Internationale treinreis in Europa plannen

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Deutsche Bahn
Deutsche Bahn with connection
Renfe
SNCB | IC

Internationale treinplanner

Wil je een treinreis naar een bestemming in Europa plannen? Gebruik dan de bovenstaande zoekfunctie om een treinreis van plaats A naar plaats B te vinden. Vervolgens is het mogelijk om alle soorten treinen van de grootste spoorwegmaatschappijen in Europa te vergelijken. Om een treinreis te maken, boek je de bijbehorende treintickets die beschikbaar zijn op Omio. Geniet van je treinreis!

Goedkope internationale treinreizen

Bespaart een treinreis meer tijd dan een vlucht?

Men gaat er vaak van uit dat vliegen sneller (en waarschijnlijk goedkoper) is dan andere vervoersopties. Om te zien of dit klopt, heeft Omio populaire routes in Europa onderzocht. Als resultaat van dit onderzoek zijn er 35 Europese routes gevonden die sneller (en milieuvriendelijker) zijn gemaakt met de trein of met de bus dan met het vliegtuig. Hierbij zijn zowel de tijd om voorafgaand aan een vlucht op de luchthaven aanwezig te zijn als de tijd om door de beveiligingscontrole te komen in de berekening meegenomen.

Een van de meest tijdbesparende routes in Europa is de reis van Brussel naar Parijs. Als je hierop de trein neemt, bespaar je een reistijd van 2 uur en 39 minuten. Daarna is het mogelijk om 1 uur en 28 minuten te besparen door met de trein in plaats van met het vliegtuig naar Lyon te reizen.

Top 5 internationale routes die korter duren met de trein

De onderstaande infographic laat een top 5 van internationale reizen zien die in vergelijking met een vlucht korter duren dan de trein. Eén zo’n trein is de Eurostar die met een hoge snelheid reizigers vanuit Londen naar Parijs brengt. En op deze bestemming is het mogelijk om met de bespaarde reistijd het gigantische Kasteel van Versailles in Parijs te bekijken.

" tabindex="1">


Alle rechten voorbehouden. Bij het delen van deze afbeelding moet Omio worden vernoemd.

Top 3 treinroutes van Europa vanuit Nederland

Vanuit Nederland zijn er een aantal routes in Europa die met de trein in vergelijking met het vliegtuig reistijd besparen. Voor de reis van Amsterdam naar Brussel is deze bespaarde tijd met de Thalys 1 uur en 8 minuten. En als je daarna twee stations verder naar Parijs reist, is de gewonnen tijd iets minder met 12 minuten.


" tabindex="1">


Alle rechten voorbehouden. Bij het delen van deze afbeelding moet Omio worden vernoemd.


Top 3 internationale routes die sneller zijn gemaakt per bus

Verrassend genoeg zijn er ook busroutes die het op het gebied van reistijd winnen van vluchten in Europa. Dit gaat om onder andere bussen die vanuit Amsterdam naar Brussel of Düsseldorf reizen. Dus als je deze twee bestemmingen wilt bezoeken, loont het om een bus in plaats van met een vliegtuig te reizen.


" tabindex="1">


Alle rechten voorbehouden. Bij het delen van deze afbeelding moet Omio worden vernoemd.


Ken je deze feiten over treinreizen in Europa?

De meeste treinen rijden op stroom en zijn daarmee natuurlijk beter voor het milieu dan vliegtuigen die meestal vliegen op kerosine. Wil je een zeer milieuvriendelijke treinreis in Europa maken? Ga dan van Rome naar Turijn met de hogesnelheidstrein Frecciarossa van Trenitalia. Op deze manier bespaar je ruim 127 kilo koolstofdioxide.


" tabindex="1">


Alle rechten voorbehouden. Bij het delen van deze afbeelding moet Omio worden vernoemd.


Internationale vergelijking van 10 routes met treinen, bussen en vluchten

De onderstaande grafiek laat 10 routes in Europa zien. Een aantal hiervan met de meest bespaarde tijd zijn reizen van Londen naar Parijs en van Brussel naar Parijs, die beide een prachtig landschap als uitzicht bieden.

Wil je naast tijd besparen ook milieuvriendelijk reizen? Neem dan tussen Brussel en Parijs een trein in plaats van een vliegtuig. Deze reis bespaart namelijk 118,9 kilo koolstofdioxide. En zelfs als het met de bus langer duurt om van Barcelona naar Rome te reizen, bespaar je met deze trip maar liefst 125,8 kilo koolstofdioxide.

Benieuwd naar alle resultaten? Bekijk dan Omio’s onderzoek (in het Engels) in pdf

Hogesnelheidstreinen

In Nederland rijden hogesnelheidstreinen van Thalys van Amsterdam naar Parijs. Onderweg kom je langs Schiphol, Rotterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs. De trein behaalt een maximale snelheid van 300 kilometer per uur en doet er 3 uur en 18 minuten over om de eindbestemming te bereiken. Wil je liever naar Londen? Dan kun je in Brussel overstappen op de Eurostar die rechtstreeks naar de Britste hoofdstad reist.

Interactieve treinkaart voor hogesnelheidstreinen in Europa


Alle rechten voorbehouden. Bij het delen van deze kaart moet Omio worden vernoemd.


Uit ons onderzoek over hogesnelheidstreinen blijkt dat reizen over Nederlandse hogesnelheidslijnen gemiddeld 12 eurocent per kilometer kost. Dit is bijna 3 keer goedkoper dan de Belgische spoorlijnen waar de prijs per kilometer op 31 eurocent ligt.

Europa heeft een zeer uitgebreid spoornetwerk en is op Azië na het werelddeel met de meeste hogesnelheidslijnen. In Europa is het mogelijk om in enkele uren met de trein te reizen tussen de grootste Europese steden. In Duitsland behalen hogesnelheidstreinen een maximale snelheid van 368 kilometer per uur en in Frankrijk zelfs 575 kilometer per uur.

Goedkope treinkaartjes voor internationale treinreizen

Er zijn verschillende mogelijkheden om de prijs voor een internationale trein zoveel mogelijk te verlagen en goedkope treinkaartjes te bemachtigen. De kosten voor een ticket voor een internationale trein zoals de Thalys naar Parijs of de Eurostar naar Londen hangt meestal af van de bestemming en het tijdstip. Factoren die hier onder andere invloed op hebben zijn het tijdstip van de treinreis, het afgelegde traject, de reisklasse, het gekozen vervoerstarief, eventuele abonnementen en kortingskaarten. Daarnaast moet men er rekening mee houden dat ook de prijzen tussen dal- en piekuren kunnen verschillen.

Aanbiedingen en acties

Spoorwegmaatschappijen kunnen met aanbiedingen voor treinreizen stunten. Dit kan gaan om een grote korting tot wel 90% op treintickets of een voordeelactie zoals twee treintickets voor de prijs van één. Wil je op de hoogte blijven van aanbiedingen en acties? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via de aanmeldknop onderaan op deze pagina.

Kortingskaarten en abonnementen

Ben je in het bezit van een kortingskaart of heb je een voordeelabonnement afgesloten? Dan kun je dit aangeven als je tickets bij Omio boekt om direct geld te besparen.

Spoorwegmaatschappijen in Europa

Op het Europese spoornetwerk zijn er verschillende spoorwegmaatschappijen actief, die gezamenlijk ieder jaar 400 miljard passagierskilometers mogelijk maken. Meestal maken ze alleen treinverkeer mogelijk in eigen land. Dit geldt voor spoorwegmaatschappijen als Merseyrail, C2C en Virgin (Verenigd Koninkrijk), Renfe (Spanje) en Trenitalia (Italië).

Treinen in Nederland

In Nederland rijden er naast goederentreinen ook verschillende soorten reizigerstreinen. De belangrijkste vervoerder voor treinpassagiers zijn de Nationale Spoorwegen (NS). Daarnaast maken ook de spoorwegmaatschappijen Arriva, Breng, Keolis, Thalys, Abellio, Deutsche Bahn, NMBS, Eurobahn en de Eurostar treinreizen mogelijk.

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal