Cheap destinations

De 8 leukste weekendjes weg in Zeeland

In Zeeland kun je het hele jaar door de wind in je haar en het zand tussen je tenen voelen. Maar je kunt er meer dan luieren aan het strand; ook voor een actieve of culturele stedentrip is Zeeland een uitstekende bestemming. Wij hebben de acht leukste weekendjes weg naar Zeeland voor je op een rijtje gezet en geven je tips voor attracties, musea, bezienswaardigheden en activiteiten. 

Ga met ons mee op reis naar een provincie die een rijke geschiedenis heeft in gevecht, maar zeker ook in harmonie, met het water. Geniet van heerlijke Zeeuwse mosselen, vergaap je aan de wonderen van de Deltawerken, verken stad en platteland op de fiets –  wie weet spot je een zeehond – en bezoek een van de vele musea of historische gebouwen. Wil je je liever helemaal uitleven in het water of gewoon lekker languit aan het strand liggen? Ook dan word je op je wenken bediend in deze waterrijke provincie.  

© Dyaa Eldin Moustafa (Unsplash)

1. Culinair genieten in Middelburg

Een prachtige binnenstad met een rijke historie, leuke attracties voor jong en oud en het grote culinaire aanbod verschaffen Middelburg de eerste plek op onze reis door Zeeland. Middelburg combineert alle gemakken van een stad met de charme van een pittoresk dorp, daarbij doelen we vooral op Mini Mundi. Kinderen kunnen hun hart hier ophalen in het miniatuurpark ‘Miniatuur Walcheren’ of zich uitleven in de indoorspeeltuin en het pretpark. Sla het Zeeuws Museum zeker niet over: vergaap je aan de prachtige streekdracht en kunstnijverheid of duik in de Zeeuwse geschiedenis. 

Een weekendje Middelburg is niet compleet zonder lekker eten en drinken, op Uit in Middelburg vind je naast alle activiteiten ook een mooi overzicht van al het culinaire dat Middelburg te bieden heeft. Vergeet in ieder geval niet om een terrasje te pakken bij De Houttuinen. Beklim eerst wel even de Lange Jan, dan heb je dat koude biertje extra verdiend. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Middelburg:

 1. Mini Mundi
 2. Zeeuws Museum
 3. Stadswandeling langs historische panden
Middleburg
© Daniel van den Berg (Unsplash)

2. Cultuur snuiven in Vlissingen

Deze havenstad aan de Westerschelde heeft de langste boulevard van Nederland. As je van flaneren houdt, weet je dus waar je naartoe moet. Neem in ieder geval je fiets mee – of huur er eentje – en volg de *kunstroute van Vlissingen. Maar liefst 31 kunstwerken prijken op deze tocht, waarvan het gedeelte in de stad ook met gemak te voet kan worden afgelegd. 

Als je geïnteresseerd bent in maritieme geschiedenis, dan moet je sowieso naar MuZEEum. Hier hangen de 17e-eeuwse portretten van zeevaarder Michiel de Ruyter en zijn vrouw Anna van Gelder. Breng eveneens een bezoekje aan het Panorama Walcheren, waar je tien enorme panoramaschilderijen van Zeeland vindt. Wij zouden Vlissingen bij dezen willen benoemen tot de culturele hoofdstad van Zeeland. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Vlissingen:

 1. MuZEEum 
 2. Kunstroute op de fiets
 3. Panorama Walcheren
Vlissingen
©Marius Matuschzik (Unsplash)

3. Domweg gelukkig in Domburg

In Domburg is het goed toeven. Of zullen we Bad Domburg zeggen? Deze adembenemende badplaats is een van de twee locaties in de provincie die officieel de titel ‘Bad’ in de plaatsnaam mogen voeren. Welke badplaats dat nog meer mag, lees je verderop. Domburg is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. We raden je aan om naar de Manteling te gaan. Wat dit bos zo bijzonder maakt, is dat de bomen extreem dicht op de kust groeien.  

