Reis naar Praag | Plan je reis

za 15 jun
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF

Praag is de hoofdstad van Tsjechië en is met twee miljoen inwoners de grootste stad van het land. De stad werd gesticht in de 9e eeuw wanneer het bekende kasteel naast de Moldau rivier gebouwd werd. De stad kende een zeer welvarende periode tijdens de 14e eeuw onder het regime van Karel IV, naar wie de bekende brug genoemd is. Aan het begin van de 20e eeuw werd het land gesplitst van Oostenrijk-Hongarije, wat leidde tot de oprichting van Tsjecho-Slowakije. Tijdens de Tweede Wereldoorlog viel Duitsland hier binnen en daarna het leger van de Sovjet-Unie. 1989 betekende een eind aan de communistische periode van het land, als resultaat van de Fluwelen Revolutie. In 1993 werd het land in twee gedeeld en werd Praag de hoofdstad van de nieuwe Tsjechische Republiek.

Hoe naar Praag komen

Vliegen naar Mezinárodní letiště Václava Havla-Praha (Václav Havel Airport Prague)

De internationale luchthaven van Praag ligt op 10 km van de stad. Het vliegveld werd geopend in 1937 en verwerkt ongeveer 12 miljoen passagiers per jaar, waarmee het de drukste luchthaven is van alle nieuwe EU-leden. Luchtvaartmaatschappijen zoals SmartWings, Ryanair, Pegasus Airlines, Lufthansa, Iberia, Swiss International, Wizz Air, Germanwings, British Airways en Aegean Airlines vliegen vanaf hier naar steden overal ter wereld, met als topbestemmingen Parijs, Moskou, Londen, Amsterdam, Frankfurt, Milaan, Madrid, Zurich en Brussel.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er zijn vier buslijnen, waaronder de Airport Express, die de luchthaven met het treinstation verbindt. De rit duurt ongeveer 35 minuten.
Alleen taxi’s met het AAA of FixTaxi-logo hebben vaste prijzen. Beide bedrijven bieden diensten aan vanaf de luchthaven. De tarieven vanaf de luchthaven bedragen ongeveer 28 CZK (€ 1) per km.
Indien men met de auto rijdt is de snelste manier om het centrum te bereiken via de R.

Treinen naar Praha Hlavní Nádraží

Dit treinstation in een prachtig Art Nouveau gebouw opende in 1871 en bevindt zich in het centrum van Praag. Vanuit hier kan men internationale, regionale en lokale treinen nemen. Er is ook een metrostation op lijn C in het station gelegen.

Van Praha Hlavní Nádraží naar het centrum

Lijn C van de Praagse metro komt door het station en enkele trams (5, 9, 26) vertrekken van buiten het station, beide met verbindingen naar het centrum. Het station ligt ook vrij dicht bij het stadscentrum, met het Wenceslausplein op slechts 5 tot 10 minuten wandelen.
Er is tevens een AAA Taxi standplaats op de Wilsonava Straat, direct tegenover het hoofdgebouw.

Treinen naar Praha Nadrazi Holesovice

Het Praha Nadrazi Holesovice station is het tweede grootste treinstation van Praag, met internationale verbindingen van zowel noord als west. Alle treinen naar Berlijn en Dresden vertrekken vanaf hier. Het station is gelegen buiten de stad maar is goed verbonden via openbaar vervoer. Het gebouw stamt uit 1985 en huist ook een bus- en metrostation.

Van Praha Nadrazi Holesovice naar het centrum

Het metro station Nadrazi Holesovice op lijn C is slechts 4 haltes verwijderd van Wencesclausplein, en er zijn ook verschillende tramlijnen (12, 14, 15, 24, 53, 54) die op 10 tot 15 minuten naar het centrum rijden.

Bussen naar Praag ÚAN Florenc

Het grootste busstation van Praag is het ÚAN Florenc busstation, gelegen bij de centrale Zizkov buurt. Jaarlijks passeren hier zo een 10 miljoen passagiers die gebruik kunnen maken van de diensten van 100 verschillende busmaatschappijen. Er vertrekken dagelijks zo een 450 bussen naar verschillende Europese bestemmingen. De grootste busmaatschappijen die hier stoppen zijn Eurolines, Student Agency en Megabus. Op het busstation is gratis wifi aanwezig.

Van Esenler Bus Terminal naar het centrum

Het busstation ligt aan het Florenc metrostation waar zowel metrolijn B en C stoppen. Er is ook een bushalte op slechts 100 m en een tramhalte op 250 m. Daarbuiten is het bovendien mogelijk om te wandelen naar sommige van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag.

Naar Praag rijden

Praag is goed verbonden met de Europese autosnelwegen zoals de R6/E48 vanuit Duitsland, de D5/E50 vanuit Plzen en de A22 vanuit Oostenrijk. Het is mogelijk om tot het stadscentrum te rijden, maar men moet voorzichtig zijn met de bussen en trams die altijd voorrang krijgen. Vooral trams kunnen gevaarlijk zijn aangezien ze van links komen en minder snel opvallen. De snelheidslimiet is 90km/u, maar indien men steden nadert moet men vertragen naar 50km/u. Daarbuiten zijn de verkeersregels dezelfde als eender waar in de EU, behalve wat betreft alcohol waarvoor een nultolerantie geldt.

Verplaatsen in Praag

Openbaar vervoer in Praag

Praag heeft een van de beste openbaar vervoersnetwerken in Europa, met bus-, metro- en tramdiensten die de hele stad aandoen. Daarbij is er ook de kabelspoorweg Petřín en 6 veerponten die onderdeel vormen van dit netwerk. Door zijn kwaliteit en toegankelijkheid is het een van de meest gebruikte vervoersnetwerken ter wereld. Sinds de uitbreiding in 2010 bestaat de metro nu uit 57 stations over een netwerk van 59 km. Bussen en treinen gaan nog verder naar de randgemeenten. In totaal zijn er 4 zones, waarvan de belangrijksten zone P en zone 0 (bussen in het perifere gebied) zijn.

  • Openbaarvervoermaatschappij: Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP)
  • Soorten tickets: Standaard 90 minuten ticket - 32kc (1.14€)
  • Toeristenkaart: 24-uren pass: 110kc (3.90€), 3-day-pass: 310kc (11€)
  • Korting: Kinderen en senioren betalen 16 kc voor een enkele reis, studenten (15-19) krijgen kortingen op maandelijkse tickets
  • Nachtlijnen: Nachtbussen zijn beschikbaar en er rijden ook enkele nachttrams

Fietsen in Praag

Fietsen in Praag is niet zo gebruikelijk als in de rest van het land, maar het wordt beter en beter dankzij de initiatieven van Auto-Mat, een associatie die het verkeer wil verminderen en fietsen terug populair wil maken. Er is momenteel 180 km aan fietsroutes, met 60 daarvan afgescheiden van de wegen. Gratis fietskaarten zijn beschikbaar aan het gemeentehuis.

  • Een fiets huren: Een fiets kan men, afhankelijk van het verhuurbedrijf, huren voor ongeveer € 12-28 per dag.

Taxi’s in Praag

Het openbaar vervoer in Praag werkt bijzonder goed, dus de meeste mensen gebruiken alleen taxi’s wanneer ze bagage hebben of wanneer het openbaar vervoer niet gemakkelijk te bereiken is. Men dient echter voorzichtig te zijn bij het nemen van een taxi, gezien er vele illegale taxi’s rondrijden die toeristen proberen af te zetten. Proberen altijd te boeken bij een van de betrouwbare bedrijven: AAA, City Taxi, Profi Taxi, Halotaxi en of Sedop.

  • Kost: De startprijs is 40 CZK, daarna is het 28 CZK per kilometer en 6 CZK per minuut wachttijd.

Rijden in Praag

Hoewel het openbaar vervoer steeds populairder wordt en het vaak moeilijk is parking te vinden, blijft ook rijden in de stad erg populair. Het is veiliger om overdag te rijden, aangezien er ‘s nachts geen duidelijke voorrangsregels gelden. Het kan moeilijk zijn om een parkeerplaats te vinden, maar gelukkig zijn er enkele parkeergarages in de stad. De prijs is 36kc (€ 1,20) per uur.

Te voet door Praag

De stad is voetgangersvriendelijk; het oude centrum heeft smalle steegjes en enkele autovrije straten maar ook de rest van de stad is ideaal om te voet te doen. De voetpaden zijn over het algemeen erg breed en naast de meeste straten is er een voetpad beschikbaar.

HomeReizenReizen naar TsjechiëReis naar Praag | Plan je reis

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal