Voordelige treinkaartjes naar Italië

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Deutsche Bahn
Deutsche Bahn with connection
Renfe
SNCB | IC

Treinen in Italië

Reizen per trein is een van de beste manieren om Italië te verkennen. De treinen in Italië rijden frequent en behoren tot de modernste van Europa. Treinreizen is in Italië relatief goedkoop en je kunt met de trein op veel plekken komen. Zelfs het eiland Sicilië is per trein bereikbaar. Er is een goed hogesnelheidsnetwerk.

De hogesnelheidslijn Frecciarossa (De Rode Pijl) doorkruist een groot deel van het land en rijdt van Turijn via Milaan, Bologna, Florence, Rome en Napels naar Salerno. Andere hogesnelheidslijnen zijn de Frecciargento en de Frecciabianca. De Frecciargento verbindt Rome met de belangrijkste steden in het noordoosten en het zuiden van het land. De Frecciabianca verbindt Turijn en Milaan met Italiaanse steden in het noordoosten. Voor de hogesnelheidslijnen is reserveren verplicht.

Naast de hogesnelheidstreinen zijn er comfortabele Intercitytreinen tussen de grote en middelgrote steden. De regionale treinen verbinden kleine steden en dorpen met de grote steden. Een tip: wil je in korte tijd veel steden bezoeken, maar op een vast adres verblijven? Kies dan bijvoorbeeld voor een verblijf in studentenstad Bologna. Vanuit Bologna, dat op een knooppunt van de Italiaanse spoorwegen ligt, kun je in korte tijd naar veel populaire bestemmingen reizen. Zo reis je naar Florence, Verona of Milaan binnen 1 uur. De reis naar Venetië duurt 1 uur en 30 minuten. Tickets voor de treinen boek je gemakkelijk online bij Omio. Direct na het boeken kun je je mobiele e-ticket printen of downloaden.

Boeken met Omio

Treintickets boeken naar Italië is met Omio gemakkelijk en efficiënt. Op een plek vind je alle mogelijke routes en tickets voor je reis. Op die manier kun je alle alternatieven vergelijken en kiezen voor de goedkoopste, de snelste of de best aanbevolen tickets. Vaak zijn er speciale aanbiedingen. Je ontvangt mobiele tickets die je kunt printen of downloaden.

Spoorwegmaatschappijen in Italië

Trenitalia is dé treinmaatschappij in Italië. Deze is verantwoordelijk voor het reizigers- en goederenvervoer. Voor de infrastructuur is railonderneming Rete Ferroviaria Italiana (RFI) verantwoordelijk.

De regionale treinen (R) van Trenitalia verbinden dorpen en kleine steden met grotere steden. De treinen maken veel stops en de tarieven zijn laag. Reserveren is niet verplicht.

Intercity's verbinden grote steden zoals Florence, Milaan, Rome en Venetië. Ze zijn sneller dan regionale treinen en stoppen minder vaak. De Leonardo Express is een verbindingstrein tussen Rome en de luchthaven Fiumicino. De binnenlandse hogesnelheidstreinen van Le Frecce  zijn modern en comfortabel. Alle treinen hebben airconditioning en er is meestal een restauratiewagon. Reserveren is verplicht. Er zijn drie routes met verschillende namen. De Frecciarossa (FR) verbindt de belangrijkste Italiaanse steden van het noorden tot het zuiden. De Frecciargento (FA) verbindt Rome met de belangrijkste steden in het noordoosten en zuiden van Italië. De Frecciabianca (FB) verbindt Turijn en Milaan met steden in het noordoosten van Italië. De binnenlandse nachttreinen van de InterCity Notte (ICN) loopt van Milaan via Genua, Pisa, Livorno en Salerno naar Catania (Sicilië). Tussen het vasteland en Sicilië wordt de trein per schip over zee vervoerd.

Populaire internationale routes per trein

Vanuit Nederland kun je naar Italië reizen via Duitsland. Je kunt bijvoorbeeld de (nacht)trein van Amsterdam naar München nemen, waar je overstapt op een trein naar steden als Milaan, Florence en Rome. Deze steden hebben meer dan genoeg te bieden om er meerdere dagen te verblijven. Maar je kunt er natuurlijk ook overstappen op een van de lokale treinen in Italië om naar een andere, kleinere plaats te gaan, bijvoorbeeld aan de kust. Zo kun je je stedentrip Rome combineren met een dagje strand in Lido di Ostia. Met de hogesnelheidslijnen is ook een combinatie van verschillende grote Italiaanse steden binnen een vakantie een goede optie. Behalve de route via Duitsland kun je voor je reis naar Italië kiezen voor een route via Frankrijk, met een overstap in Parijs. De reis via Duitsland is meestal voordeliger en er is een grote keuze aan treinen en routes, zowel overdag als 's nachts.

Wanneer je aankomt op bestemming

Als je aankomt in Italië, zorg dan dat je de volgende begrippen paraat hebt. Frecciarossa, Frecciargento of Frecciabianca voor de hogesnelheidslijnen. Espresso of Diretto is de term voor een sneltrein (geen Intercity!). Deze treinen doen niet alle stations aan, maar stoppen wel vaker dan een Intercity en er hoeft geen toeslag te worden betaald. Locali zijn de kleine boemeltjes die op ieder station stoppen.

Andata is de term voor een enkele reis, retour is andata e ritorno. De treinen in Italië weerspiegelen de verschillen tussen Noord- en Zuid-Italië. In het noorden rijden meer treinen en met een hogere frequentie dan in het zuiden.

Treinreizen in Italië

Gedurende vele jaren hebben Italianen geklaagd over de Italiaanse spoorwegen met haar late annuleringen en vele storingen. Deze tijden zijn nu veranderd en de efficiëntie en frequentie van dit transportmiddel is behoorlijk verbeterd. Sinds 2011 worden de treinen voorzien door ofwel Trenitalia of NTV Italo Train. Van deze twee aanbieders zijn er een groot aanbod aan treinopties beschikbaar met zowel langeafstandsritten, als regionale treinen en hogesnelheidstreinen. Hoewel ze niet als de goedkoopste maatschappij in Europa gezien wordt, zijn er wel vaak promoties en kortingen beschikbaar en worden treinreizen beschouwd als een aangenaam middel om zich te verplaatsen binnen Italië.

Populaire treinreizen in Italië

Italië staat bekend om haar ongekende schoonheid en twee treinritten zijn zeker waard vermeld te worden gezien ze door de meest adembenemende delen van Italië reizen. Dit zijn de Bernina Express tussen Italië en Zwitserland die door de Alpen reist en de Trenino Verde ook wel de Kleine Groene Trein, met een van de langste toeristische routes in Europa, die je in een rit van 404 km meeneemt door het ongerepte landschap van het Italiaanse eiland Sardinië. De grootste steden in Italië, waaronder Rome, Milan, Napels, Florence, Venetië en Bologna zijn allen goed verbonden door treinen.

Grootste spoorwegmaatschappijen in Italië

Hoewel de spoorwegindustrie geliberaliseerd werd door de wet in 2000, heeft het monopolie van Trenitalia geduurd tot in 2011, toen de nieuwe spoorwegmaatschappij, Italo Train, de markt betrad. Hoewel het meeste treinverkeer in Italië nog steeds voorzien wordt door Trenitalia, biedt Italo Train enkele hogesnelheidsverbindingen aan tussen de grootste Italiaanse steden zoals Rome, Napels, Florence, Bologna, Milaan en Venetië.

Soorten treinen in Italië

Het uitgebreide spoorwegnetwerk in Italië dat bovendien in verbinding staat met een groter netwerk in Europa, wordt gebruikt door een grote verscheidenheid aan treinen. Regionale treinen hebben een normale en express dienst die kleine dorpjes met grotere gemeentes verbinden. Er zijn ook hogesnelheidstreinen die regionale dorpjes verbinden met de grootste metropolen in Italië. Bovendien zijn er ook een aantal langeafstandstreinen en nachttreinen die zowel binnenlandse verbindingen aanbieden als reizigers naar andere bestemmingen in Europa brengen.

HomeVoordelige treinkaartjes naar Italië

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal