in Budapest

Openbaar vervoer in Budapest

Het openbaar vervoer in Budapest is efficiënt, uitgebreid en vooral goedkoop, waardoor het de populairste manier is om zich te verplaatsen binnen de stad. Er is een ruim aanbod van trams, bussen en metro’s die de verbindingen voorzien, en de tickets voor al deze verschillende transportmiddelen kunnen op dezelfde plaats aangekocht worden.

  • Vervoersmaatschappij: BKV
  • Soorten tickets: Een enkele reis kost 290 HUF, een ticket met overstap kost 450 HUF.
  • Toeristenpass: Een dagticket kost 1500 HUF, een ticket voor een week 4400 HUF. Er is ook een Budapest Card die ongelimiteerd reizen aanbiedt plus verminderde tarieven in een aantal hotels en musea. De prijs hiervoor is 4500 HUF voor 24 uur en 8900 HUF voor 72 uur.
  • Korting: Een familiekaart kan gekocht worden voor 2 dagen voor 2 personen voor 2100 HUF.
  • Nachtlijnen: Het openbaar vervoer stopt om 23.00 uur, maar er is wel een systeem van nachtbussen beschikbaar.

Fietsen in Budapest

Fietsen in Budapest wordt steeds populairder, met een toenemend aantal fietspaden en fietsers op de straten. Er zijn tegenwoordig ongeveer 200 km aan fietspaden in de hele stad.

  • Stadsfietsen: BuBi (Budapest – Bicycle). Een BuBi gebruiken vereist een registratie, maar hierna kunnen de fietsen de eerste 30 minuten gratis gebruikt worden. Voor de volgende 60 minuten wordt de prijs voor een enkele reis voor het openbaar vervoer, 350 HUF, aangerekend.
  • Een fiets huren: Je kan ook een Budapest Bike huren voor 2500 HUF per dag (de fiets moet dezelfde dag ingeleverd worden), 3500 HUF voor 24 uur of 3000 HUF per dag vanaf 3 of meer dagen. In de prijs is een helm, slot en kinderzitje inbegrepen.

Taxi’s in Budapest

Taxi’s zijn niet erg gebruikelijk in Budapest omwille van de populariteit van het openbaar vervoer, maar je kan ze wel op straat vinden.

  • Kost: Van 06.00 uur tot 22.00 uur is de hoogste startprijs die ze je mogen aanreken 300 HUF. Hier kom ongeveer 240 HUF per kilometer bij. ‘s Nachts liggen de prijzen wat hoger en betaal je 420 HUF als startprijs en 330 per kilometer.

Rijden in Budapest

Het verkeer in Budapest is best druk; en als je graag in het centrum wilt rijden wordt aangeraden dit te doen voor en na de spitsuren.
Budapest is onderverdeeld in verschillende parkeerzones, en voor deze zones gelden verschillende tarieven (tussen 175 en 525 HUF per uur).

Te voet door Budapest

Sommige straten in de stad zijn volledig als voetgangerszones ingericht. Dit is het geval in de Váci Utca, de belangrijkste winkelstraat in Budapest. Het grootste gedeelte van de stad kan al lopend verkend worden, en er zijn enkele activiteiten, zoals de het beklimmen van de Gellért Hill, die alleen op deze manier gedaan kunnen worden.

HomeReizenGoedkope vlieg-, trein- en bustickets naar Boedapest

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal