Reis naar Wenen | Plan je reis

do 18 apr
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF

Wenen is de hoofdstad en de stad met de meeste inwoners van Oostenrijk. Het is de zevende grootste stad in de EU en na Berlijn de tweede grootste Duitssprekende stad. De geschiedenis van Wenen start ongeveer 4000 jaar geleden. Dankzij haar locatie aan de Danube rivier, is het altijd een strategische locatie geweest voor Europa en voor handel in het algemeen. Tijdens de Romeinse periode werd Wenen gebruikt als een belangrijke militaire basis, waarvan men nog steeds ruïnes van kan vinden in het oude stadsgedeelte. Wenen kende een Gouden Eeuw in de 19e eeuw, wanneer de Keizer Franz-Josef en zijn vrouw Elisabeth het land regeerde en de stad tot een moderne metropool transformeerden.
Wenen staat bekend om haar koffiezaakjes, musea, theaters en operahuizen. Het is het politieke, culturele en economische centrum van Oostenrijk. De stad is het drukste in de zomer wanneer vele toeristen naar de stad afzakken, maar de beste periode om Wenen te bezoeken is de lente, wanneer de bomen hun kleur en volume beginnen terug te krijgen.

Hoe naar Wenen komen

Vliegen naar luchthaven Wien-Schwechat

Wenen International Airport is de grootste luchthaven van Oostenrijk, met een totaal aantal passagiers van 22,5 miljoen per jaar. Het vliegveld is een belangrijke hub voor de nationale luchtvaartmaatschappij, Austrian Airlines, en vliegt naar verschillende landen in Europa, Azië, Midden-Oosten, Afrika en Noord-Amerika.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De luchthaven van Wenen is 20 km ten zuidoosten van het centrum gelegen. Om van hier in het centrum te geraken kan men gebruik maken van de City Airport Train service, die iedere 30 minuten tussen 05.30 uur en 11.30 uur rijdt. Deze rit duurt slechts 16 minuten. Daarbij kan men ook gebruik maken van de S-bahn die je naar Wenen Hauptbahnhof brengt in 24 minuten. Er zijn tenslotte ook busverbindingen, zoals de 1183, 1185 en 1187, die er wat langer over doen, en in 45 minuten naar het centrum rijden.
Ook de taxi’s van de luchthaven naar het centrum zijn betrouwbaar en gemakkelijk. De haltes bevinden zich aan de ingang van terminal 3 of men kan het nummer vragen aan een van de informatiepunten. Er is bovendien een Vienna Airport cab optie beschikbaar. De rit naar het centrum zal je tussen de € 18 en € 25 kosten.
Rijden naar het centrum duurt je ongeveer 18 minuten. Volg de A4 naar de Donaukanal Straße, verander dan naar de B227 en blijf op deze weg tot je het centrum bereikt.

Treinen naar Wien Hauptbahnhof

Wien Hauptbahnhof of het Centraal Station van Wenen is het grootste treinstation van Oostenrijk. Het station opende in 2010 en was het eerste centrale station dat geopend werd in de hoofdstad. Het is nog altijd gedeeltelijk onder constructie maar wordt al gebruikt door ongeveer 145.000 passagiers die hier dagelijks passeren. Wien Hauptbahnhof is een internationaal verkeerspunt en beschikt over 16 perrons in totaal. Onder het station en in de hal bevindt zich een winkelcentrum en enkele eet- en drinkgelegenheden.

Van Wien Hauptbahnhof naar het centrum

Op het centrum per trein te bereiken kan men de S60 of S80 nemen, de S-Bahn lijnen die vanaf perron 9 en 12 vertrekken. Met de metro kan men gebruik maken van de U1, die zich op 500 m van het station bevindt. Daarbij is er ook een tram die vanaf het Hauptbahnhof vertrekt.
Buiten het station bevinden zich op verschillende locaties taxistandplaatsen. Het station ligt op 4 km van het centrum en het duurt ongeveer 10 minuten zonder verkeer. Indien je zelf wil rijden kan je de B221 volgen tot je de Gürtel Straße bereikt.

Treinen naar Wien Westbahnhof

Wien Westbahnhof is een treinstation in het vijfde district van Wenen en opende in 1858 als het Kaiserin-Elisabeth-Bahnhof. In 2011 werd er een winkelcentrum gebouwd dat de naam BahnhofCity Wien kreeg. De hal wordt omringd door hoge gebouwen waar zich tevens een hotel bevindt. Het Westbahnhof in Wenen is al twee keer verkozen tot het mooiste station in Oostenrijk. Vanaf hier vertrekken zowel regionale als internationale treinen naar bestemmingen in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en België. Het Wien Westbahnhof beschikt over 13 perrons.

Van Wien Westbahnhof naar het centrum

Om in het centrum te komen vanaf het Westbahnhof kan men een van de twee metrolijnen nemen die hier vertrekken, namelijk de U3 en U6. Ook de tramlijnen 5, 6, 9, 52 en 57 hebben verbindingen met het centrum. Rijden naar het centrum vanaf het treinstation duurt ongeveer 18 minuten, en men kan gewoon de B1 volgen.

Bussen naar Vienna International Bus Station

Het VIB (Vienna International Bus Station) is gelegen op de Erdbergstraße in het derde district van de stad en is het grootste busstation van Wenen. Je kan het centrum bereiken in 10 minuten lopen. Op het busstation bevinden zich 18 perrons, een wachtruimte voor passagiers, lockers, toiletten, een snackbar en een geldautomaat. De belangrijkste busmaatschappijen die hier actief zijn, zijn Eurolines Austria en Flixbus. Nationale bestemmingen kunnen ook bereikt worden met de WESTbus.

Van VIB naar het centrum

Aan het VIB kan men op de U3 stappen. Het busstation ligt op 5 km van het centrum en kan op 12 minuten rijden bereikt worden.

Naar Wenen rijden

De belangrijkste snelwegen die naar de stad gaan zijn de A1 en A2. De A1 is de westelijke snelweg die via Linz en Salzberg naar Wenen gaat. Indien je vanuit het zuiden komt, volg je de A2 tot in de stad. Dit is de langste autosnelweg in Oostenrijk en verbindt Wenen met Italië.

Verplaatsen in Wenen

Openbaar vervoer in Wenen

Wenen heeft een uitstekend openbaarvervoerssysteem. Met een S-Bahn, 5 U-bahn lijnen, tramlijnen en bussen kan je bijna overal in de stad komen. De meerderheid van de verbindingen is bovendien erg frequent, en rijdt iedere 3 minuten tijdens de spitsuren en iedere 10 erbuiten. Treinen, trams en bussen kunnen alle genomen worden met hetzelfde ticket. De S-Bahn verbindt Wenen ook met enkele regionale bestemmingen. Het openbaar vervoer rijdt tussen 05.00 uur – 00.30 uur van maandag tot vrijdag en tijdens de weekends en op feestdagen 24 uur per dag.

  • Vervoersmaatschappij: Wiener Linien
  • Soorten tickets: Een enkele reis kost € 2,20.
  • Toeristenpass: Een ticket voor 24 uur kost € 7,10; een ticket voor 48 uur € 12,40; en een ticket voor 72 uur € 15,40.
  • Korting: Er zijn speciale acties voor senioren en kortingen voor kinderen beschikbaar.
  • Nachtlijnen: Tussen 00.30 en 04.30 rijden er nachtbussen om het half uur.

Fietsen in Wenen

Fietsen is erg populair in Wenen, er zijn voldoende fietspaden aanwezig en de stad werkt er hard aan deze te onderhouden. Sinds 2014 beschikt Wenen over 1259 km aan fietspaden in de stad.

  • Stadsfietsen: CityBikesWien. Een Citybikecard kost € 1, en het eerste uur is gratis. Het tweede uur kost je een € 1 extra, het derde uur € 2 etc.

Taxi’s in Wenen

Taxi’s zijn erg populair in Wenen, ondanks het feit dat het openbaar vervoer erg uitgebreid en efficiënt is.

  • Kost: De minimumprijs is € 3,40 en iedere extra kilometer kost tussen de € 1 en € 1,40. ‘s Nachts worden de taxi’s ongeveer € 0,20 duurder per km.

Rijden in Wenen

Oostenrijk heeft een extreem efficiënt wegennetwerk en moderne autosnelwegen. Je hebt er wel een internationaal rijbewijs voor nodig en een vignette om de grens over de steken.
In het algemeen is het niet nodig om rond te rijden in Wenen; je kan overal komen met het openbaar vervoer binnen 45 minuten. De meeste districten hebben kortetermijnparking beschikbaar, of P+R-terreinen, die dan weer in verbinding staan met de metrostations om het centrum te bereiken.

Te voet door Wenen

Wenen is een geweldige stad om te voet te verkennen. Zeker het historische centrum en de districten 4 en 9 kan men al lopend doen, gezien de meeste straten hier voetgangerszones zijn. Toch mag men niet vergeten dat Wenen een grote stad is, en indien men buiten het centrale district wil komen, kan men best gebruik maken van het openbaar vervoer.

HomeReizenReizen naar OostenrijkGoedkope vlieg-, trein- en bustickets naar Wenen

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal