Voordelige treinkaartjes naar België

za 15 jun
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Deutsche Bahn
Deutsche Bahn with connection
Renfe
SNCB | IC

Treinreizen in België

De trein is voor veel reizigers een geliefde reismethode om je binnen België te verplaatsen. Het spoorwegennet is erg uitgebreid en de meeste steden beschikken over een verbinding met andere steden, waardoor je eenvoudig bestemmingen in België kunt bereiken. Sommige kleinere dorpjes in de Ardennen zijn minder gemakkelijk te bereiken, maar je kunt met de bussen van TEC ook deze wat meer afgelegen plekken vlot bereiken.

Populaire treinroutes in België

De drukste stations in België zijn Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Gent-Sint-Pieters. De populairste verbindingen in België liggen dan ook tussen deze steden, evenals de verbindingen met Leuven, Brussel-Noord en Antwerpen Centraal. Vanuit Brussel-Zuid vertrekken er veel internationale treinen. Zo rijdt hogesnelheidstrein Thalys naar Parijs en Amsterdam, de Eurostar naar Londen en de ICE naar Keulen.

Treinmaatschappijen in België

In België is er slechts één spoorwegmaatschappij voor personenvervoer, namelijk de NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) of, in het Frans, de SNCB (Société Nationale des Chemins de fer Belges). Deze vennootschap exploiteerde tot 2019 de spoorwegen in opdracht van de Belgische overheid, maar sinds dat jaar worden ook andere vervoersbedrijven verwelkomd op het Belgische spoorwegennet.

Soorten treinen in België

Er rijden vier soorten treinen in België. De InterCity (IC) is de snelste en stopt alleen bij de grote stations. De InterRegio (IR) beperkt zich tot de middelgrote stations en de Lokale Trein (L) stopt op ieder station. Er is ook een Piekuurtrein (P) die enkel tijdens de spitsuren rijdt.

Treinen in België

Dankzij het uitgebreide spoornetwerk in België reis je gemakkelijk naar diverse leuke steden en dorpen. Er ligt namelijk maar liefst 3500 kilometer spoor in België. De nationale spoorwegmaatschappij NMBS en andere maatschappijen beschikken over verschillende soorten treinen, waaronder InterCity's en hogesnelheidstreinen, die je naar steden zoals Gent, Brussel en Antwerpen brengen. Het is echter ook mogelijk om gemakkelijk naar kleinere steden te reizen, bijvoorbeeld in de natuurrijke regio Wallonië. Hierdoor kun je met de trein een weekendje de natuur van de Ardennen ingaan om te wandelen, te fietsen of te kanoën. Een populaire route in België is van de havenstad Antwerpen naar de hoofdstad Brussel, waar je wat kunt drinken op de Grote Markt of het Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bezoekt. Als je tijdens je vakantie graag historische steden bezoekt, kun je met de trein van Gent naar Brugge reizen. Deze steden staan vol met prachtige bezienswaardigheden, zoals het kasteel Gravensteen in Gent en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Brugge. Bij Omio vergelijk je eenvoudig de beste treintickets op de verschillende Belgische trajecten, waardoor je zonder moeite de goedkoopste of snelste optie boekt. Ook kun je je ticket eenvoudig opslaan op je mobiele telefoon, waardoor je die niet kwijt kunt raken.

Boeken met Omio

Omio is ideaal als je treintickets in België zoekt. Ongeacht het traject, de datum of de maatschappij vind je namelijk alle mogelijke reisopties, waardoor je niet naar sites van verschillende maatschappijen hoeft te gaan. Om de goedkoopste tickets te boeken in België, kun je bijvoorbeeld op verschillende data zoeken. Wil je op de hoogte blijven van de aanbiedingen voor treinen in België? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Spoorwegmaatschappijen in België

In België zijn verschillende treinmaatschappijen actief, waardoor je een ruime keuze aan reismogelijkheden hebt.

  • NMBS: de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen is de grootse en belangrijkste spoorwegmaatschappij van België. Het bedrijf rijdt in opdracht van de overheid naar alle delen van het land. De NMBS gebruikt hiervoor verschillende soorten treinen in België. Tussen grote steden, zoals Antwerpen, Oostende, Charleroi en Luik, rijden bijvoorbeeld snelle InterCity-treinen. De NMBS biedt daarnaast reizen in lokale treinen aan, die naar kleinere bestemmingen gaan. Denk hierbij aan plaatsen zoals Hasselt, Ciney en Zottegem. Tot slot rijden er rond de grote steden zogenaamde S-treinen, die op frequente basis naar diverse bestemmingen rijden.
  • Thalys: de hogesnelheidstreinen van de Thalys verbinden de grote steden in België met elkaar en met andere bestemmingen. Zo kun je bijvoorbeeld van Antwerpen naar Brussel met de Thalys reizen of kiezen voor een trein naar Parijs. De Thalys vervoert passagiers naar diverse steden buiten België, zoals in Nederland, Frankrijk en Duitsland. De Thalys verbindt sinds 1994 de steden Amsterdam, Brussel en Parijs met elkaar.
  • Eurostar: dit is een andere aanbieder van reizen met een hogesnelheidstrein. Sinds 1994 rijdt Eurostar via de Kanaaltunnel en over de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Parijs. Dit is een erg snelle manier om van België in Londen te komen.

Populaire internationale routes per trein

Vanuit het buitenland reis je comfortabel naar verschillende Belgische steden per trein. Op Omio vind je eenvoudig de goedkoopte tickets naar bijvoorbeeld Brussel of Antwerpen.

  • Antwerpen: vanuit Nederland reis je onder meer vanuit Amsterdam of Rotterdam naar Antwerpen. Je kunt hiervoor de snelle Thalys kiezen of voor een internationale trein gaan, die er iets langer over doet. Ook vanuit andere steden in Nederland reis je via Roosendaal naar Antwerpen.
  • Brussel: het is ook mogelijk om met de trein vanuit Nederland naar Brussel te reizen. Dit is onder meer mogelijk met de Thalys vanaf Rotterdam of Amsterdam. Je kunt echter ook de internationale InterCity van de NS boeken. Op Omio vind je eenvoudig wat voor jou de beste optie is qua prijs en reistijden.
  • Luik: populaire routes naar de Belgische stad Luik zijn Amsterdam-Luik en Maastricht-Luik. Vanaf Amsterdam reis je met meerdere InterCity's naar deze stad. Vanuit Maastricht hoef je maar één internationale InterCity te nemen.

Wanneer je aankomt op bestemming

Bij aankomst op een Belgisch station reis je eenvoudig verder met het openbaar vervoer, zoals de bus of tram. Wil je graag verder reizen met een van de treinen in België? De NMBS biedt voor jongeren onder de 26 speciale treinkaartjes aan. Voor een vaste prijs reis je op een traject naar keuze. Hierdoor kun je erg goedkoop het land doorkruisen en veel van de mooie bezienswaardigheden zien. Als je naar Antwerpen reist, kom je aan op een van de mooiste stations ter wereld. Dit prachtige 19de-eeuwse station is een bezienswaardigheid op zich. Bewonder vooral de indrukwekkende koepel en de grote inkomhal. Verder neem je zoveel souvenirs mee als je wilt, aangezien er geen limiet op de bagage zit. 

HomeVoordelige treinkaartjes naar België

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal