Boek tickets voor trein, bus én vlucht

wo 17 jul.
Eenvoudig vinden
Kies de goedkoopste en snelste routes van ruim 800 officiële partners
Reis op je eigen manier
Geniet van reizen met een trein, bus en vlucht in Europa
Tickets voor je reis
We staan voor je klaar

Treinkaartjes in Nederland

Treinkaartjes in Nederland kunnen in verschillende vormen voorkomen. Het bekendste vervoersbewijs dat door de meeste Nederlanders gebruikt wordt is de OV-chipkaart, een eenvoudige elektronische betaalpas. Er zijn echter ook verschillende abonnementen, losse treinkaartjes, dagkaartjes en andere kortingen beschikbaar. Deze abonnementen kunnen verschillen tussen de verschillende vervoerders, en kunnen bovendien gecombineerd worden met abonnementen van andere openbaarvervoerbedrijven zoals busmaatschappijen.

OV-chipkaart

De OV-chipkaart is een een elektronische betaalkaart waarmee je met het openbaar vervoer kan reizen. Deze kaart is niet alleen bij spoorwegmaatschappijen geldig, maar kan ook op de bus of tram gebruikt worden. De kaart kan men opladen met saldo of combineren met een reisproduct, dat het best overeen komt met de reisgewoontes. Indien men reist met de OV-chipkaart moet men voor en na het reizen wel even in- en uitchecken, aangezien het tarief dat men moet betalen berekend wordt naar het aantal afgelegde kilometers.
Inchecken kan gedaan worden bij de poortjes of incheckpalen. Indien men de reis onderbreekt, met men wel even uitchecken om dan weer in te checken wanneer de reis verder gezet wordt. Indien men overschakelt tussen twee vervoerders, en bijvoorbeeld eerst met een trein van de NS reist en daarna met een trein van Syntus, dient er ook apart uit- en ingecheckt te worden bij iedere vervoerder. Men moet bij het inchecken een instaptarief betalen, dit wordt bij het uitchecken teruggestort en hierbij worden de gereisde kilometers verrekend. Het instaptarief voor een trein van de NS of Veolia bedraagt € 20, bij treinen van Syntus is dit € 10.

Treinkaartjes voor de NS

Ook bij de NS is de OV-chipkaart het meest gebruikte vervoersbewijs. Let er wel op dat als men bij de NS wil reizen met de OV-chipkaart, men deze eerst nog moet activeren voor 1e of 2e klasse. Dit kan gedaan worden door saldo op te laden bij een NS-kaartautomaat of door de instructies te volgen indien men al voldoende saldo op de kaart heeft. Men kan de OV-chipkaart ook combineren met verschillende reisproducten zoals abonnementen, of men kan losse treinkaartjes kopen.

Abonnementen

Er zijn verschillende soorten abonnementen bij de NS beschikbaar die gecombineerd kunnen worden met de OV-chipkaart, en het geschikte abonnement hangt af van de reisgewoonten. Zo is er bijvoorbeeld het Studentenreisproduct dat zich richt op studenten. Hiermee reis je gratis of met korting in het gehele openbaar vervoer in Nederland, zolang je recht hebt op studiefinanciering. Het Dal Voordeel abonnement is voor reizigers die slechts een paar keer per jaar met de trein reizen. Dit abonnement kost € 50 per jaar en geeft 40% korting tijdens de daluren. Dit abonnement is tevens ook geldig bij andere treinvervoerders. Traject Vrij is voor mensen die dagelijks hetzelfde traject moeten afleggen. Voor een vast bedrag per maand of jaar kan men onbeperkt reizen op dit vaste traject, ritten die buiten het traject worden gemaakt worden later gefactureerd. Ook dit abonnement is geldig bij andere spoorwegmaatschappijen. Weekend Vrij geeft je de kans om voor € 29 per maand tijdens het weekend onbeperkt te reizen met treinen van de NS en andere vervoerders. De OV-jaarkaart laat je een jaar lang onbeperkt reizen met bus, trein, metro en trein, en hoef je je dus nooit zorgen te maken over voldoende saldo op je OV-chipkaart. De prijzen voor zo een abonnement beginnen bij € 465 per maand.
De NS Business Card tenslotte focust zich op zakelijke reizigers. Met deze kaart kan men reizen met bus, trein, tram en metro en de reiskosten worden achteraf in rekening gebracht. De NS Business Card kan ook gecombineerd worden met een van de abonnementen.

Losse treinkaartjes

Indien men maar heel af en toe met de trein reist kan men gebruik maken van de losse treinkaartjes. Men kan een eenmalige chipkaart kopen, waar een toeslag van €1 op zit. Men moet hier geen saldo opladen, maar men moet wel in- en uitchecken bij het reizen. Op deze eenmalige chipkaart kan men verschillende producten zetten, waaronder een enkele reis, een retour en het AnaarBeter-kaartje.
De NS Dagkaart geeft je de kans een hele dag onbeperkt de reizen. Deze kaart moet men op een persoonlijke of anonieme chipkaart laden en kost € 51,40.
De NS Groepsretour kan men gebruiken indien men met vrienden een dagje uit wilt. Daarmee kan je met vier personen met de trein rijden voor € 55.

Treinkaartjes voor andere spoorwegmaatschappijen

Bij andere spoorwegmaatschappijen geldt ook de OV-chipkaart en bovendien zijn de meeste abonnementen van de NS ook geldig bij Syntus, Connexxion en Arriva. Deze vervoerders bieden bovendien ook abonnementen aan die combineerbaar zijn met busabonnementen.

Internationale treinkaartjes

Bij het boeken van een treinkaartje voor een internationale trein, zoals de Thalys, Eurostar of ICE, is de prijs afhankelijk van het moment van boeken, het moment van reize en de reisklasse. Deze kaartjes moeten apart aangekocht worden, maar indien men over een OV-chipkaart beschikt heeft men wel recht op een korting. Men kan ook goedkopere treintickets aankopen indien men een OV-Jaarabonnement heeft, een Voordeelurenabonnement, een OV-studentenkaart of een Jaartrajectabonnement. Met een van deze abonnementen kan men een RailPlus-kaart kopen, die 25% korting biedt op de treinkaartjes van internationale treinen.