Reis naar Florence (Firenze) | Plan je reis

zo 19 mei
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF

Florence of Firenze is de hoofdstad van de regio Toscane, en is de achtste grootste stad van het land. Het centrum van Firenze is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO in 1982 en de stad staat bekend om haar cultuur, Renaissance kunst en architectuur. Firenze ontstond rond 59 v.C. als verblijfplaats voor ex-soldaten die land toegewezen kregen door Julius Caesar in de rijke landbouwvallei van de Arno. De stad werd Florentia genoemd en werd gebouwd in de stijl van een militair kamp. Tegen de 3e eeuw was de stad uitgegroeid tot hoofdstad van Toscane en tegen de 10e eeuw was het sterke en welvarende stad in Italië. De stad werd daarbij ook de stad van de bankiers, met verschillende Florentijnse banken die elders in Europa openden. De machtige Medici bankiersfamilie regeerde over de stad van achter de schermen, en ze werden ook bekend als beschermheren van de kunst. Deze economische sterkte zorgden ervoor dat de stad nog kon blijven groeien, en werd het de thuisstad van de creatieve stromingen tijdens de Renaissance. Firenze stond bekend als centrum van vernieuwing tijdens de 14e en 16e eeuw. Enkele van de grootste meesters uit dit tijdperk kwamen naar deze stad en schilderden hier hun meesterwerken, waaronder Michelangelo, Botticelli, Ghirlandaio en Leonardo da Vinci. In 1737 werd Toscane deel van Oostenrijk, en kwam later in de macht van de Frankrijk en het koninkrijk Sardinië. Na de eenmaking in 1861 werd Toscane een provincie van Italië.
Vandaag de dag komen er nog steeds toeristen vanuit de hele wereld om te genieten van de pracht van de stad, de Renaissance kunst en de indrukwekkende architectuur van onder andere de kathedraal Santa Maria del Fiore of de Ponte Vecchio. Daarbij is de stad ook een van de economische centra in Italië en een van Italië’s beste steden voor mode.

Hoe naar Firenze komen

Vliegen naar Firenze-Peretola

De Firenze-Peretola luchthaven staat ook bekend als de Amerigo Vespucci Airport. In 2014 verwerkte dit vliegveld meer dan 2 miljoen passagiers. Er zijn 2 terminals aanwezig, waarvan een voor aankomsten en een voor vertrekken gebruikt wordt. Het is verder best een kleine luchthaven, met één start- en landingsbaan. Vanaf hier worden vluchten aangeboden naar nationale en internationale bestemmingen waaronder Düsseldorf, Stuttgart, Barcelona, Cagliari, Catania, London-Gatwick, Palermo, Paris-Orly en Zürich. De luchthaven is bovendien een belangrijke hub voor Vueling.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

ATAF, de vervoersmaatschappij van Firenze, en BusItalia verbinden de luchthaven met het treinstation Santa Maria Novella via de bussen ‘Vola in Bus’. Tussen 5.30 u en 20.00 u rijdt er ieder half een uur bus, daarna is er ieder uur een verbinding voorzien.
Er is een vast tarief van € 25 voor een taxi van de luchthaven naar iedere locatie in het historische centrum van Firenze. Zij zullen € 1 extra aanreken voor ieder bagagestuk.
De luchthaven ligt slechts op 4 km van het centrum en kan met de auto gemakkelijk bereikt worden. Volg gewoon de Viale Alessandro Guidoni tot men de oprit van de autostrade Firenze Nord/Firenze Mare (A1 en A11) tegenkomt.

Treinen naar Stazione di Santa Maria Novella

Het Santa Maria Novella treinstation is het belangrijkste treinstation van Firenze en ligt net op de rand van het historische centrum, in de nabijheid van de Santa Maria Novella kerk. Het is het vierde grootste treinstation van Italië, na Rome Termini, Milaan Centraal en Turijn. Het station ligt aan het noordelijke eind van de Firenze-Rome verbinding en wordt zowel door ItaloTreno als Trenitalia bediend. Via dit station wordt Firenze ook verbonden met de grote steden in Italië via hogesnelheidstreinen. Er zijn bovendien ook nachttreinen die hier vertrekken met als bestemmingen Europese steden als Parijs, München en Wenen.

Van Stazione di Santa Maria Novella naar het centrum

Het Santa Maria Novella station is al gelegen in het centrum van Firenze en het is mogelijk om de belangrijkste monumenten en bezienswaardigheden te voet te verkennen. Ook de Florence City Line van ATAF zorgt voor een verbindingen tussen 7.00 uur en 21.00 uur in de week en van 8.30 uur tot 20.30 uur in het weekend. Santa Maria Novella is een halte op lijn D en lijn C2.
Taxi’s zijn beschikbaar buiten het station. Hun tarieven liggen relatief hoog, maar een fooi geven wordt normaal gezien niet verwacht, tenzij de chauffeur je helpt met het dragen van je bagage.
Rijden in het historisch centrum, binnen de stadsmuren (waarvan het deel aan de zuidelijke kant van de Arno nog intact is), is strikt verboden, behalve voor inwoners met een speciale vergunning hiervoor. Camerabeelden zorgen ervoor dat niemand deze regels overtreed, en zij die dit doen mogen hoge boetes verwachten.

Treinen naar Firenze Campo di Marte

Het Campo di Marte station is het tweede station van Firenze en is in het zuiden gelegen. Het station wordt meestal gebruikt door pendelaars die van de omliggende plattelandsgebieden komen. Daarbij zijn er ook enkele Intercity, expres en internationale treinen die het Campo di Marte station aandoen. Het station heeft 9 perrons, en de belangrijkste vervoerders zijn Trenitalia en ItaloTreno.

Van Firenze Campo di Marte naar het centrum

Buiten het station vindt men de stop De Amicis vanwaar men de bus 06A/B (Ospedale Torre Galli) kan nemen om het Santa Maria station te bereiken. Men kan ook een trein nemen tussen de twee stations.
Dit treinstation ligt op 7,4 km van Santa Maria Novella, dat ongeveer 20 minuten rijden is zonder verkeer. Men rijdt best via de Via Luigi Alamanni.

Bussen naar Autostazione SITA - via santa Caterina da Siena

Het Busstation SITA is gelegen bij het treinstation Santa Maria Novella. Het station wordt aangedaan door bussen van ATAF, Li-nea, CAP, Copit, Busitalia en Lazzi.

Van SITA naar het centrum

Het station van Santa Maria Novella ligt al in het centrum dus men kan dit perfect al lopend doen. Indien men liever de tram of bus neem kan men gebruik maken van de Florence City Lines D en C2 van ATAF.
Rijden in het historisch centrum is echter niet toegelaten.

Naar Firenze rijden

Er zijn verschillende afritten die naar Firenze leiden. Zo kan men vanaf de A1 of de Autostrada del Sole de afslagen Calenzano/Sesto Fiorentino, Firenze Nord, Firenze Scandicci, Firenze Impruneta of Firenze Sud nemen. Vanaf de A11, de Autostrade Firenze Mare, kan men kiezen voor de Sesto Fiorentino of Firenze Ovest. Vanaf de autosnelwegen zijn er de volgende opties: 2 Via Cassia, Viali di Circonvallazione, 65 della Futa, 66 Pistoiese, 67 Tosco Romagnola, 222 Chiantigiana en 302 Brisighellese-Ravennate.
Zoals al eerder vermeld is het niet toegestaan om in het historische centrum te rijden, dus men kan niet volledig het centrum inrijden, maar zal de wagen best ergens laten staan. Veel Italiaanse steden staan bovendien bekend om hun verkeersdrukte en files, en dit is ook het geval voor de snelwegen rond deze steden (zoals Rome, Milaan en Firenze bijvoorbeeld). Om te reizen tussen kleine steden is het wel gemakkelijk dit per wagen te doen. De maximum snelheid binnen de steden is 50 km/u, 70/90 km/u daarbuiten en op de autosnelwegen geldt een snelheidslimiet van 130 km/u.

Verplaatsen in Firenze

Openbaar vervoer in Firenze

De vervoersmaatschappij die actief is in Firenze is de ATAF (Azienda Trasporti dell’Area Fiorentina). Ze voorzien het stadsvervoer door middel van busverbindingen. Er is bovendien een tramverbinding in Firenze die de GestTramvia genoemd wordt en het Santa Maria Novella treinstation met de zuidwestelijke buitenwijken verbindt over een route van 7,4 km met een totaal van 14 haltes. Het openbaar vervoer in Firenze is een populaire manier om zich te verplaatsen en ook de lokale bevolking maakt hier graag gebruik van.

  • Soorten tickets: Een kaart voor een maand kost je € 35, een jaarabonnement kost € 310. Een enkele rit kost € 1,20 en is 90 minuten geldig. De tickets voor de bus kunnen bovendien ook op de tram gebruikt worden.
  • Toeristenpass: Voor een dagkaart betaal je € 5, voor een week betaal je € 18. De Vola in Bus luchthaven verbinding kost je € 6 voor een enkele reis en € 10 voor een retourtje. Bovendien is er ook de Firenze Card die € 72 kost en je 72 uur ongelimiteerd reizen biedt plus gratis toegang tot de belangrijkste musea van Firenze.
  • Nachtlijnen: De meeste lijnen stoppen rond 01.50 uur maar lijn 67, 68, 70 en 71 rijden de hele nacht door. Er is ook een belbus gedurende de nacht, ‘Nottetempo’ genaamd, die actief is tussen 22.00 uur en 03.00 uur en die € 4 per rit kost.

Fietsen in Firenze

Ook fietsen is populair in Firenze. Zowat heel het historische centrum is goed toegankelijk voor fietsers en bovendien is er 78 km aan fietspaden beschikbaar in de stad.

  • Stadsfietsen: Mille e una bici is de naam van de stadsfietsen. Hiervoor kan men een maandabonnement aanschaffen voor € 22, waarbij men € 1 per uur en € 3 per dag betaalt. Er zijn slechts twee plaatsen waar deze fietsen opgehaald kunnen worden, namelijk Santa Maria Novella en Via Ghiberti.
  • Een fiets huren: Een fiets huren kan ook bij Italycruiserbiketours voor € 14 per dag.

Taxi’s in Firenze

Taxi’s zijn beschikbaar in Firenze, maar men kan best in het hotel of restaurant vragen om het taxibedrijf te bellen. Op die manier wordt de dichtstbijzijnde taxi via de radio gecontacteerd en komen zij naar het vertrekpunt. Het kan in de stad moeilijk zijn om een taxi op straat aan te houden en er zijn bovendien maar weinig taxistandplaatsen beschikbaar. Een populaire taxihalte is het centrale Santa Maria Novella treinstation.

  • Kost: Op weekdagen ligt de startprijs tussen € 3,30 en € 5,00. Tijdens het weekend en de feestdagen is het starttarief € 5,30 minstens en de nachtdiensten hebben een minimum tarief van € 6,60.
  • Taxibedrijven: Taxi’s kunnen ook besteld worden via de IT Taxy app.

Rijden in Firenze

Rijden in het historische centrum van Firenze is onmogelijk. Alleen inwoners met een vergunning mogen hier rijden.
Ook parkeren in Firenze is duur, de prijzen liggen gemiddeld rond de € 30 per nacht. Op de straten zijn er drie soorten parkeerplaatsen te onderscheiden. De witte plaatsen zijn voor de inwoners, geel is gereserveerd en de blauwe zijn de parkeerplekken waar je gebruik van mag maken. De prijs hiervoor is € 1 per uur en je moet betalen tussen 08.00 en 20.00 uur. Denk eraan je ticket op een zichtbare plaats in de wagen achter te laten. Betalen aan de parkeerautomaten kan enkel met muntgeld – bankkaarten en briefjes worden niet geaccepteerd.
Er kan ook gratis parking gevonden worden op de ‘Piazzala Michelangelo’ aan de zuidelijke kant van de stad. Hier zijn echter wel tijdslimieten hoe lang men er kan parkeren, en deze moeten strikt nageleefd worden indien men niet wil dat de auto getakeld wordt. Het parkeerterrein bevindt zich op 20 minuten lopen van het centrum en het biedt een mooi uitzicht op de stad.

Te voet door Firenze

Firenze kan men gemakkelijk al lopend verkennen. Daarbij zijn alle belangrijke bezienswaardigheden in een voetgangersgebied gelegen, wat het gemakkelijk maakt om deze te voet te verkennen.

HomeReizenReizen naar ItaliëReis naar Florence (Firenze) | Plan je reis

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal