Goedkope vliegtickets voor vluchten in Europa

zo 19 mei
+ Voeg terugreis toe
QR-Code
Scan om onze gratis app te downloaden
Gebruik onze app om live reisupdates te ontvangen en mobiele tickets te boeken voor treinen, bussen, vluchten en ferry’s in 37 landen.
App Store
rate4.9
42K beoordelingen
Google Play
rate4.6
136K recensies

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Ryanair
Easyjet
Eurowings
Vueling

Internationale vluchtplanner

Wil je een vlucht naar een bestemming in Europa plannen? Gebruik dan de bovenstaande zoekfunctie om een vlucht van A naar B te vinden. Vervolgens is het mogelijk om alle reizen met vliegtuigen van de grootste luchtvaartmaatschappijen in Europa te vergelijken. Boek vervolgens de tickets van je keuze op Omio en geniet van je vlucht!

Hoe laat moet je aanwezig zijn voor een vlucht binnen Europa?

Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen kun je 24 uur voor vertrek online inchecken. Als je op het vliegveld wilt inchecken, dan moet je bij de meeste luchthavens en luchtvaartmaatschappijen twee uur van tevoren aanwezig zijn. Zeker als je alleen handbagage hebt en vanaf een kleine luchthaven vliegt, is dit voor een korte Europese vlucht wel aan de lang kant. Ook gaan sommige incheckbalies op kleinere vliegvelden anderhalf uur voor vertrek open.

Heb je alleen handbagage? Dan is ons advies om online in te checken en een uur tot anderhalf uur voor vertrek aanwezig te zijn. Als je wel bagage gaat inchecken, dan neem je een ruimere marge. Zorg er in ieder geval voor dat je uiterlijk 45 minuten voor vertrek bij de incheckbalie bent. De vertrekgate gaat een halfuur tot een uur voor vertrek open. Het boarden begint bij de meeste maatschappijen een halfuur voor vertrek. Dat is dan ook een goed moment om bij de gate aanwezig te zijn. Controleer wel altijd ruim van tevoren de exacte incheck- en instaptijden van jouw vlucht.

Is het mogelijk om zonder paspoort binnen Europa te vliegen?

Als je naar een ander land binnen de Europese Unie vliegt, dan heb je geen paspoort nodig. Je moet dan wel een geldige identiteitskaart op zak hebben. De EU bestaat momenteel uit 28 landen. Naast Nederland zijn dit België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Verder kom je met je ID-kaart ook Liechtenstein, Noorwegen en IJsland binnen. Deze landen zijn namelijk onderdeel van de Europese Economische Ruimte (EER). Ook zijn er nog vijf kandidaat-lidstaten voor de EU, waarbij je op dit moment Macedonië, Servië en Turkije al binnenkomt met je Nederlandse identiteitskaart. Voor Albanië en Montenegro heb je nog wel een paspoort nodig.

Is het mogelijk om binnen Europa zonder visum te vliegen?

Als inwoner van Nederland heb je binnen de Europese Unie geen visum nodig. Je paspoort of identiteitskaart moet wel minimaal geldig zijn tot en met de datum van je terugvlucht naar Nederland. Als je naar Turkije gaat heb je wel een geldig visum nodig. Dit e-visum kun je bij aankomst op de luchthaven in Turkije aanschaffen of van tevoren in Nederland aanvragen.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit?

De komende jaren behoren de landen van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales, en Noord-Ierland) nog tot de Europese Unie. Als deze landen rond of na 2020 uit de EU stappen, heb je hier wel een paspoort nodig. Ben je van plan om met het vliegtuig naar het Verenigd Koninkrijk te gaan, dan is het altijd goed om na te gaan of je er nog steeds met een Nederlandse identiteitskaart wordt toegelaten.

Welke grote luchtvaartmaatschappijen bieden vluchten aan in Europa?

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen actief binnen Europa, die zowel nationale airlines, privévervoerders, reisbureaus of budgetluchtvaartmaatschappijen kunnen zijn:

Wat zijn de mogelijkheden als je een vlucht mist?

Als je te laat bij de gate aankomt en daardoor je vlucht mist, neem dan direct contact op met de luchtvaartmaatschappij. Doe dit bij voorkeur bij een kantoor op de luchthaven en niet telefonisch of via internet. Leg je situatie uit en doe een beroep op de flexibiliteit van de luchtvaartmaatschappij. Soms is het namelijk mogelijk om met een volgende vlucht mee te gaan, als daar bijvoorbeeld passagiers niet voor komen opdagen. Bedenk wel dat je nergens recht op hebt, en dat je dus ook niets kunt eisen. Neem ook zo snel mogelijk contact op met je hotel of reisorganisatie, om de situatie te bespreken.

Kun je geen vervangende vlucht meer regelen, dan kun je via de luchtvaartmaatschappij wel de luchthavenbelasting van je vlucht terugvragen. Als je door ziekte je vlucht niet kunt halen, dien dan gelijk een claim in bij je reis- of annuleringsverzekering.

Welke budgetmaatschappijen zijn binnen Europa het actiefst?

Vanaf verschillende luchthavens in en rond Nederland kun je goedkoop een vlucht binnen Europa nemen. Bij Omio zie je precies welke vliegtickets het voordeligst zijn. Per Nederlandse luchthaven vind je hier de belangrijkste aanbieders van goedkope Europese vliegtickets:

  • Op Luchthaven Schiphol, de grootste luchthaven van Nederland, zijn veel budgetmaatschappijen actief. Transavia, easyJet en het Spaanse Vueling bieden hier veel goedkope Europese vluchten aan. Ook vertrekken vanaf Schiphol steeds meer vluchten van Ryanair.
  • Eindhoven Airport heeft vluchten waarbij je goedkope vliegtickets kunt krijgen bij Transavia, Ryanair en het Hongaarse Wizz Air.
  • Rotterdam The Hague Airport is de derde luchthaven van Nederland. Hier vertrekken goedkope vluchten van maatschappijen als Transavia, Cityjet, Vueling en Jetairfly.
  • Luchthaven Düsseldorf Weeze ligt net over de grens bij Limburg en is bij Nederlanders populair vanwege de goedkope vluchten van Ryanair.

Geschiedenis van de luchtvaart in Europa

Sinds er in de jaren 90 werd besloten het luchtruim van de Europese Unie open te stellen voor private luchtvaartmaatschappijen, die naast de nationale maatschappijen konden opereren, heeft de vliegindustrie heel wat veranderingen ondergaan. Zo werden een aantal luchtvaartmaatschappijen zoals British Airways en AerLingus geprivatiseerd. Verder ontstonden er steeds meer budgetluchtvaartmaatschappijen aangezien het nu voor iedereen mogelijk was vluchten te organiseren naar verschillende bestemmingen, zolang ze het met de luchthaven in kwestie, en dus niet langer de overheid, geregeld kregen. Vanaf dat moment zijn de budgetmaatschappijen snel gegroeid in Europa, met Ryanair en easyJet als bekende pioniers. Goedkope vluchten hebben een grote invloed gehad op het reizen binnen Europa: toeristen konden voortaan voor een weekend andere Europese grootsteden verkennen tegen een lage prijs, maar ook zakenreizen en werken in het buitenland werden veel gemakkelijker.

Tegenwoordig hebben ook veel grotere luchtvaartmaatschappijen een dochtermaatschappij met scherpe prijzen om het marktaandeel te kunnen behouden ten opzichte van andere budgetmaatschappijen. De luchtvaart is een erg belangrijke factor in de Europese economie, die per jaar zo’n 140 miljard aan omzet behaalt en 3 miljoen banen oplevert. In 2012 reisden ongeveer 832 miljoen passagiers via het luchtruim door Europa.

HomeGoedkope vliegtickets voor vluchten in Europa

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal