Boek tickets voor trein, bus én vlucht

Ultieme Bier Reisgids

Nederland is een echt bierland. Tegenwoordig heeft Nederland zelfs meer bierbrouwers dan België en dat terwijl onze zuiderburen juist bekend staan om hun speciaalbieren. Er zijn in Nederland steeds meer kleinere brouwerijen in opkomst met heerlijke speciaalbieren in hun assortiment en het hobbybrouwen wordt ook steeds populairder.

Wij vinden het dan ook hoog tijd dat er wat meer aandacht wordt besteed aan de speciaalbieren van Nederland. Dat is natuurlijk bier dat op een andere manier is gebrouwen dan pils en een andere smaak of kleur heeft. Na lang nadenken hoe wij dit het beste kunnen invullen, hebben wij besloten om een leuke route door Nederland te maken die je meeneemt naar 17 brouwerijen en leuke cafés die speciaalbier aanbieden. Een opmerkelijk feitje is dat 3 van de 17 locaties vernoemd zijn naar een dier, toeval?

Uiteraard is deze reisgids slechts een kleine greep uit het grote aantal brouwerijen en cafés in Nederland en het doel is dat het mensen zal inspireren om zelf op zoek te gaan naar alle bieren die hun regio te bieden heeft.

In deze selectie vind je zowel grote als kleinere brouwerijen en cafés, maar één ding blijft gelijk: de passie voor het maken en drinken van heerlijk bier! Proost!Zoals in de infographic af te lezen is, kun je de route op veel verschillende manieren afleggen. Als je meer van het comfort bent, dan kun je de route afleggen met het openbaar vervoer. Ook bij slecht weer is dit uiteraard de beste optie. Is het mooi weer en ben je een fietsfanaat? Doe de complete route dan op de fiets.

Ben je een echte bierfanaat en wil je een pelgrimstocht doen door Nederland langs verschillende bierbrouwerijen en cafés? Doe dan deze route te voet! Op zoek naar goddelijk bier in een waar avontuur. Als het mooi weer is, kun je overal op het terras genieten van het lekkerste Nederlandse speciaalbier.

Wij hopen dat deze reisgids meer mensen nieuwsgierig maakt naar Nederlandse speciaalbieren en wellicht dat mensen zo geïnspireerd raken dat ze zelf een poging gaan wagen om hun eigen bier te brouwen. Wie weet neem jij binnenkort deel met je eigen speciaalbier aan de Dutch Beer Challenge dat verkozen kan worden tot 'Het Beste Bier in Nederland'. Om alvast inspiratie op te doen, is het wellicht de moeite waard om enkele bierfestivals in Nederland te bezoeken. Festivals die wij jullie kunnen aanraden zijn onder andere het Utrechtse Bierbrouwers Festival, het Sloten Bier Festival in Amsterdam en het Nederlands Speciaalbier Festival in ’s-Hertogenbosch. Voor een overzicht van alle evenementen met betrekking tot (Nederlands) speciaalbier kun je een kijkje nemen op de website van Bier Evenementen.

Een andere tip die wij jullie niet willen onthouden is Biercuisine. Hier kun je verschillende recepten vinden om te koken met (speciaal)bier maar ook recepten en daarbij een speciaal geselecteerd bier als begeleidende drank!

Ben je van plan om deze route te gaan doen, wensen wij je veel succes en vooral ook heel veel plezier! Houd er wel rekening mee dat sommige brouwerijen en cafés beperkt open zijn, het is dus altijd verstandig om van te voren even te bellen of de openingstijden op hun website te checken!

Mocht je van plan zijn om de fietsroute te gaan doen vanuit Amsterdam en wil je hiervoor een goede fiets huren? Dan hebben wij als tip: Mike’s Bike Tours op de Kerkstraat 123 in Amsterdam.

Stuur ons na afloop ook gerust een berichtje over hoe het was, wij horen graag jouw mening!

Vroeger werd het bier bewaard in prachtige eikenhouten vaten, tegenwoordig worden hier vooral aluminium vaten voor gebruikt.

1. Erik's Bier

Erik's Bier is de bierbrouwerij van Erik Winkler. Al op zijn 18de was Erik druk bezig met experimenteren met het maken van bier en hij heeft deze interesse nooit meer losgelaten. Op dit moment zijn er 4 ambachtelijke bieren beschikbaar bij Erik: een IPA, APA, Blond bier en het Zware Piet Bokbier. Het bier is verkrijgbaar op verschillende locaties in Amsterdam en omstreken.

 • Adres:
  Stammerkamp 14, 1112 VH Diemen
 • Aanbevolen Bier:
  Erik's Bier Zware Piet Bok
  Dit bier van Erik’s Bier is een stevige bockbier met een hint van Speculaas. Het alcoholpercentage is 7,7%.
 • Waar kun je nog meer Erik's Bier krijgen?
  Jackson Dubois (Spui 10, 1012 WZ Amsterdam)
  Jackson Dubois is een bar aan de Spui in Amsterdam en heeft een rijke collectie aan champagnes en speciaalbieren. Hier kun je uiteraard ook heerlijk eten.

  Sterk Amsterdam (De Clercqstraat 7, Amsterdam)
  Sinds de jaren 50 is Sterk Amsterdam een begrip in Amsterdam. De winkel heeft een uniek assortiment, van vers brood tot aan de lekkerste speciaalbieren. Er zijn meerdere speciaalbieren van deze reisgids bij Sterk Amsterdam verkrijgbaar.
 • Over Diemen:
  Diemen is gelegen in de provincie Noord-Holland en telt 26.687 inwoners op een oppervlakte van 14.04 km2. Omdat Diemen grenst aan Amsterdam is het een populaire forensengemeente voor mensen die werkzaam zijn in Amsterdam. De bezienswaardigheden van Diemen zijn enkele oorlogsmonumenten en rijksmonumenten. Verder zijn er ook fantastische natuurgebieden in de omgeving van Diemen, zoals het Diemerbos. Elk jaar, in de eerste week van September, is er ook het meerdaagse festival genaamd “Diemer Festijn” in het centrum.
 • Route van Erik's Bier naar Delirium Café Amsterdam:
  Start vanaf Stammerkamp 14 en loop naar de Bushalte Stammerkamp, dit is ongeveer 5 minuten lopen. De route met het openbaar vervoer vanaf de bushalte is als volgt:

  Soort Connectie Route
  BUS Stadsbus 66 (richting Ijburg) Bushalte Stammerkamp, Diemen - Bus-/tramhalte Vennepluimstraat, Amsterdam
  TRAM Tram 26 (richting Centraal Station) Bus-/tramhalte Vennepluimstraat, Amsterdam - Tramhalte Kattenburgerstraat (Tram), Amsterdam

  Vanaf de Tramhalte Kattenburgerstraat is het ongeveer 4 minuten lopen naar de Piet Heinkade 4-6-8, waar het Delirium Café Amsterdam, de tweede bestemming, zich bevindt.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Amsterdam
Hop is een klimplant die zorgt voor de kenmerkende bittere smaak van bier.

2. Délirium Café Amsterdam

Delirium Café Amsterdam is gelegen in Amsterdam en is, zoals de naam al zegt, gefocust op de Delirium-bieren. Denk echter niet dat dit de enige bieren zijn die verkrijgbaar zijn in dit café. In totaal heeft Delirium Café Amsterdam maar liefst 720 verschillende bieren uit fles en 30 op de tap. Dit maakt het een uitstekend café om nieuwe bieren te ontdekken en zoals ze zelf al zeggen op hun website, Delirium Café Amsterdam is “The Place To Beer”.
Omdat het hier om een reisgids gaat voor Nederlandse bieren gaan wij hier uiteraard, ondanks de naam Delirium Café Amsterdam, geen Belgische Delirium aanbevelen.

 • Adres:
  Piet Heinkade 4-6-8, 1019 BR Amsterdam
 • Aanbevolen Bier:
  Budels Zware Dobber
  Dit bier van de Budelse Brouwerij is een blond bier met een alcoholpercentage van 8,5%. Het bier wordt beschreven als fris met een klein zoetje, met een stevige en robuuste afdronk.

  Antenne Tripel
  Deze heerlijke tripel van Ramses Bier gaat terug naar de essentie. De basis voor dit bier is springbalsemienhoning en biologische mout. Het alcoholpercentage is 8,8%

  Oedipus Gaia
  Gaia van Brouwerij Oedipus is een Indian Pale Ale met een alcoholpercentage van 7%. Het is een lekker fruitig bier met een bittere afdronk.

  Stout + Moedig
  Dit donkere bier is gebrouwen door Brouwerij De 7 Deugden en gemaakt naar het voorbeeld van Iers stoutbier. Het alcoholpercentage van dit bier is 7%.
 • Over Amsterdam:
  Amsterdam is de hoofdstad van Nederland en gelegen in de provincie Noord-Holland. Het is de grootste gemeente van Nederland en telt 825.080 inwoners in 2015. In de gemeente Amsterdam zijn de meeste nationaliteiten te vinden ter wereld. Er zijn veel verschillende wijken en buurten te vinden in Amsterdam, de meest bekende buurt is uiteraard de Jordaan. Andere bezienswaardigheden in Amsterdam zijn onder andere het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Anne Frank Huis. Als je in Amsterdam bent dan moet je natuurlijk ook niet vergeten om een rondvaart te doen door de Amsterdamse grachtengordel, dat is een unieke ervaring. De stad Amsterdam is gemakkelijk te bereiken met de trein via het treinstation Amsterdam Centraal of vanuit het buitenland via het vliegveld Schiphol.
 • Route van Delirium Café Amsterdam naar Brouwerij de Prael:
  Vanuit de Piet Heinkade 4-6-8 ligt de Bushalte Jan Schaeferbrug op ongeveer 4 minuten lopen, neem hier de volgende reisoptie:

  Soort Connectie Route
  BUS Stadsbus 48 (richting Station Sloterdijk) Bushalte Jan Schaeferbrug, Amsterdam - Bushalte CS/Nicolaaskerk, Amsterdam

  Aangekomen bij de Bushalte CS/Nicolaaskerk is Brouwerij de Prael te bereiken met de voet in ongeveer 7 minuten.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Amsterdam
Op deze prachtige foto zijn verschillende gereedschappen te zien waarmee men vroeger bier produceerde.

3. Brouwerij de Prael

Brouwerij de Prael is in 2002 opgericht door Arno Kooy en Fer Kok in Amsterdam. In deze brouwerij werken mensen met een beperking, hierdoor heeft de brouwerij een sociale functie. De naam “de Prael” is een anagram voor “de Parel”. In 2008 verhuisde de brouwerij, door de toegenomen vraag naar hun bier, naar de huidige locatie aan de Oudezijds Voorburgwal. In 2011 werd hier nog een proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg aan toegevoegd.

 • Adres:
  Oudezijds Voorburgwal 30, 1012 GD Amsterdam
 • Aanbevolen Bier:
  De Prael Tripel
  De tripel van Brouwerij de Prael is gebrouwen volgens Belgische traditie met een dominante rol voor de koriander en heeft een alcoholpercentage van 7,5%. De smaak is te beschrijven als mild zoet en kruidig.
 • Over Amsterdam:
  In Amsterdam kun je behalve het bezoeken van de vele toeristische attracties ook perfect winkelen. De populairste straat in Amsterdam is natuurlijk de Kalverstraat. Wekelijks komen hier meer dan 900.000 bezoekers. Een andere populaire winkelstraat in Amsterdam is de P.C. Hooftstraat. Deze straat is één van de duurste winkelstraten van Nederland en veel luxe merken zoals Gucci en Louis Vuitton zijn hier te vinden. Verder zijn er ook nog 33 weekmarkten en en een aantal dagmarkten, zoals de Albert Cuypmarkt, die zeker een bezoek waard zijn.
 • Route van Brouwerij de Prael naar de Jopenkerk:
  Vanuit Brouwerij de Prael is het Metrostation Nieuwmarkt met de voet te bereiken in ongeveer 4 minuten. De rest van de reis ziet er dan als volgt uit:

  Soort Connectie Route
  METRO Metro 54 (richting Centraal Station) Metrostation Nieuwmarkt, Amsterdam - Metrostation Centraal Station, Amsterdam
  TREIN Sprinter (richting Uitgeest) Station Amsterdam Centraal - Station Haarlem

  Aangekomen op Station Haarlem is het ongeveer 11 minuten lopen naar de Jopenkerk.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Haarlem
Bier is er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten, van blond tot donker, van bitter tot zoet.

4. Jopenkerk

De Brouwerij Jopenkerk uit Haarlem is voortgekomen uit de Stichting Haarlems Biergenootschap en sinds 2005 in handen van het bedrijf Jopen BV. In de beginjaren maakte de brouwerij gebruik van andere brouwerijen maar sinds 2010 is de Jopenkerk in Haarlem geopend. Naast de brouwerij beschikt de Jopenkerk ook over een café-restaurant. Elke twee jaar brengt de brouwerij ter gelegenheid van de Stripdagen Haarlem een stripbier op de markt. In 2014 werd hiervoor het Stripbier Polleke Bolleke gebrouwen. De naam 'Jopen' komt van de vaten van 112 liter waarin vroeger het Haarlemse bier werd getransporteerd.

