Reis tussen 14 steden sneller per trein dan per vliegtuig

Vliegen is de snelste manier om te reizen, maar luchthavens kunnen de reisduur aanzienlijk vertragen. Je verliest meestal veel tijd aan wachten op eindeloze incheckrijen, beveiligingscontroles, boarden en bagage. Als je de verloren tijd bij elkaar optelt, is een korte vlucht al snel een langzame bedoening. Dit zorgt ervoor dat Europese reizigers op zoek gaan naar alternatieven voor vliegen.

Bij Omio kun je de snelste trips in Europa met vervoersmiddelen als de trein en het vliegtuig vergelijken. Voor een aantal vluchten hebben we bij de reisduur ook de wachttijd op de luchthaven opgeteld. Vervolgens hebben we de totale reisduur van een vlucht vergeleken met een treinreis tussen verschillende Europese steden. Zo hebben we de volgende 14 reizen gevonden die je met de trein kostbare tijd en waarschijnlijk ook geld besparen in vergelijking met het vliegtuig:

Reis van Brussel naar Amsterdam

Vanuit Brussel ben je in 1 uur en 50 minuten met de trein in Amsterdam. Dagelijks komen er meerdere rechtstreekse treinen aan op Amsterdam Centraal. Als je van Brussels Airport naar Amsterdam Schiphol vliegt, is de totale reisduur 5 uur.

Reis van Düsseldorf naar Amsterdam

De treinreis van Düsseldorf naar Amsterdam duurt iets meer dan 2 uur. Dagelijks komen er meerdere rechtstreekse treinen op Amsterdam Centraal aan. Als je liever met het vliegtuig reist, ben je meer dan 3 uur kwijt aan vliegen en wachten. Met de trein bespaar je 57 minuten.

Reis van Parijs naar Amsterdam

Vanuit Parijs ben je 3,5 uur onderweg om in Amsterdam aan te komen. Met een rechtstreekse trein kom je het snelst in de Amsterdam aan. Wil je liever met het vliegtuig? Dan moet je rekening houden met een reisduur inclusief wachttijd van langer dan 4 uur.

Reis van Brussel naar Parijs

De reis van Brussel naar Parijs kun je in minder dan 1,5 uur maken. De snelste manier om deze reis te maken is met een rechtstreekse trein. Als je van de Belgische hoofdstad naar de internationale luchthaven Parijs-Charles de Gaulle vliegt, ben je meer dan 5 uur onderweg als je wachttijden meerekent.

Reis van Brussel naar Londen

Binnen 2 uur kun je met de trein tussen Brussel en Londen reizen. Dagelijks reizen er meerdere rechtstreekse Eurostar-treinen de Britse hoofdstad binnen. Een vlucht van Brussel naar London Heathrow Airport duurt langer dan 5 uur als je wachttijden meetelt.

Reis van Brussel naar Lyon

De reis tussen Brussel en Lyon is slechts 3,5 uur. De snelste manier om deze reis te maken is met de trein, die meerdere keren per dag rechtstreeks in Lyon aankomt. Dit is een stuk sneller dan met het vliegtuig waarmee je inclusief wachttijd op de luchthaven bijna 6 uur nodig hebt.

Reis van Brussel naar Frankfurt

Na iets meer dan 3 uur ben je per trein vanuit Brussel in Frankfurt aangekomen. Dit is veruit de snelste manier om te reizen, want voor een vlucht en het wachten op de luchthaven moet je op meer dan 5 uur reisduur rekenen.

Reis van Londen naar Parijs

De reis tussen Londen en Parijs duurt langer dan 2 uur. Je kunt deze trip het snelst met een rechtstreekse Eurostar-trein maken vanuit Station London St Pancras International naar Station Paris Nord. Een vlucht duurt namelijk met 4 uur bijna dubbel zo lang.

Reis van Barcelona naar Madrid

Slechts 2,5 uur heb je nodig om vanuit Barcelona naar Madrid te reizen. De snelste manier om te reizen is met de AVE-hogesnelheidstrein van RENFE, die meerdere keren per dag rechtstreeks in de Spaanse hoofdstad aankomt. Per vliegtuig ben je 1 uur langer onderweg. Op deze manier ben je 3,5 uur aan het wachten en reizen.

Reis van Madrid naar Sevilla

Vanuit Madrid kun je in 2 uur en 20 minuten in Sevilla aankomen. Met de RENFE-hogesnelheidstrein maak je deze reis het snelst. Voor een vliegreis tussen deze twee Spaanse steden ben je 3,5 uur kwijt als je de wachttijd bij de reisduur optelt.

Reis van Rome naar Milaan

Tussen Rome en Milaan kun je in minder dan 3 uur reizen met de hogesnelheidstrein van Trenitalia. Een vlucht voor dezelfde route duurt minder dan 4 uur als je wachttijd meerekent. Met de trein kun je dus 1 uur reisduur besparen.

Reis van München naar Wenen

In 4 uur ben je vanuit München in Wenen aangekomen als je met de trein gaat. Dagelijks gaan er meerdere rechtstreekse treinen richting het hoofdstation van de Oostenrijkse hoofdstad. Met een vlucht doe je er inclusief wachttijd op de luchthaven 13 minuten langer over.

Reis van Parijs naar Frankfurt

De reis van Parijs naar Frankfurt is in iets minder dan 4 uur gemaakt. Ook voor deze route ben je het snelst met de trein. Als je een vlucht neemt, ben je 12 minuten langer bezig om in Frankfurt aan te komen.

Reis van Berlijn naar Praag

De trein brengt je in 4,5 uur vanuit Berlijn naar Praag. Het duurt ongeveer even lang als je met het vliegtuig inclusief wachttijd deze reis maakt. Daarom kun je het beste naar de prijzen kijken om de beste manier om te reizen te bepalen.