Reis naar Brugge | Plan je reis

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF

Stedentrip Brugge

Brugge is de hoofdstad van West-Vlaanderen en ligt in het noordwesten van Vlaanderen. Vandaag de dag is de stad een populaire bestemming voor een stedentrip of weekendje weg.

De stad ontstond in de 2e eeuw als Gallo-Romeinse nederzetting, en kende vooral een grote groei tussen de 9e en 12e eeuw. Vooral de haven van Zeebrugge liet de stad uitgroeien tot internationaal handelscentrum. In de 14e eeuw kende Brugge haar Gouden Eeuw; de Bourgondische dynastie verbleef hier en de stad had een grote aantrekkingskracht op artiesten, schilders en architecten. Brugge groeide architecturaal en cultureel sterk tijdens deze periode, en de huizen en kerken die men in de stad kan vinden zijn hier nog steeds getuige van. In 1482 vond er een ommekeer plaats en het einde van Brugge als belangrijke handelsstad was in zicht. Pas in de 19e kende de stad terug een hevige groei, naar aanleiding van het boek Bruges-la-Morte, wat de start van het toerisme betekende.

Vandaag de dag komen toeristen van over de hele wereld naar Brugge om haar prachtige historische binnenstad te bewonderen. De stad staat bekend om de reien en wordt vaak het Venetië van het Noorden genoemd. Het middeleeuwse centrum bevindt zich niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Hoe naar Brugge komen

Vliegen naar Ostend-Bruges International Airport

De luchthaven Oostende-Brugge ligt op ongeveer 25 km van Brugge en focust zich vooral op vrachtvervoer en charter- of vakantievluchten. Vanaf hier worden ook vluchten aangeboden naar verschillende bestemmingen in Spanje, Griekenland en Turkije.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Vanaf de luchthaven kan je verschillende bussen nemen naar het station van Oostende. Vandaar kan je de trein nemen naar Brugge, en in totaal ben je zo een half uur onderweg.
Een taxi kan gevonden worden buiten de luchthaven en kost je ongeveer € 65.
Het duurt ongeveer 35 minuten om van de luchthaven naar het centrum van Brugge te rijden. Hiervoor moet men gewoon de A10 nemen, en vervolgens afslag 7 naar Brugge.

Vliegen naar Brussels Airport

Brussels Airport is de grootste luchthaven in België, vanwaar er meer internationale verbindingen dan vanaf Ostend-Bruges Airport te vinden zijn. De luchthaven verwerkt ongeveer 19 miljoen passagiers per jaar.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er gaat een directe trein van Brussels Airport naar Brugge die elk uur vertrekt. Het treinstation bevindt zich onder de luchthaven. Men kan ook de trein nemen naar Brussel-Zuid, en vandaar overstappen op de trein naar Brugge.
Taxi’s zijn beschikbaar op de luchthaven en kunnen op voorhand geboekt worden. Ook private taxibedrijven bieden ritten aan naar Brugge. Voor een taxi moet men ongeveer rekenen op € 200.
Rijden naar Brussel duurt 1,5 uur en de E40 leidt van de luchthaven tot Brugge.

Treinen naar Station Brugge

Station Brugge is een van de belangrijkste treinstations in België. Vanaf hier vertrekken er verschillende intercity’s, regionale en lokale treinen. Enkele van de bestemmingen zijn Oostende, Blankenbergen, Knokke-Heist, Gent en Brussel, maar ook treinen naar Lille en Parijs vertrekken en komen aan op Brugge Station. In de stad bevinden zich bovendien ook nog vijf kleinere treinstations, namelijk Brugge-Sint-Pieters, Lissewege, Zwankendamme, Zeebrugge-Dorp en Zeebrugge-Strand.

Van Station Brugge naar het centrum

Het station is op loopafstand van het historische stadscentrum en de shoppingstraten. Iedere twintig minuten vertrekt er ook een bus richting centrum. Voor reizigers met de auto zijn er voldoende parkeerplaatsen rond het station beschikbaar.

Bussen naar Station Brugge

Het belangrijkste busstation van Brugge is gelegen aan Station Brugge. Hier stoppen niet alleen regionale bussen en stadsbussen maar ook de langeafstandsbussen van Eurolines en National Express.

Van Station Brugge naar het centrum

Het historische centrum ligt op wandelafstand van het busstation. Indien men zich met de auto wilt verplaatsen zijn er parkeerplaatsen beschikbaar aan het station, maar hou er rekening mee dat het niet altijd even gemakkelijk is om in het stadscentrum te rijden aangezien vele wegen autovrij zijn.

Naar Brugge rijden

De autosnelweg die naast Brugge loopt is de A10/E40. De A10 loopt vanaf de kust, via Gent en Brussel en komt overeen met de E40, de langste Europese weg die naast België ook Duitsland en Polen doorkruist.
Rond het centrum van Brugge ligt de ring R30. Hier kan je vele verkeersplaatsen vinden, maar rijden in de stad zelf is geen goed idee omdat ze proberen de stad zo autovrij mogelijk te maken. Vanaf grotere parkeerterreinen buiten het historische centrum kan men de bus nemen of naar het centrum wandelen.

Verplaatsen in Brugge

Openbaar vervoer in Brugge

Het openbaar vervoer in Brugge wordt voorzien door de vervoersmaatschappij De Lijn, net zoals in de rest van Vlaanderen. Er is een uitgebreid bussennetwerk, onderverdeeld in stedelijke en regionale lijnen. Er zijn 18 buslijnen in de stad zelf, die allemaal samenkomen aan het busstation gelegen aan Station Brugge. Ook het busstation ‘t Zand is een belangrijke bushalte in Brugge.
Er zijn 24 regionale lijnen die Brugge verbinden met de perifere gebieden en steden en gebieden rond Brugge. In Zeebrugge is er ook een halte van de kusttram gelegen, die langs de hele kustlijn van België loopt.

  • Openbaarvervoermaatschappij: De Lijn
  • Soorten tickets: Een enkele reis kost je € 1,30 aan een van de automaten of loketten. Op de bus kost een kaartje € 2. Langere afstanden (vanaf 3 zones of meer) kosten € 2 aan de automaten of € 3 op de bus.
  • Toeristenpass: Dagkaarten zijn beschikbaar voor € 5 indien op voorhand gekocht en € 7 op de bus. Een pas voor drie dagen kost je € 10 – 12 en voor een van 5 dagen betaal je € 15 – 18.
  • Korting: Kinderen betalen € 3,5 – € 5 voor een dagkaart.
  • Nachtlijnen: Er zijn 12 nachtbuslijnen in Brugge en omliggende steden beschikbaar.

Fietsen in Brugge

Brugge is een ideale stad om te fietsen. Vooral om je door het centrum te verplaatsen of om van de ene wijk naar de andere te komen. Er zijn ook enkele aangename fietsroutes in en rond de stad

  • Stadsfietsen: Stadsfietsen zijn beschikbaar van Blue Bike, waar je voor € 10 per jaar een abonnement op kan nemen en voor € 1 per dag een fiets kan huren. De fietsen zijn beschikbaar aan de verschillende Belgische stations.
  • Een fiets huren: Men kan ook een fiets huren bij een verhuurder, hier betaal je meestal rond de € 12 per dag.

Taxi’s in Brugge

Het historische centrum is niet erg groot en je kan overal naartoe wandelen. Taxi’s zijn beschikbaar en verschillende bedrijven bieden hun diensten aan in Brugge.

  • Kost: De startprijs is € 2,40 en hier komt nog € 2,50 per km bij. Tijdens de nacht betaal je € 2 extra.
  • Taxibedrijven: Knudde-Buzeyn VOF 0032 0475 87 80 79, Rony’s Taxi’s BVBA 0032 50 34 43 44, Taxi Abby Albert BVBA (Taxi Snel) 0032 50 36 36 49

Rijden in Brugge

Zoals hierboven al vermeld, wordt rijden in Brugge wordt niet erg aangeraden. Ze proberen het stadscentrum vrij te houden, met veel eenrichtingsstraten en snelheidslimieten van 30km/u.
Ook parkeerplaatsen zijn moeilijk om te vinden. Een betere optie is om je wagen buiten de stad te parkeren en je met het openbaar vervoer te verplaatsen. De parkeergarage aan het station is de goedkoopste in het centrum, waar je slechts € 3,50 per dag betaald en gratis het openbaar vervoer tot het stadscentrum mag gebruiken. De andere parkings kosten je tussen de € 8,7 en € 12 voor een dag.

Te voet door Brugge

Doordat ze het centrum zo autovrij mogelijk proberen te houden is Brugge wel een erg voetgangersvriendelijke stad. Brugge is bovendien relatief klein en veel bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar.

HomeReizenReizen naar BelgiëReis naar Brugge | Plan je reis

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal