Reis naar Brussel | Plan je reis

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF
Accommodatie

Heb je een accommodatie nodig in Brussel?

Bekijk op de kaart

Populaire hotels

Meer bekijken

Volledige huizen en appartementen

Meer bekijken

Zoek de accommodatie die als beste bij je past bij onze partner Booking.com

Alles bekijken

Stedentrip Brussel

Een stedentrip naar Brussel is in korte tijd gemaakt. De hoofdstad van België is het bestuurlijk centrum van de Europese Unie. Zijn geschiedenis begint in 979 wanneer Charles, hertog van Neder-Lotharingen beslist dat Brussel de hoofdstad werd van zijn hertogdom. Tijdens de middeleeuwen werd Brussel een belangrijke handelsstad. Ondanks enkele tegenslagen zoals een burgeroorlog, plaag en Tachtigjarige Oorlog kon de stad toch blijven groeien, en toen België onderdeel werd van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd Brussel de tweede hoofdstad samen met Den Haag. Na de Belgische Revolutie en de onafhankelijkheid van België in 1830 werd Brussel de hoofdstad van het land. In de rest van de 19e eeuw kende Brussel een enorme industriële en economische vooruitgang, met nieuwe gebouwen, straten en wijken die gebouwd werden in de bekende Art Nouveau en Art Deco stijl. In de 20e eeuw bleef de stad groeien en werd ze de thuis van de Europese instellingen en de Wereldexpo in 1958, waarvoor het Atomium gebouwd werd.

Vandaag de dag kan je vele musea en bezienswaardigheden terugvinden in Brussel, waarvan Manneken Pis waarschijnlijk het bekendste is. Verder staat Brussel ook bekend om zijn mosselen-frieten, Belgische frietjes en chocolade.

Hoe naar Brussel komen

Vliegen naar Brussels Airport

Brussels Airport is gelegen in Zaventem en wordt vaak ook wel kortweg Zaventem genoemd. Het is de grootste luchthaven in België met jaarlijks zo een 19 miljoen reizigers. Op de luchthaven landen en vertrekken verschillende Europese en intercontinentale vluchten.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De luchthaven beschikt over een eigen treinstation, vanwaar de nationale treinen van en naar Brussels met grote regelmatigheid stoppen. Bussen van De Lijn rijden tussen de luchthaven en het station Brussel-Noord en het metrostation Roodebeck. Bussen van STIB rijden tussen de luchthaven en het Europese district.
Er zijn ook taxi’s te vinden aan de luchthaven. Een rit van de luchthaven naar het centrum kost je ongeveer € 45 euro.
Met de auto kan men de E40 volgen die naar het centrum gaat. De reistijd bedraagt ongeveer 30 minuten.

Vliegen naar Brussels South Charleroi Airport

Brussel South Charleroi is de tweede luchthaven van het land met zo een 6,8 miljoen passagiers per jaar. Vanaf hier vertrekken vluchten naar Europese en enkele Noord-Afrikaanse bestemmingen. De luchthaven wordt vooral aangedaan door prijsvechters.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De Brussels City Shuffle pendelt tussen het luchthaven en het Brussel-Zuid Station. Er zijn ook taxi’s beschikbaar buiten de luchthaven die je voor zo een € 70 naar het centrum brengen.
Met de auto duurt het ongeveer 1,5 uur om van het vliegveld naar de luchthaven te rijden. Hiervoor moet je de snelweg E19 en de E420 volgen.

Treinen naar Brussel-Zuid

Brussel-Zuid is met 180.000 passagiers per dag een van de drukste treinstation van België. Van hieruit kan je verbindingen vinden met de meeste Belgische steden, en er vertrekken ook verschillende internationale treinen zoals de Thalys, TGV, Eurostar en ICE.

Van Brussel-Zuid naar het centrum

Aan het treinstation bevindt zich de metrohalte ‘Gare de Midi/Zuidstation’, waar metro 2 en 6 stoppen. De dichtstbijzijnde bus- en tramhalte is ‘Gare du Midi’ waar tramlijn 31 en 81 en buslijn 78, 116, 117, 118, 141, 142, 170 en 171 hun halte hebben.
Het treinstation ligt erg dicht bij het centrum, en er zijn verschillende taxi’s aan het station beschikbaar. Indien je zelf wilt rijden duurt het ongeveer 10 minuten om het centrum te bereiken. Volg de Anspach Boulevard en de Stalingrad Avenue, neem vervolgens de Jamar Boulevard en sla af bij de Paul-Henri Spaak Avenue.

Treinen naar Brussel-Noord

Brussel-Noord is naast Brussel-Centraal en Brussel-Zuid een van de drie grote treinstations in Brussel. Er stoppen treinen vanuit heel Europa (buiten de hogesnelheidstreinen) en het station is goed verbonden met het Brusselse openbaar vervoer.

Van Brussel-Noord naar het centrum

Het Station is gelegen in de zakenwijk Noordruimte. Vanaf het station Centre des Communications Nord kan men gebruik maken van de tramlijnen 3, 4, 25, 31, 32 en 55 of van de buslijnen 14, 15, 57, 58 en 61. Met de auto duurt het 8 minuten om van het station naar het stadscentrum te rijden. Via de Adolphe Max Boulevard en Brabant Straat komt men het snelste in het centrum.

Bussen naar Brussel-Noord

Het busstation van Brussel is gelegen aan het treinstation Brussel-Noord. Bij aankomst aan het station kan men gewoon de pijlen volgen van Eurolines en komt men buiten het busstation tegen. Van hieruit vertrekken bussen naar internationale bestemmingen zoals Parijs en Berlijn.

Van Brussel-Noord naar het centrum

Aan deze bushalte is ook een bushalte voor lokale bussen gelegen. Buslijnen 55, 14, 15, 57, 58 en 61 stoppen hier. Men kan ook gebruik maken van tram 3, 4, 25, 31, 32 en 55. Bussen en trams zijn van de vervoerders De Lijn en STIB.

Naar Brussel rijden

De autosnelwegen die naar Brussel gaan zijn de E19, E40, E411, A12, A10 en N8. De E19 is de ring rond Brussel en staat bekend om haar drukke verkeer en vele files tijdens de spitsuren. De maximumsnelheid is 120 km/u op de autosnelwegen.

Verplaatsen in Brussel

Openbaar vervoer in Brussel

Het openbaar vervoer in Brussel wordt geregeld door STIB/MIVB. Deze vervoersmaatschappij voorziet 4 metrolijnen, 18 tramlijnen en 50 buslijnen doorheen de stad. Het openbaar vervoer is goed ontwikkeld en kan vaak een aangenamer alternatief vormen voor rijden in de stad.

  • Soorten tickets: Een enkele rit kost € 2,50 en is geldig voor 1 uur. Een retourticket kost € 4.
  • Toeristenpass: Een dagkaart kost € 7, een kaart voor drie maanden € 17. Voor een maand betaalt men € 49.
  • Korting: Mensen met een laag inkomen in Brussel betalen slechts € 8,10 voor een maandticket. Kinderen onder de 12 die in Brussel wonen reizen gratis en ouderen betalen € 60 voor een jaar.
  • Nachtlijnen: Het openbaar vervoer is open van 05:00 tot 12:00 tijdens de week en tot 03:00 in het weekend.

Fietsen in Brussel

Fietsen in Brussel is niet erg gebruikelijk: slechts 3,5 % van de verplaatsing wordt in Brussel per fiets gedaan. Het percentage groeit echter elk jaar en fietsen is de laatste jaar wel steeds populairder geworden. Sinds 2009 werd er 23 km aan fietspaden aangelegd, maar dit is nog steeds niet genoeg, waardoor fietsers vaak op de straat tussen de auto’s moeten fietsen.

  • Stadsfietsen: Stadsfietsen van Villo! zijn beschikbaar voor € 1,60 per dag en € 7,65 voor 7 dagen. Men mag deze fiets slechts 30 minuten per keer gebruiken (van de ene fietshalte tot de andere). Betalen gebeurt rechtstreeks via kredietkaart (men betaalt € 0,50 per 30 minuten en dit voor maximum € 2). Er zijn 360 stations verspreid door de stad en in totaal zo een 5000 fietsen beschikbaar.
  • Een fiets huren: Men kan ook een gewone fiets huren. Hiervoor moet je ongeveer rekenen op € 4 per uur of € 16 voor een dag.

Taxi’s in Brussel

Indien men zich met de taxi wil verplaatsen in Brussel kan men deze op straat tegenhouden of een bestellen door te bellen naar een van de taxibedrijven.

  • Kost: De startprijs is € 2,40 waar € 1,80/km bijkomt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en € 2,70 daarbuiten.
  • Taxibedrijven: Taxis Bleus: 00 32 (0)22680000 / Taxis Verts: 00 32 (0)23494949

Rijden in Brussel

Het wordt niet sterk aangeraden in Brussel te rijden. Het is gemakkelijker om de auto in een parkeerplaats te plaatsen en zich met het openbaar vervoer te verplaatsen binnen Brussel. Parkeren in de stad kost je € 2,4 per uur voor de goedkoopste parking, parkeren buiten de stad is goedkoper.

Te voet door Brussel

Hoewel er weinig speciale voetgangerszones zijn, is het nog altijd zeer aangenaam om te wandelen in Brussel. Bovendien is Brussel relatief klein en kan men de binnenstad in 40 minuten te voet doorkruisen.

HomeReizenReizen naar BelgiëReis naar Brussel | Plan je reis

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal