7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes

wo 12 jun
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Goedkope treinkaartjes voor internationale treinreizen

7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes

Bij Omio kun je via de bovenstaande zoekfunctie eenvoudig treintickets voor treinen in Europa vinden en boeken. Deze tickets zijn beschikbaar van de grootste spoorwegmaatschappijen van Europa, zoals de NS, NMBS, Deutsche Bahn, Renfe en Trenitalia. Zij bieden naast reguliere treinen ook hogesnelheidstreinen aan zoals de Thalys, de Eurostar, de ICE en de AVE. Als je voor deze internationale treinen goedkoop treinkaartjes wilt kopen, zijn dit 7 tips die je moet weten:

1. Boek zo vroeg mogelijk

Tickets van een spoorwegmaatschappij zijn een aantal maanden van tevoren beschikbaar. Op deze startdatum van de ticketverkoop zijn alle tarieven nog beschikbaar. Dus ook de hele goedkope treinkaartje. Daarbij geldt hoe leger de trein, hoe goedkoper de tickets. Dus wees er zo vroeg mogelijk bij!

2. Weet wanneer de treintickets beschikbaar komen

De startdatum van de ticketverkoop voor internationale treinen op Omio verschilt per spoorwegmaatschappij:

 • Thalys richting Brussel en Parijs (4 maanden voor vertrek).
 • NS Intercity naar Antwerpen en Brussel (4 maanden voor vertrek).
 • Eurostar naar Londen (6 maanden voor vertrek).
 • ICE naar Berlijn (6 maanden voor vertrek).
 • Nachttreinen naar Duitsland en andere landen (6 maanden voor vertrek).
 • NMBS (SNCB) in België (3 maanden voor vertrek).

3. Plan de reisdatum doordeweeks

Doordeweeks zijn internationale treinen het minst druk bezet. En dan vooral op de dinsdag, de woensdag en de donderdag. Op deze dagen heb je dus de grootste kans dat er nog tickets beschikbaar zijn voor het goedkoopste tarief. Tip: Gebruik Omio's prijskalender om de voordeligste datum voor een internationale treinreis te prikken.

4. Reis heel vroeg of heel laat

Treinen die heel vroeg of juist heel laat vertrekken zijn meestal het minst vol. Dus ook op deze tijden heb je de meeste kans op treinkaartjes die beschikbaar zijn voor het goedkoopste tarief.

5. Vergelijk treinen van meerdere spoorwegmaatschappijen

Op internationale trajecten bieden soms meerdere spoorwegmaatschappijen dezelfde reis aan. Ze concurreren op basis van treinsnelheid, klasse en serviceniveau. Meestal bespaar je flink wat geld op tickets door in te leveren op reistijd, flexibiliteit en comfort.

6. Overweeg een kortingskaart

Reis je vaak met dezelfde spoorwegmaatschappij? Overweeg dan om een jaarlijkse kortingskaart te kopen. Hiermee bespaar je tussen de 25% en 50% korting op elk treinticket. Met een kleine investering bespaar je dus op de lange termijn aardig wat geld.

7. Koop treinkaartjes online

Als je een internationale treinreis wilt maken, zijn er drie voordelen bij het kopen van treintickets online: 1. Hoe leger de trein bij het boeken, hoe goedkoper het ticket. 2. Je voorkomt dat jouw treinreis uitverkocht raakt. 3. Je bespaart tijd op het kopen van een ticket bij een stationsloket of automaat. Vergelijk via de bovenstaande zoekfunctie een treinreis van stad A naar stad B om zelf de voordelen te ervaren!

Hoe werkt een e-ticket voor een internationale treinreis?

Als je een internationale treinreis via Omio boekt, dan ontvang je naast de boekingsbevestiging ook de e-tickets in je mailbox. Ze zijn persoonsgebonden. Dat betekent dat het alleen gebruikt kan worden door de reiziger die op het e-ticket vermeld staat. Het voordeel van een e-ticket is dat je jouw treinkaartje direct hebt. Daarnaast zijn er geen kosten voor de verzending per post aan verbonden. Verder werkt een e-ticket voor een internationale trein hetzelfde als een digitaal treinkaartje in Nederland. Je hebt drie mogelijkheden om je digitale treinticket te gebruiken:

 • Via de app: download op je smartphone de Omio-app of de app van de spoorwegmaatschappij waar je mee reist. Je kunt je e-tickets hier vervolgens in openen.
 • Via een pdf-reader: de e-tickets die je in de bevestigingsmail ontvangt kun je ook openen op een desktop of een smartphone met een programma dat pdf's kan lezen. Op je iPhone kun je bijvoorbeeld met iBooks een pdf inlezen en opslaan. Je kunt ook een andere reader downloaden op je smartphone.[/il]
 • Print je e-ticket: je kunt de e-tickets ook op papier uitdraaien. Bijvoorbeeld als je geen smartphone hebt of niet zeker weet dat je telefoon wel goed werkt.

Zorg er in ieder geval voor dat de barcode van je e-ticket altijd leesbaar is. Test dit voordat je de trein instapt. Ben je niet zeker van je zaak, maak dan altijd een (extra) afdruk van je e-ticket.

Hoelang is een internationaal treinkaartje geldig?

In de regel koop je een internationaal treinkaartje voor een specifieke dag en een specifieke trein. Uitzonderingen hierop zijn de meerdaagse internationale treinpassen. Een Eurail Pass kan meerdere dagen geldig zijn in heel Europa of in specifieke Europese landen. Deze pas is bijvoorbeeld drie maanden onbeperkt geldig of op vijf specifieke dagen in een maand. De meeste internationale treintickets worden echter per enkele reis uitgegeven. Op je treinkaart staat daarom vrijwel altijd een ingangsdatum vermeld. Dat betekent dat je ticket al van zichzelf geldig is en je dus ook niet hoeft in te checken. Het betekent ook dat je kaartje alleen op de aangegeven dag(en) en meestal ook in een specifieke trein geldig is. Als dat niet zo is, dan wordt dat apart bij je reservering of door de spoorwegmaatschappij aangegeven. Je kunt het ticket dus niet een dag later in dezelfde trein gebruiken.

Heb je bij een controle op een internationale treinreis een identificatiemiddel nodig?

In het kort: ja. Bij een internationale treinreis moet je altijd een geldig reisdocument op zak hebben. Dat moet je namelijk om twee redenen bij je hebben:

 • Legitimatieplicht: allereerst moet je je kunnen legitimeren als Europees burger. Daarvoor heb je een paspoort of een identiteitskaart nodig. In Nederland moet je je ook altijd als Nederlands burger kunnen legitimeren, maar daar mag je ook een rijbewijs voor gebruiken. Bij internationale (trein)reizen is een rijbewijs niet geldig als legitimatiebewijs.
 • Identificatieplicht: omdat je treinkaart persoonsgebonden is, moet je je kunnen identificeren als degene op wiens naam het ticket staat. Een identiteitskaart of paspoort is een geldig identificatiebewijs op internationale treinreizen.

Een paspoort dat niet verlopen is, is altijd geldig als reisdocument. Een identiteitskaart is geldig binnen de 28 landen van de Europese Unie. Daarnaast kun je ook gebruik maken van je ID-kaart in Liechtenstein, Noorwegen, Macedonië, Servië, Turkije en IJsland.

Welke 14 internationale routes in Europa zijn sneller met de trein dan met een vlucht?

In Nederland zijn er treinverbindingen die sneller zijn dan vluchten tussen grote steden in Europa. Vooral treinreizen vanaf Amsterdam Centraal naar hoofdsteden in nabijgelegen landen doen het goed onder Nederlanders. Dit heeft niet alleen te maken met de prijs van het kaartje, maar ook met de reisduur. Voor 14 verbindingen tussen steden zijn treinreizen namelijk sneller vergeleken met een vlucht.

Home7 tips voor goedkope internationale treinkaartjes
Valuta
Taal