 • Adres:
  Gedempte Voldersgracht 2, 2011 WB Haarlem
 • Aanbevolen Bier:
  Jopen Ongelovige Thomas
  Ongelovige Thomas is een kastanjebruin bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 10%
 • Waar kun je nog meer Jopenbier krijgen?
  Bierhut (Online)
  De Bierhut is een webwinkel uit Amsterdam voor speciaalbieren die draaiende gehouden wordt door een aantal gepassioneerde en enthousiaste bierliefhebbers.

  Café 't Hemeltje (Bloemendaalseweg 102, Bloemendaal)
  Door de gezellige inrichting van café 't Hemeltje voel je je hier direct thuis en ben je op de perfecte plaats om te genieten van speciaalbier. Het café staat echter niet voor niets bekend als "Het café met eten". Je kunt hier namelijk ook heerlijk ontbijten, lunchen of dineren!

  Nes Café Ameland (Van Heckerenstraat 10, Nes, Ameland)
  Bij Nes Café Ameland kun je genieten van gerechten die bereid zijn op de Green Egg. Deze grill zorgt voor een heerlijke houtskool grillsmaak. Naast lekker eten heeft het café ook een ruim assortiment aan speciaalbieren. Zo zijn er 10 speciaalbieren op de tap te vinden en 40 op de fles.

  Restaurant ff Swanjéé (Hinthamerstraat 76-78, 's-Hertogenbosch)
  Je kunt bij Restaurant ff Swanjéé terecht voor zowel een heerlijke lunch als een diner. In dit gastvrije restaurant kun je tijdens je eten genieten van een lekker speciaalbier.
 • Over Haarlem:
  Haarlem is gelegen in Noord-Holland aan de rivier het Spaarne in de regio Kennemerland. In totaal telt de gemeente Haarlem 157.058 inwoners. Bezienswaardigheden in Haarlem zijn onder andere de Grote Markt met de Grote of Sint-Bavokerk, de Vleeshal en het Stadhuis. In Haarlem zijn ook nog verschillende festivals door het jaar heen. Zo is er elk jaar het einde van de Bloemencorso en is Bevrijdingspop één van de grootste bevrijdingsfestivals van Nederland.
 • Route van de Jopenkerk naar Brouwerij Klein Duimpje:
  Vanaf de Jopenkerk is het 2 minuten lopen naar Bushalte Raaksbrug. Vanaf hier pak je Bus 50 richting Leiden naar de volgende locatie.

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 50 (richting Leiden) Bushalte Raaksbrug, Haarlem - Bushalte Wilsonweg, Hillegom

  Eenmaal uitgestapt bij de bushalte Wilsonweg in Hillegom is het 6 minuten lopen naar Brouwerij Klein Duimpje.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Hillegom
De kroonkurk om een bierfles te sluiten is uitgevonden door William Painter in 1881.

5. Brouwerij Klein Duimpje

De oprichter van Brouwerij Klein Duimpje, Erik Bouman, begon in 1990 op amateurniveau wijn te maken en in 1994 begon hij met het brouwen van bier. In de jaren die hierop volgden won Erik Bouman verschillende prijzen met de gebrouwen biertjes, onder andere de prijs voor beste amateurbier van Nederland. Tegenwoordig zijn er bij Brouwerij Klein Duimpje meer dan 30 verschillende bieren verkrijgbaar in diverse stijlen van fles en altijd 6 van de tap. Er wordt ook bier gemaakt voor opdrachtgevers met speciale wensen. Alle bieren in Brouwerij Klein Duimpje worden op een ambachtelijke manier gebrouwen.

 • Adres:
  Hyacintenlaan 2A, 2182 DE Hillegom
 • Aanbevolen Bier:
  Slobberbok
  De Slobberbok is een herfstbok van Brouwerij Klein Duimpje. Dit biertje heeft een iets zoete en karamelachtige smaak met een bittere afdronk.
 • Waar kun je nog meer bier van Brouwerij Klein Duimpje krijgen?
  Eetcafé de Voogd (Hoofdstraat 267b, Sassenheim)
  In het hartje van Sassenheim ligt Eetcafé de Voogd. Hier kun je genieten van een heerlijke maaltijd maar ook van enkele lekkere, Nederlandse, speciaalbieren.

  BierLab (online)
  BierLab is een online bierwinkel met meer dan 1300 speciaalbieren in hun assortiment, waaronder een groot aantal Nederlandse speciaalbieren. Bij BierLab kun je verder ook nog terecht voor verschillende bierpakketten en cadeaus.
 • Over Hillegom:
  Hillegom is gelegen in de Bollenstreek in de provincie Zuid-Holland. In totaal telt Hillegom 21.072 inwoners in 2015. Er zijn ook enkele bezienswaardigheden en evenementen in Hillegom die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo komt de jaarlijkse Bloemencorso in April door het dorp en kun je een bezoek brengen aan de bloembollenvelden. Ook is in Hillegom het Ford museum te vinden met de grootste particuliere collectie Ford-auto’s ter wereld.
 • Route van Brouwerij Klein Duimpje naar Bierhuis de Klomp:
  Vanaf Brouwerij Klein Duimpje is het ongeveer 7 minuten lopen naar de Bushalte Steenfabriek. Vanaf hier gaat de route naar de volgende locatie als volgt:

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 50 (richting Leiden) Bushalte Steenfabriek, Hillegom - Bushalte Centraal, Leiden
  TREIN Intercity (richting Vlissingen/Dordrecht) Station Leiden Centraal - Station Delft

  Vanaf Station Delft is het 5 minuten lopen naar Bierhuis de Klomp.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Delft
Behalve de kleurverschillen in bieren zijn er ook veel verschillende soorten bierflessen verkrijgbaar.

6. Bierhuis de Klomp

Bierhuis de Klomp is een eeuwenoud café dat al bestaat vanaf 1652. Het pand zit vol met historische stijlkenmerken die nog terug gaan naar die tijd. Een uniek aspect van dit café is dat de bar direct aan de ingang zit. Zodra je binnenloopt loop je hier dus direct tegenaan. Het is een traditionele bar waar je niet aan kunt zitten, als gast neem je plaats aan een tafel in het bierhuis.

 • Adres:
  Binnenwatersloot 5, 2611 BJ Delft
 • Aanbevolen Bier:
  De Molen Heen en Weer
  Dit biertje van Brouwerij de Molen is een amberkleurige Nederlandse tripel. De smaak is zowel zoet als bitter en de afdronk is bitter. Het bier heeft een alcoholpercentage van 9,5%.

  Koperen Kat
  De Delftse Stadsbrouwerij De Koperen Kat heeft inmiddels al een aantal lekkere speciaalbieren in hun collectie. Probeer onder andere eens de Blonde Anouk of het Lindebier.
 • Over Delft:
  Delft, de Prinsenstad, is een stad en gemeente in Zuid-Holland met een inwonersaantal van 101.022 in 2015. Een belangrijk punt in de geschiedenis van Delft is dat het de stad is waar Willem van Oranje heeft gewoond en ook in 1584 is vermoord. Verder is natuurlijk ook het Delfts Blauw verbonden met de stad. Er zijn genoeg monumentale gebouwen en mooie kerken te bezichtigen in Delft; het Stadhuis en de Grote Kerk zijn zeker de moeite waard.
 • Route van Bierhuis de Klomp naar De Mug:
  Vanaf Bierhuis de Klomp loop je naar het treinstation Delft in ongeveer 5 minuten. Vanaf hier heb je een makkelijke verbinding naar de volgende locatie in Middelburg.

  Soort Connectie Route
  TREIN Intercity (richting Vlissingen) Station Delft - Station Middelburg

  Eenmaal aangekomen op Station Middelburg is het een klein stukje lopen, ongeveer 10 minuten, naar de Mug.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Verschillende bieren passen bij verschillende gerechten. Een IPA is bijvoorbeeld lekker bij gegrild vlees of een indian curry

7. De Mug

Braai-tapperij de Mug is gelegen in Middelburg. Naast een café beschikt deze locatie ook nog over een hotel, restaurant en een feestruimte. In opdracht van het café wordt in de Scheldebrouwerij te Meer het bier Mug of Mug Bitter gebrouwen. Omdat de brouwerij die het bier brouwt in België ligt, is het een Belgisch-Nederlands biertje. Uiteraard is dit bier verkrijgbaar in Braaitapperij de Mug om te proeven.

 • Adres:
  Vlasmarkt 54-56, 4331 PG Middelburg
 • Aanbevolen Bier:
  MUG Bitter
  De MUG Bitter is het huismerk bier van Braai-tapperij de Mug. Het bier heeft een eigen niet zoete smaak met een aangenaam bittertje en een fruitig aroma. Het alcoholpercentage is 5%.
 • Over Middelburg:
  Middelburg is gelegen in Zeeland en telt 39.695 inwoners. Het is de hoofdplaats van de gemeente Zeeland. De Lange Jan is de meest bekende bezienswaardigheid in de stad en wordt door veel mensen gezien als boegbeeld van de stad. Er is echter nog veel meer te bezichtigen in Middelburg. Enkele voorbeelden zijn het gotisch Stadhuis van Middelburg, de Oostkerk en de Koepoort.
 • Route van De Mug naar Stadsbrouwerij Eindhoven:
  De volgende locatie is gelegen in Eindhoven, wat een eindje reizen is vanaf Middelburg. Loop eerst in ongeveer 10 minuten naar Station Middelburg om daarna de reis op de volgende manier te vervolgen:

  Soort Connectie Route
  TREIN Intercity (richting Lelystad Centrum) Station Middelburg - Station Roosendaal
  TREIN Intercity (richting Zwolle) Station Roosendaal - Station Breda
  TREIN Intercity (richting Venlo) Station Breda - Station Eindhoven
  BUS Bus 20 (richting Helmond via Asten) Bushalte Station, Eindhoven - Bushalte Smalle Haven, Eindhoven

  Vanaf de Bushalte Rembrandtplein is het slechts 1 minuut lopen naar Stadsbrouwerij Eindhoven.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Houten kratten zoals in de afbeelding komen tegenwoordig niet veel meer voor. Nu zijn de meeste kratten van kunststof omdat dit veel lichter en makkelijker te bewerken is

8. Stadsbrouwerij Eindhoven

Stadsbrouwerij Eindhoven is te vinden in het prachtige pand van de Schellens fabriek. Het doel van de brouwerij is om de echte Eindhovense bieren weer terug te krijgen in de Eindhovense horeca zoals vroeger ook het geval was. Inmiddels is er al een ruime selectie bier beschikbaar bij de Stadsbrouwerij Eindhoven en is het mogelijk om verschillende bierproeverijen en rondleidingen te boeken om het typische Eindhovense bier te ervaren.

 • Adres:
  Vestdijk 280 5611 CZ Eindhoven
 • Aanbevolen Bier:
  Fine Fleur
  De Fine Fleur is een Session IPA met een relatief laag alcoholpercentage van 4.3%. Het karakter van de gebruikte hop komt in dit bier ultiem tot zijn recht.
 • Waar kun je nog meer bier van Stadbrouwerij Eindhoven krijgen?
  Gasterij 't Wasven (Celebeslaan 30, Eindhoven)
  De Gasterij is het restaurant van de Wasvenboerderij. Het restaurant gebruikt zoveel mogelijk dagverse groenten en kruiden uit de eigen Wasventuinderij bij het bereiden van hun gerechten.

  Het Biermoment (Online)
  De winkel van het Biermoment in Helmond wordt beheerd door echte liefhebbers van het Nederlandse bier. In totaal zijn er hier meer dan 350 bieren van meer dan 75 Nederlandse microbrouwerijen.

  Leefcafé Het Spiegelbeeld (Dommelstraat 22, Eindhoven)
  Het Spiegelbeeld in Eindhoven is een leefcafé, oftewel een soort gezellig verlengstuk van je huis. Naast lekker eten kun je hier ook heerlijke speciaalbieren drinken.

  Mitra Slijterij van Bergen (Hurksestraat 44, Eindhoven)
  Mitra Slijterij van Bergen is een slijterij waar je zowel online je bestelling kunt plaatsen als in Eindhoven de winkel kunt bezoeken. Met ruim 800 biersoorten heeft de slijterij verreweg het grootste bierassortiment van de regio en behoort tot een van de grootste van heel Nederland.
 • Over Eindhoven:
  De stad Eindhoven is gelegen in Noord-Brabant. Het is qua inwoneraantal de vijfde gemeente van Nederland, met 223.876 inwoners in 2015. Er is genoeg te doen in Eindhoven, zo zijn er meer dan genoeg uitgaansmogelijkheden op het Stratumseind of het Wilhelminaplein. Enkele bezienswaardigheden zijn de Catharinakerk, de Philips Toren of de Grote Markt. Ieder jaar zijn er verschillende evenementen zoals de Dutch Design Week en de Lichtjesroute. Eindhoven beschikt ook over een vliegveld. Vanaf het vliegveld zijn veel internationale steden bereikbaar.
 • Route van Stadsbrouwerij Eindhoven naar Brouwerij de Kat:
  Vanaf Stadsbrouwerij Eindhoven loop je weer terug naar de Bushalte aan het Rembrandtplein om hier de bus te pakken naar Station Eindhoven. Pak hier de Intercity naar Venlo om bij de volgende locatie uit te komen.

  Soort Connectie Route
  BUS Stadsbus 5 (richting Eindhoven via Rembrandtplein) Bushalte Havenhoofd, Eindhoven - Bushalte Station, Eindhoven
  TREIN Intercity (richting Venlo) Station Eindhoven - Station Helmond

  Vanaf Station Helmond is het ongeveer 11 minuten lopen naar Brouwerij de Kat.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Helmond
Het bierblik is al meer dan 80 jaar oud. Het eerste blik bier dat verkocht werd is Krueger Beer in 1935.

9. Brouwerij de Kat

Sinds 2003 wordt er door Brouwerij de Kat authentiek Helmonds bier gebrouwen. Het bier wordt gebrouwen door een groep brouwers met liefde voor het vak en als het even mogelijk is dan maken de brouwers gebruik van ingrediënten uit de buurt, het liefst uit Helmond zelf. Brouwerij de Kat heeft een vast assortiment aan bieren maar daarnaast worden er ook nog soms bijzondere bieren gebrouwen.

 • Adres:
  Haagse Beemdweg 28D 5706 AH Helmond
 • Aanbevolen Bier:
  De Kat Enkel
  Dit biertje van Brouwerij de Kat is een ongefilterd blond biertje met bijna 5% alcohol. Het is fris van smaak en er zit een vleugje citrus in de afdronk.
 • Over Helmond:
  Helmond is een historische stad dat ligt in de provincie Noord-Brabant. De stad telt 89.797 inwoners in 2015. In het verleden stond Helmond vooral bekend als stad van de metaal- en textielindustrie en de bijnaam voor Helmonders is “Kattenmeppers”. Het bekendste bouwwerk in de gemeente Helmond is het vierkante kasteel Helmond uit de 14de eeuw. Andere bezienswaardigheden in Helmond zijn onder andere de Sint-Lambertuskerk en de Onze Lieve Vrouwe Kerk.
 • Route van Brouwerij de Kat naar Hertog Jan:
  Om de route te vervolgen loop je vanaf Brouwerij de Kat weer terug naar Station Helmond om vanaf hier de trein te pakken in de richting Venlo. De verdere route ziet er als volgt uit:

  Soort Connectie Route
  TREIN Intercity (richting Venlo) Station Helmond - Station Venlo
  BUS Bus 83 (richting Nijmegen) Bushalte Busstation/NS, Venlo - Bushalte Veer Broekhuizen, Arcen

  Eenmaal uitgestapt bij de bushalte Veer Broekhuizen is het 4 minuten lopen naar de brouwerij van Hertog Jan.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Arcen
De Hertog Jan brouwerij is gelegen in het prachtige Limburgse Arcen

10. Hertog Jan

In het Limburgse Arcen is de brouwerij van Hertog Jan gelegen. De historie van Hertog Jan gaat ver terug naar het jaar 1915 toen vier vrienden besloten om samen Stoombierbrouwerij de Vriendenkring op te richten. Inmiddels is Hertog Jan uitgegroeid tot een grote brouwerij die bekend is in heel Nederland. Naast de gewone pilsener kun je ook een aantal soorten speciaalbier vinden bij Hertog Jan, waaronder een tripel en de Grand Prestige. Als je de brouwerij wilt bezoeken, dan moet je een rondleiding reserveren, dit kan op deze pagina.

 • Adres:
  Kruisweg 44 Arcen
 • Aanbevolen Bier:
  Hertog Jan Grand Prestige
  De Grand Prestige wordt ook wel het kroonjuweel van Hertog Jan genoemd. De smaak kan omschreven worden als vol en complex met een alcoholpercentage van 10%.
 • Waar kun je nog meer Hertog Jan Grand Prestige krijgen?
  Café de Hertog Jan Proeverij (Kruisweg 43, Arcen)
  Bij de Hertog Jan Proeverij kun je uiteraard terecht voor een Hertog Jan Grand Prestige of andere bieren van Hertog Jan. Er zijn hier echter nog veel meer speciaalbieren verkrijgbaar en je kunt bij de Hertog Jan Proeverij ook heerlijk dineren en genieten van streekproducten.

  Café van Ouds (Augustijnenstraat 33, Nijmegen)
  Sinds het voorjaar van 2013 kun je authentiek genieten bij Café van Ouds in Nijmegen. Naast de Hertog Jan Grand Prestige vind je nog een uitgebreid aanbod van 150 verschillende speciaalbieren in dit café met het gevoel van een huiskamer!

  Dinee Cafe de Kempen (Het Groen 14, Knegsel)
  Midden in de Brabantse Kempen in het plaatsje Knegsel ligt Dinee Cafe de Kempen. Hier ben je van harte welkom om te genieten van een speciaalbiertje maar ook van een hapje of een compleet arrangement. Hertog Jan Grand Prestige zit uiteraard ook in hun assortiment en ze hebben hier zelfs een “private label” variant van te koop!
 • Over Arcen:
  Het plaatsje Arcen is te vinden in gemeente Venlo en ligt ongeveer 12 kilometer ten noorden van de stad Venlo. Naast de brouwerij van Hertog Jan zijn er nog verschillende andere bezienswaardigheden in Arcen. Zo is er het kasteel Arcen met daarbij ook de populaire Kasteeltuinen die jaarlijks veel bezoekers trekken. Verder zijn ook het gemeentehuis en de kerk de moeite waard. Om te relaxen is er ook Thermaalbad Arcen en een bungalowpark in de buurt.
 • Route van Hertog Jan naar Weert:
  Na het bezoek aan de brouwerij van Hertog Jan loop je weer terug naar de Bushalte Veer Broekhuizen om daar de bus te pakken naar Station Venlo. Hierna vervolg je je route op de volgende manier:

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 83 (richting Venlo) Bushalte Veer Broekhuizen, Arcen - Bushalte Busstation/NS, Venlo
  TREIN Stoptrein (richting Roermond) Station Venlo - Station Roermond
  TREIN Intercity (richting Alkmaar) Station Roermond - Station Weert
  BUS Stadsbus 44 (richting Altweerterheide) Bushalte Station, Weert - Bushalte Sint Jozefslaan / Schaekenstraat, Weert

  Eenmaal aangekomen in Weert ben je aanbeland in de stad waar de bieren van Brouwerij de Natte Gijt gebrouwen worden. Een bezoek aan de brouwerij zelf is helaas niet mogelijk, maar gelukkig zijn er genoeg leuke cafés in de buurt die dit bier schenken.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Weert
Het tappen van bier is een ware kunst. Elk jaar is er in Nederland dan ook het Nederlands kampioenschap biertappen

11. Brouwerij de Natte Gijt

Na een ontdekkingsreis langs verschillende bierbrouwerijen, bierfestivals en bierproeverijen besloten de broers Rudy en Marc Nordhausen om zelf een poging te wagen om bier te brouwen. In eerste instantie deden ze dit voor eigen gebruik maar nadat ze in mei 2011 Nederlands Kampioen Bierbrouwen werden, besloten ze om de markt op te gaan. Brouwerij de Natte Gijt was geboren. Nadat er een geschikte brouwerij gevonden werd om op grotere schaal bier in te brouwen gingen ze aan de slag. Inmiddels zijn er verschillende bieren beschikbaar, elk met een eigen karakter en verrassende smaak. Let op: De brouwerij zelf is niet te bezoeken. Je kunt de bieren van Brouwerij De Natte Gijt proeven bij een aantal cafés in de buurt.

 • Adres:
  De brouwerij zelf is niet te bezoeken, kijk hieronder voor cafés in de buurt waar het bier te verkrijgen is
 • Aanbevolen Bier:
  Stoute Gijt
  Dit biertje van Brouwerij de Natte Gijt is een Imperial Stout van 8,8%. Het kenmerk van de Stoute Gijt zijn de donkere smaken van chocolade en koffie.
 • Waar kun je nog meer bier van Brouwerij De Natte Gijt krijgen:
  Café de Harmonie (Muntpromenade 6, Weert)
  Café de Harmonie is het oudste café van Weert waar mensen nog steeds samenkomen om te genieten van goede muziek en lekker eten en drinken.

  De Burgerij (Beekstraat 60a, Weert)
  Als je in Weert op zoek bent naar een lekkere hamburger volgens het zogenaamde “freshfood” principe dan ben je bij de Burgerij aan het juiste adres.

  Hostellerie Munten (Wilhelminasingel 276, Weert)
  In een voormalig klooster is Hostellerie Munten gevestigd. Het pand beschikt over een eetcafé, een restaurant en ook een stijlvol hotel.
 • Over Weert:
  Weert is een stad die te vinden is in de provincie Limburg. De stad wordt ook wel “de poort van Limburg” genoemd omdat deze grenst aan Noord-Brabant en België. Een bezienswaardigheid in Weert is de Sint-Martinuskerk, die behoort tot de top 100 van belangrijkste monumenten in Nederland. Verder is er het klooster van de Zusters Birgittinessen en de Paterskerk die erg de moeite waard zijn om te bezoeken als je in Weert bent.
 • Route van Weert naar Alfa Bier:
  Na het bezoek aan Weert vervolg je je reis als volgt:

  Soort Connectie Route
  TREIN Intercity (richting Maastricht) Station Weert - Station Sittard
  BUS Bus 41 (richting Kerkrade) Bushalte Busstation, Sittard - Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek
  BUS Bus 20 (richting Heerlen) Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek - Bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat, Nuth

  Vanaf de Bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat is het ongeveer 10 minuten lopen naar de volgende bestemming, de brouwerij van Alfa.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Schinnen
De Alfa brouwerij is gelegen in een prachtig natuurlandschap

12. Alfa Bier

In het midden van een prachtig natuurgebied in Zuid-Limburg ligt de brouwerij van Alfa Bier. Deze brouwerij is één van de laatste familiebrouwerijen in Nederland. Al vier generaties is deze brouwerij in handen van de familie Meens. Het begon in 1870 toen Joseph Meens besloot om zijn boerenbedrijf uit te breiden met een kleine brouwerij. Voor het brouwen van het bier had hij de beschikking over een natuurlijke waterbron die nog steeds gebruikt wordt voor het brouwen van bier. Inmiddels is de brouwerij een heel stuk groter maar de kernwaarden zijn altijd hetzelfde gebleven.

 • Adres:
  Thull 15/19, 6365AC, Schinnen
 • Aanbevolen Bier:
  Alfa Super Dortmunder
  De Super Dortmunder van de Alfa Brouwerij is een blond bier met een heerlijke volle en zachte smaak. Het bier heeft een alcoholpercentage van 7.5%.
 • Waar kun je nog meer bier van Alfa krijgen?:
  Beerkompanie (Pancratiusplein 46, Heerlen)
  Beerkompanie is een concept van Brouwerij Alfa in een prachtig monumentaal gebouw in Heerlen. Hier kun je genieten van bier aan ultramoderne biertaptafels of aan gezellige eettafels. Probeer ook eens het Huisgebrouwen Speciaalbier wat door Beerkompanie gemaakt wordt in een klein brouwerijtje

  Firma Bier (online)
  Firma bier is een bierspecialist die speciaal voor jou alleen de beste bieren selecteert. Hierdoor heb jij meer tijd om te genieten van de beste (Nederlandse) speciaalbieren.
 • Over Schinnen:
  In het zuiden van Limburg is het dorpje Schinnen te vinden. Schinnen telt ongeveer 3000 inwoners. In de geschiedenisboeken is Schinnen vooral bekend van de eerste bokkenrijdersbende die hier in de buurt is ontstaan. Bezienswaardigheden in Schinnen zijn onder andere kasteel Terborgh, de Mariakapel en de kerk.
 • Route van Alfa bier naar Café Samson:
  Na het bezoek aan de Alfa brouwerij loop je weer terug naar de bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat om hier je reis te vervolgen naar de volgende locatie. Dit doe je als volgt:

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 20 (richting Hoensbroek) Bushalte Vaesrade/Sevatiusstraat, Nuth - Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek
  BUS Bus 41 (richting Sittard) Bushalte Sint Janscollege, Hoensbroek - Bushalte Busstation, Sittard
  TREIN Intercity (richting Alkmaar) Station Sittard - Station Roermond
  TREIN Stoptrein (richting Nijmegen) Station Roermond - Station Nijmegen

  Aangekomen op station Nijmegen is het ongeveer 10 minuten lopen naar Café Samson
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Nijmegen
Bier openen kan op veel verschillende manieren. Natuurlijk is er de traditionele opener maar het kan ook met een aansteker of de rand van de krat

13. Café Samson

Op de huidige locatie aan de Houtstraat is Café Samson gevestigd sinds de jaren vijftig maar de geschiedenis van het café gaat iets verder terug naar 1925. In dat jaar begon familie Samson het eerste café aan de Waal. Het unieke aan Café Samson is dat je nog aan tafels bediend wordt door obers, zoals in een echt café “classique”. Er zijn hier veel verschillende speciaalbieren verkrijgbaar. In 1993 vertrekt de laatste Samson uit het café maar de nieuwe beheerders zorgen ervoor dat de authentieke sfeer behouden blijft.

 • Adres:
  Houtstraat 4, 6511 JN Nijmegen
 • Aanbevolen Bier:
  Cleijne Tripel
  De Cleijne Tripel wordt speciaal gebrouwen voor Café Samson door Stadsbrouwerij de Hemel. Je kunt dit speciaalbier alleen in Café Samson proeven.
 • Over Nijmegen:
  Nijmegen is een stad en gemeente in de provincie Overijssel. De stad ligt dicht bij Duitsland en telt 170.943 inwoners in 2015. In de stad zijn een groot aantal bezienswaardigheden en monumenten te vinden en elk jaar zijn er verschillende grote evenementen in Nijmegen. Enkele bezienswaardigheden zijn onder andere De Grote of Sint-Stevenskerk, het Stadhuis en de Grote Markt. Het grootste evenement in Nijmegen elk jaar is de Nijmeegse Vierdaagse met de Vierdaagsefeesten rondom dit evenement.
 • Route van Cafe Samson naar Bierbrouwerij Oijen:
  Vanaf Café Samson loop je in 10 minuten naar station Nijmegen om vanuit hier je reis te vervolgen. De complete reis naar de volgende locatie is als volgt:

  Soort Connectie Route
  TREIN Sprinter (Richting Deurne) Station Nijmegen - Station Oss
  BUS Buurtbus 296 (richting Megen) Bushalte Centraal Station, Oss - Bushalte Dorpstraat, Macharen

  Vanaf de bushalte Dorpstraat is de bierbrouwerij in Oijen te voet te bereiken in 11 minuten.

  Tip:
  Vanaf station Oss kun je proberen naar Bierbrouwerij Oijen te bellen om te vragen voor een lift naar de brouwerij. De rit is namelijk maar 10 minuten rijden. Je kunt ook met de buurtbus bji Bierbrouwerij Oijen aankomen als je hierom vraagt.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Oijen
Als het mooi weer is er niets fijner dan een heerlijk (speciaal)bier drinken ergens buiten.

14. Bierbrouwerij Oijen

De Bierbrouwerij Oijen is, zoals de naam al zegt, een brouwerij gelegen in Oijen in de provincie Noord-Brabant. De bierbrouwerij is sinds 2002 onder de huidige naam gevestigd in een oude koeienstal aan de Maas tussen Oijen en Macharen. Vanuit de locatie van de brouwerij heb je een prachtig uitzicht over de polders van Oijen en Macharen. Er worden hier veel verschillende bieren gebrouwen en deze kunnen bij de bierbrouwerij zelf gedronken worden. Dit in combinatie met heerlijke gerechten welke geserveerd worden in het sfeervolle bourgondische restaurant. Het bier kan ook gekocht worden bij enkele slijters in de buurt en wordt daarnaast landelijk verspreid.

 • Adres:
  Oijense Bovendijk 61, 5394 LA Oijen
 • Aanbevolen Bier:
  Oijens IPA
  De Indian Pale Ale van de Bierbrouwerij Oijen is een bitter biertje met een alcoholpercentage van 6%. De Oijens IPA heeft een lichtrode kleur en een bijzondere grapefruitsmaak.
 • Over Oijen:
  In de gemeente Oss en aan de Maas ligt het dorp Oijen. Het dorp heeft ruim 1100 inwoners. Naast het prachtige natuurlandschap zijn er verschillende bezienswaardigheden in het dorp te vinden. Natuurlijk is de Speciaalbierbrouwerij er hier eentje van maar er is ook het Kasteel van Oijen. Dit prachtige kasteel werd in 1361 gebouwd door Maria van Brabant. Tegenwoordig is het een gewilde groepsaccommodatie en een unieke trouwlocatie.
 • Route van Bierbrouwerij Oijen naar Café Lombok:
  Vanaf de Bierbrouwerij in Oijen loop je weer terug naar de Bushalte Dorpstraat en hier vervolg je je route op de volgende manier:

  Soort Connectie Route
  BUS Buurtbus 296 (richting Megen) Bushalte Dorpstraat, Macharen - Bushalte Willem Kippstraat, Megen
  BUS Buurtbus 296 (richting Oss) Bushalte Willem Kippstraat, Megen - Bushalte Centraal Station, Oss
  TREIN Intercity (richting Roosendaal) Station Oss - Station s-Hertogenbosch
  TREIN Intercity (richting Schagen) Station s-Hertogenbosch - Station Utrecht Centraal
  BUS Bus 37 (richting Maarssenbroek) Bushalte CS Jaarbeurszijde, Utrecht - Bushalte Hasebroekstraat, Utrecht

  Vanaf de bushalte Hasebroekstraat is het ongeveer 1 minuut lopen naar Café Lombok.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


In verschillende culturen bestaat het bijgeloof dat, als je elkaar niet aankijkt bij het proosten, dit ongeluk brengt

15. Café Lombok

We komen uit bij Café Lombokomdat dit de perfecte locatie is om te genieten van een biertje van VanDeStreek. VanDeStreek-bier wordt gebrouwen door twee broeders in Utrecht, die na brouwen op een kleine schaal nu de rest van de wereld bekend willen maken met hun bier. Ze gebruiken al hun creativiteit om de meest gevarieerde bieren te brouwen. Het gaat hier van heel toegankelijk naar extreme en meer experimentele bieren.

 • Adres:
  Vleutenseweg 228, 3531 Utrecht
 • Aanbevolen Bier:
  vandeStreek Dark Roast
  De Dark Roast van VanDeStreek-bier is een donker bier met een krachtige en volle smaak. Het bier heeft een interessante smaak van gebrande mouten en koffie.

  Duits & Lauret Blond
  Het blonde bier van Duits & Lauret heeft een alcoholpercentage van 6.5%. Het is een complexe en verfrissende dorstlesser.

  Kompaan Handlanger
  Handlanger wordt gebrouwen door brouwerij Kompaan. Het is een diepambere krachtige IPA met een alcoholpercentage van 8.2%. Mocht je je route nog iets willen uitbreiden bezoek dan de "Kompaan Beer Bar" aan de brouwerij met 20 tapkranen met Nederlands bier. (Saturnusstraat 55, Den Haag)
 • Over Utrecht:
  Utrecht is de hoofdstad van de provincie Utrecht. Het is de vierde stad van Nederland naar inwoneraantal met een totaal aantal inwoners van 335.089 in 2015. Utrecht is een erg centraal gelegen stad die vanuit heel Nederland goed bereikbaar is. Qua bezienswaardigheden is er natuurlijk de Dom, maar ook andere gebouwen zoals de Pieterskerk en de Winkel van Sinkel zijn prachtige gebouwen om te bezoeken als je in Utrecht bent. Elk jaar is er een marathon in Utrecht en er zijn ook verschillende grote festivals zoals Le Guess Who?, Lentebock festival en Festival aan de Werf in de stad te vinden.
 • Route van Café Lombok naar Berghoeve Brouwerij:
  Vanuit Café Lombok loop je weer terug naar de bushalte Hasebroekstraat om hier Bus 37 te pakken naar station Utrecht. Vanaf station Utrecht vervolg je je reis als volgt:

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 28 (richting De Uithof) Bushalte Hasebroekstraat, Utrecht - Bushalte CS Centrumzijde, Utrecht
  TREIN Intercity (richting Leeuwarden) Station Utrecht Centraal - Station Zwolle
  TREIN Sneltrein (richting Emmen) Station Zwolle - Station Ommen
  BUS Bus 81 (richting Westerhaar) Bushalte Station, Ommen - Bushalte Middenweg, Den Ham, Overijssel

  Vanaf de Bushalte Middenweg is het ongeveer 7 minuten lopen naar Berghoeve Brouwerij.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Den Ham
Gerstis een belangrijke grondstof voor zowel bier als whisky

16. Berghoeve Brouwerij

De twee oprichters van Berghoeve Brouwerij, Geralda en Jurgen, begonnen als studenten met het brouwen van bier. Het bleef 15 jaar lang bij amateurbrouwen maar in 2010 werd de Berghoeve Brouwerij gestart in een voormalige boerderij in het Twentse landschap. De eerste biertjes volgden al snel en inmiddels zijn er al meer dan 16 soorten bier ontwikkeld in deze brouwerij en het zal hier hoogstwaarschijnlijk niet bij blijven!

 • Adres:
  Achteres 15, 7683 SX Den Ham
 • Aanbevolen Bier:
  Berghoeve Tevreden Oordeel
  Tevreden Oordeel is een Double IPA waarbij gebruikt gemaakt is van El Dorado-hop. De smaak van het bier is moutig, lichtzoet, fruitig en bitter met een droge afdronk.
 • Waar kun je nog meer bier van de Berghoeve Brouwerij krijgen?
  De Bierkoning (Paleisstraat 125, Amsterdam)
  In de winkel van de Bierkoning aan de Paleisstraat in Amsterdam zijn meer dan 1500 verschillende speciaalbieren te vinden. Hiermee heeft de Bierkoning een van de grootste selecties bier ter wereld.

  Slijterij Berendsen (Deurningerstraat 27, Enschede)
  Slijterij Berendsen is al meer dan 50 jaar een familiebedrijf waar op dit moment Robin Berendsen aan het roer staat. De slijterij geeft graag advies over zowel het juiste bier als de juiste wijn en andere drankjes voor tijdens je feestjes.
 • Over Den Ham:
  Den Ham is een dorp in Overijssel met een inwoneraantal van 5804 in 2015. Ieder jaar in December vindt er een evenement plaats in Den Ham genaamd Historisch Schouwspel. In dit schouwspel wordt de geschiedenis van het dorp uitgebeeld door een grote groep mensen. Er zijn ook enkele bekende Nederlands geboren in Den Ham onder wie voormalig sterkste man van Nederland Berend Veneberg en de winnares van de eerste editie van Hollands Next Topmodel, Sanne Nijhof.
 • Route van Berghoeve Brouwerij naar Hettinga Bier:
  Na het bezoek aan de Berghoeve Brouwerij loop je weer terug naar de Bushalte Middenweg om je reis te vervolgen. Dit doe je als volgt:

  Soort Connectie Route
  BUS Bus 81 (riching Ommen) Bushalte Middenweg, Den Ham, Overijssel - Bushalte Isala Sophia Hoofdingang, Zwolle
  BUS Stadsbus 1 (richting Stadshagen) Bushalte Isala Sophia Hoofdingang, Zwolle - Bushalte Burgemeester Roelenweg, Zwolle

  Eenmaal uitgestapt aan de bushalte Burgemeester Roelenweg loop je in 8 minuten naar Hettinga Bier, de laatste locatie op deze route.
 • Fietsroute: Route
 • Wandelroute: Route

Terug naar kaart


Zwolle
Op deze afbeeldingen zie je verschillende ingrediënten van bier

17. Hettinga Bier

In Januari 2008 werd Hettinga Bier opgericht door Joyce Orsel en Focke Hettinga. De brouwerij is ontstaan uit een passie voor bier. Voordat er zelf bier gebrouwen werd, waren de twee in 2007 al begonnen met een webwinkel voor brouwbenodigdheden, genaamd de Schellerdriehoek Brouwbenodigdheden. Het bier van Hettinga wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen en er wordt gebruik gemaakt van gevitaliseerd water ter bevordering van de smaak en de kwaliteit. Inmiddels zijn er aardig wat bieren beschikbaar bij Hettinga Bier, elk met een eigen karakter.

 • Adres:
  Esdoornstraat 3, 8021 WB Zwolle
 • Aanbevolen Bier:
  Hettinga Bier Zwolse Bok
  De Zwolse Bok is een bokbier met een volmoutig karakter en een vleugje zoet. Het alcoholpercentage van de Zwolse Bok is 6.8%.
 • Waar kun je nog meer Hettinga Bier krijgen?
  Boerderij De Huppe (Kleine Veerweg 9, Zwolle)
  De Huppe is een zelfstandig agrarisch leerbedrijf met ook een landwinkel. Je kunt hier in de winkel Hettinga Bier krijgen. Let op: Je kunt het bier hier niet uit de tap bestellen, maar je kunt wel flesjes kopen.
 • Over Zwolle:
  Zwolle is de hoofdstad van de Nederlandse provincie Overijssel. In totaal telt de stad 124.032 inwoners en is hiermee na Enschede de grootste stad in Overijssel. Er wordt in Zwolle een stadsdialect gesproken genaamd Zwols. Er zijn verschillende bezienswaardigheden te vinden in Zwolle. Enkele voorbeelden hiervan zijn de Peperbus, de Sassenpoort en de Windesheimer molen.

Terug naar kaart


Informatie over de berekeningen:
Wij hebben een calculatie gemaakt van de route via het openbaar vervoer, de fiets en zelfs, voor de echt avontuurlijke mensen, te voet. Hierbij is gekeken naar de tijd die het in beslag neemt om deze route te voltooien zonder dat men zich hoeft te haasten en de kosten die dit met zich mee zal brengen. Wij hebben hierbij gebruik gemaakt van verschillende indexen die wij eerder uitgebracht hebben. Zo hebben we de bierprijs berekend met de Omio Bier Prijsindex en voor de berekening van overnachtingen de Omio Accommodatie Prijsindex.
Valuta
Taal