Domburg staat bekend om de bijzondere lichtval aan de kust. Tot op heden trekt dit kunstenaars aan; het is zelfs mogelijk om er schilderlessen te volgen op het strand. In de vorige eeuw trokken bekende kunstenaars, zoals Piet Mondriaan en Jan Toorop, speciaal naar Domburg om er te kunnen schilderen. Het Marie Tak van Poortvliet Museum geeft een inkijkje in die tijd en laat onder meer kunstwerken zien van schilders die in Domburg geleefd en gewerkt hebben. Niet alleen het licht maakt Domburg zo geschikt voor een weekendje weg, als je van golfsurfen houdt, dan is dit the place to be

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Domburg:

 1. De Manteling
 2. Marie Tak van Poortvliet museum
 3. Golfsurfen
Domburg
© Lukas Tennie (Unsplash)

4. Zon, zee, Zoutelande

Zoutelande is ideaal voor een zonovergoten weekendje weg in eigen land. Dankzij de zuidelijk gelegen zeestranden, wordt het hier ook wel de Zeeuwse Rivièra genoemd. De inwoners van dit Walcherse dorp weten al lang dat je niet ver hoeft te reizen voor een zonvakantie, want Zoutelande heeft de meeste zonuren van heel Nederland. Je kunt hier meer dan alleen maar zonnen, als actieveling kom je eveneens aan je trekken: de duinen in Zouteland behoren tot de hoogste van het land. Na de nodige inspanning kun je bovenop kunt genieten van een fabelachtig uitzicht. Teruglopen naar beneden hoeft niet per se. Het is ook mogelijk om van de duinen te paragliden! 

Ben je geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog? Dan moet je naar het Bunkermuseum, dat gevestigd is in twee verschillende bunkers. Die maken onderdeel uit van de Atlantikwall, de meer dan 5.000 km lange verdedigingslinie die de Duitsers in de jaren 40 aanlegden langs de Atlantische kust. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Zoutelande:

 1. Bunkermuseum
 2. Op een na hoogste duin van Nederland
 3. Paragliden
Zoutelande
© Alexander Schimmeck (Unsplash)

5. Een vredig verblijf in Cadzand

Cadzand is de tweede locatie in deze provincie die het predicaat ‘Bad’ mag dragen. Samen met Domburg is dit de enige Nederlandse kustplaats die voldoet aan de eisen voor heilzame klimatologische omstandigheden van het Duitse Heilbäderverband. Ga naar Cadzand als je helemaal tot jezelf wilt komen. Boek een lekker lang weekend weg in een van de fantastische wellnesshotels, zoals Noordzee, Hotel & Spa en doe mee aan tal van welnessactiviteiten of onderga zeewatertherapie. 

Breng in ieder geval een bezoekje aan de Wereldvredesvlam. Deze vlam werd op 9 mei 2004 ontstoken en geldt als symbool voor ons verlangen naar vrede. Vergeet niet om je eigen vredeswens aan de boom bij het monument te hangen. Deze activiteit is heel goed te combineren met een wandeling langs natuurgebied ’t Zwin. Na een weekendje Cadzand kom je helemaal zen weer thuis. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Cadzand:

 1. Wandelen langs ’t Zwin
 2. Wereldvredesvlam
 3. Wellness
Cadzand
© Stock Birken (Unsplash)

6. Rustig zonnen in Burgh Haamstede

Op nummer zes vind je een plaats die eigenlijk uit twee dorpen bestaat, namelijk Haamstede en Burgh. Tijdens een weekendje weg op dit idyllische stukje Schouwen-Duiveland mag een bezoekje aan Neeltje Jans niet ontbreken. Dit werkeiland, dat het middelpunt vormt van de Oosterscheldekering, zou je kunnen beschouwen als de belichaming van de indrukwekkende Deltawerken. In Burgh Haamstede kun je heerlijk uitwaaien op het strand. Het voordeel is dat het er erg rustig is; hier blijf je weg van de grote massa. 

In Burgh Haamstede zijn er twee bezienswaardigheden die letterlijk met kop en schouders boven de rest uitsteken. Ten eerste is er de prachtige vuurtoren, die ooit ter inspiratie diende voor het biljet van 250 gulden. Helaas is de vuurtoren van Burgh Haamstede niet te bezoeken. Maar niet getreurd, je kunt wel naar de Plompe Toren. Deze kerktoren is het laatste overblijfsel van het dorpje Koudekerke dat geheel door de zee is verzwolgen in de 17e eeuw – overigens niet te verwarren met het gelijknamige dorp op Walcheren, dat er gelukkig nog is. 

Heerlijk wandelen kun je in de Meeuwenduinen, maar er zijn ook prachtige wandelroutes door de Zeepeduinen. Een populaire publiekstrekker is Slot Haamstede, dat in privébezit is. Gelukkig zijn er excursies, georganiseerd door Natuurmonumenten. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Burgh Haamstede:

 1. Slot Haamstede 
 2. Plompe Toren
 3. Zeepeduinen
Haamstede
© Selwyn van Haaren (Unsplash)

7. Lekker naar de camping in Kamperland 

Vanaf Burgh Haamstede gaan we via Neeltje Jans en de Oosterscheldekering naar Kamperland. Hier vind je niet alleen een van de grootste camping van Nederland – ideaal voor het hele gezin – maar er en zijn ook meerdere kleinschalige campings. Kamperland biedt alles voor een actief weekendje weg. Ga lekker fietsen langs de Oosterschelde, of leef je uit op een van de mountainbikeroutes. Ben je meer van het watersporten? Dan word je op je wenken bediend door het Veerse Meer. Hier kun je onder meer windsurfen, waterskiën, vissen en zwemmen. Dit meer is geschikt voor gezinnen met kleine kinderen, omdat het aan de randen vrij ondiep is.

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Kamperland:

 1. Veerse Meer
 2. Nationaal park Oosterschelde
 3. Neeltje Jans
Kamperland
© Martijn Hendrikx (Unsplash)

8. Zeehonden en reeën spotten in Renesse

Als je een weekendje weg wilt naar een bruisend Zeeuws dorp, dan is Renesse de ultieme bestemming. Deze badplaats staat vooral bekend om het wilde nachtleven, maar daar doe je Renesse toch echt te kort mee. Want als natuurliefhebber kun je je hier helemaal uitleven. De Vroongronden, tussen Renesse en Haamstede, vormen een heel bijzonder stukje natuur; je vindt er zowel kikkers als koeien en rond de schemering is het mogelijk om damherten en reeën te zien. Onderdeel van de Vroongronden is het Gadrabos. Het hele jaar door is het hier schitterend. In het najaar kun je hier op pad met een gids van Staatsbosbeheer om op zoek te gaan naar de meest bijzondere paddenstoelen van het Gadrabos. Een ander leuk aspect van Renesse is de grote kans om zeehonden te spotten, vooral bij de Jan van Renesseweg is het bijna altijd prijs. 

Belangrijkste bezienswaardigheden & activiteiten in Renesse:

 1. Slot Moermond
 2. Zeehonden
 3. Vroongronden
Renesse
© Meg Jerrard (Unsplash)

Maak een heerlijke stedentrip naar Zeeland

Zeeland biedt alles om jouw weekendje weg tot een daverend succes te maken. Zoals je hebt gemerkt is deze provincie enorm veelzijdig en kun je lekker aan het strand liggen, maar ook culinair en cultureel genieten, sportieve activiteiten ondernemen, of helemaal tot rust komen door middel van wellness en wandelen. 

Het is uiteraard mogelijk om een aantal van onze top 8-bestemmingen met elkaar te combineren, ook als activiteit. Je fietst zo van Domburg naar Vlissingen en Neeltje Jans ligt precies tussen Burgh Haamstede en Kamperland in. Wat je ook doet, deze acht bestemmingen gaan je een onvergetelijk weekendje weg in Zeeland bezorgen.