Treinreizen in Duitsland

zo 22 sep.
Eenvoudig vinden
Kies de goedkoopste en snelste routes van ruim 800 officiële partners
Reis op je eigen manier
Geniet van reizen met een trein, bus en vlucht in Europa
Tickets voor je reis
We staan voor je klaar

Deze bedrijven vertrouwen ons.
We verkopen tickets van ze op één plek.

Deutsche Bahn
Deutsche Bahn with connection
Renfe
SNCB | IC

Treinreizen in Duitsland

In Europa zijn treinen een populair vervoersmiddel en zeker Duitsland staat bekend om haar efficiënte treinsysteem, dat beschouwd wordt als een van de beste ter wereld. Door het uitgebreide netwerk, dat gaat van het Duitse platteland tot de grotere steden, zijn er weinig plaatsen in Duitsland die niet met de trein bereikt kunnen worden. Hoewel het spoorwegennetwerk sterke competitie krijgt van de low-cost busmaatschappijen, blijft de trein nog altijd het populairste middel om zich in het land te verplaatsen. Duitse treinen zijn daarbij ook extreem stipt: Deutsche Bahn meldt dat 90% van zijn treinen met een marge van 5 minuten op tijd vertrekt.

Populaire treinreizen in Duitsland

Sommige Duitse stations zien slechts een handjevol passagiers per dag voorbijkomen, terwijl grotere stations zoals Hamburg Centraal Station elke dag zo’n 450.000 passagiers verwerken. De meeste stations in Duitsland, uitgebaat door Deutsche Bahn, worden ingedeeld in een van de zeven categorieën die het level van diensten dat er aangeboden wordt aanduidt. Categorie 1 zijn stations die beschouwd worden als de grootste verkeersknooppunten zoals de centrale stations van steden als bijvoorbeeld Berlijn, Dortmund, Frankfurt, Keulen en München. De verbindingen tussen deze grotere steden zijn de drukste routes, zoals bijvoorbeeld Berlijn-München, Berlijn-Frankfurt en Berlijn-Hamburg.

Grootste spoorwegmaatschappijen in Duitsland

Deutsche Bahn is de grootste spoorwegmaatschappij in Duitsland. Ze worden in de volksmond ook wel ‘Die Bahn’ genoemd en vervoeren per jaar ongeveer 2 miljard passagiers. De Deutsche Bahn is ontstaan door een fusie tussen de Deutsche Bundesbahn en de Deutsche Reichsbahn in de jaren 90. Hoewel het ooit een federale organisatie was, is het nu volledig geprivatiseerd. De verbindingen die bestaan tussen oost en west zijn verbeterd en er worden ook hogesnelheidstreinen ingezet naar alle grote oostelijke steden. Hoewel Deutsche Bahn het merendeel van het treinverkeer in handen heeft, zijn er enkele kleinere spoorwegmaatschappijen die instaan voor regionale verbindingen, waaronder HKX, agilis en Veolia.

Soorten treinen in Duitsland

De ICE treinen in Duitsland zijn de trots van het Duitse spoorwegsysteem en leveren in hoge snelheid verbindingen tussen de grote metropolen. Er zijn vele verschillende soorten ICE treinen en ze staan alle bekend voor hun hoge snelheid, comfort en high-tech voorzieningen. De ICE’s overbruggen meestal langere afstanden en bedienden zo’n 180 stations in het land. Een ander populair type treinen zijn de Intercity-treinen (IC), dit zijn express treinen die grotere bestemmingen met elkaar verbinden. Deze hebben een uitgebreider netwerk dan de ICE-treinen, maar doen er meestal wat langer over. De RegionalExpress (RE) verbindt middelgrote steden met de grote centrale stations en de RegionalBahn is de trein die kleinere dorpen met elkaar verbindt. De S-Bahn zijn treinen die tussen de voorsteden en het standscentrum rijden en deze zijn actief in onder andere München en Berlijn.

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone

We gebruiken cookies om onze dienstverlening te verbeteren, gebruikersgedrag te analyseren en voor de retargeting van Omio's advertenties op andere websites. Als je doorgaat, accepteer je het gebruik van cookies in overeenstemming met onze privacyvoorwaarden. Je kunt op elk moment kiezen voor een opt-out.