Reis naar Londen | Plan je reis

Wij verkopen tickets van +1.000 reisorganisaties op één platform.

Trenitalia
Easyjet
Deutsche Bahn
SNCF
Accommodatie

Heb je een accommodatie nodig in Londen?

Bekijk op de kaart

Populaire hotels

Meer bekijken

Volledige huizen en appartementen

Meer bekijken

Zoek de accommodatie die als beste bij je past bij onze partner Booking.com

Alles bekijken

Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en Engeland. Deze grootstad is een van de meest toeristische plaatsen ter wereld en staat bovendien bekend als een van de duurste steden. De eerste sporen van nederzettingen hier dateren terug van 1500 v.C. De Romeinen hadden hier hun nederzetting ‘Londinium’ in 43 v.C, en daarna werd de stad bewoond door de Anglo-Saxen en Vikings, alvorens het meer bekende middeleeuwse Londen haar ontstaan kende. Tegen de 11e eeuw was Londen uitgegroeid tot een van de grootste Engelse steden en werd het vervolgens de hoofdstad. Koninklijke families, iconische schrijvers, politici, muzikanten en allerlei andere legenden hebben bijgedragen tot de geschiedenis van Londen. De stad is het centrum geweest van het Britse koloniale rijk, en doorstond vervolgens de bombardementen en vernietigingen in de Tweede Wereldoorlog. De huidige koningin, Queen Elizabeth II, verblijft er in Buckingham Palace in de buurt van Westminister.
Het grootstedelijk gedeelte van Londen is verdeeld in 32 wijken, met Westminister als centrum. De ‘City of London’, wat het bekende financiële district is, was tot 1889 het enigste deel van de stad dat officieel Londen genoemd werd. De stad was in 2012 ook de gastheer voor de Olympische Spelen, en blijft een epicentrum voor internationale cultuur, kunst, politiek en economie.

Hoe naar Londen komen

Vliegen naar London Heathrow

London Heathrow Airport is de drukste luchthaven in Londen en in Europa. Het is daarbij de derde drukste in de wereld, en zag in 2014 zo een 73,4 miljoen reizigers passeren. De luchthaven heeft 5 terminals en ongeveer 80 luchtvaartmaatschappijen bieden zowel binnenlandse als internationale vluchten aan. De luchthaven ligt op 22 km ten westen van centraal Londen.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De Heathrow Express gaat naar London Paddington. Treinen vertrekken vanuit terminal 5 of 1 en 3, met een verbindingsdienst vanuit terminal 4. Treinen gaan elke 15 minuten en het duurt ongeveer 15 minuten om London Paddington te bereiken. De prijs voor een enkele reis bedraagt £21-27, maar voorverkoop, retourtickets en promotietickets zijn aan betere tarieven verkrijgbaar.
Een andere optie is de London underground. Met de Picadilly Line duurt het ongeveer 1 uur om het centrum van Londen te bereiken. Je kan gebruik maken van de Oyster card of een ticket kopen. Gezien London Heathrow zich in zone 6 bevindt, kan je ook een dagkaart kopen voor bijna dezelfde prijs als een enkele reis indien je van plan bent je nog te verplaatsen binnen de stad diezelfde dag. Een enkele reis kost £6, met Oyster kaart betaal je £5,10 tijdens de spits en £3,10 buiten de spitsuren.
Ook National Express biedt verschillende bussen aan van Heathrow Airport naar London Victoria Station in Londen centrum. Deze bussen duren ongeveer 50-55 minuten, maar dit kan afhangen van het Londens verkeer. Ticketprijzen starten rond de £6.
Black London taxi’s zijn beschikbaar op de taxiplaatsen buiten iedere terminal. Een taxi van Heathrow naar het centrum duurt tussen de 30 en 60 minuten en kost tussen de £45 en £85.
Indien men wil naar het centrum wil rijden kan men via de M4 of M25 gaan.

Vliegen naar London Gatwick

Gatwick Airport is de tweede grootste luchthaven van Londen en de UK. Dit vliegveld heeft maar één landingsbaan en dit is de drukste ter wereld. Gatwick beschikt over twee terminals en in 2014 verwerkte de luchthaven 38,1 miljoen passagiers.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De Gatwick Express trein biedt een rechtstreekse verbinding tussen de luchtaven en London Victoria en wordt voorzien door Southern. De rit duurt ongeveer 30 minuten en vertrekt iedere 15 minuten. Tickets kunnen op voorhand besteld worden voor een goedkoper tarief, een enkele reis vanaf het station kost £19,90 voor volwassenen.
Thameslink en Southern voorzien ook regionale treinen naar London Bridge, London Victoria en Clapham Junction. Deze treinen doen er gewoonlijk iets langer over (30-40 minuten) maar zijn met £11 wat goedkoper dan de sneltrein.
National Express biedt ook busdiensten aan van de luchthaven tot London Victoria die ongeveer 1,5 uur duren. Ticketprijzen beginnen vanaf £8.
Ook taxi’s zijn beschikbaar aan de luchthaven, en kunnen op voorhand geboekt worden, maar deze zijn erg prijzig en kosten meestal rond de £100.
Gatwick ligt op 45 km ten zuiden van Londen en er is een directe verbindingen via de M23, afslag 9 en de A23 London-Brighton Road. De M25 is 10 minuten vanaf afslag 7, en is de belangrijkste snelweg rond Londen. De postcodes van de luchthavens, voor zij die navigatie willen gebruiken bij het rijden, zijn RH6 0NP (zuidelijke terminal) en RH6 0PJ (noordelijke terminal).

Vliegen naar London Stansted

Stansted Airport is de derde drukste luchthaven in het Verenigd Koninkrijk en een belangrijke hub voor de prijsvechter Ryanair. In 2014 verwerkte het vliegveld net geen 20 miljoen passagiers. Stansted ligt op 48 km ten noordoosten van Londen.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De Stansted Express biedt de snelste verbinding naar het centrum van Londen. Tickets naar het Liverpool Station kosten £32 retour, maar in voorverkoop kan men deze vaak goedkoper vinden.
National Express heeft ook een busdienst van Stansted tot zowel Stratford als Liverpool Street Station. Een enkele reis naar Liverpool Street kost ongeveer £10, maar retourtickets kunnen soms goedkoper zijn. De reisduur bedraagt ongeveer 1 uur en 5 minuten, maar is ook afhankelijk van het Londens verkeer.
Taxi’s vanaf Stansted zijn beschikbaar van het taxibedrijf 24x7. Black cabs voorzien normaal gezien geen taxiservice, maar privé minitaxi’s kunnen wel op voorhand geboekt worden. Voor een rit met de taxi van de luchthaven naar het centrum moet men ongeveer £100 rekenen.
London Stansted is gelegen op de M11 snelweg aan afslag 8a.

Vliegen naar London Luton

London Luton Airport is de vierde grootste luchthaven van Londen en ligt op ongeveer 56 km ten noorden van Central London in Bedfordshire. In 2013 maakten ongeveer 9,7 miljoen passagiers gebruik van deze luchthaven. Een groot aantal lagekostenmaatschappijen bieden hier binnenlandse en internationale vluchten aan.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er gaan treinen naar en van Luton Airport Parkway naar Centraal Londen, die stoppen op het St Pancras Station.
Een groot aantal busdiensten gaan naar centraal Londen, waaronder de National Express bus naar Victoria Station voor £5 voor een enkele reis, en de Greeline, Stagecoach en easyBus - waarbij de ritten ongeveer £2 kosten voor een enkele reis.
Lokale taxi’s kunnenn op voorhand gereserveerd worden. De luchthaven kan bereikt worden via de M1.

Vliegen naar London Southend

London Southend is gelegen in Essex, en was vroeger de derde drukste luchthaven in de Greater London Area, voor de uitbreiding naar Stansted. Sindsdien is het een van de kleinere luchthavens maar ziet toch het aantal passagiers stijgen gezien vele lagekostenmaatschappijen, zoals easyJet en Thomson, regelmatige diensten vanaf hier begonnen aan te bieden. In 2013 passeerden er 1,1 miljoen passagiers door deze luchthaven, en het vliegveld wil proberen dit te verdubbelen tegen 2020.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

Er is een treinstation gelegen aan de luchthaven met ongeveer 8 Greater Anglia treinen die naar Stratford en Liverpool rijden. Een enkele reis buiten de spitsuren naar Liverpool Street kost ongeveer £14. De reistijd bedraagt 50 minuten.
Lokale taxidiensten van Andrews Airport Cars kunnen op voorhand of binnen de terminal geboekt worden, maar er zijn geen traditionele taxistandplaatsen buiten de luchthaven voorzien. Taxi’s duren ongeveer 1 tot 1,5 uur afhankelijk van het verkeer. De gemiddelde prijs hiervoor bedraagt £95.
De luchthaven is gelegen op de A127 die gemakkelijke verbindingen heeft met de M25, A13 en A12.

Vliegen naar London City Airport

London City Airport is de luchthaven die zich het dichtst bij het centrum bevindt op slechts 11 km van de wijk Newham. Dit kleine vliegveld met slechts één start- en landingsbaan is de 5e drukste luchthaven in Londen en de 15e in de UK. In 2013 passeerden ongeveer 3,3 miljoen passagiers deze luchthaven, en het wordt gezien als de populairste verbinding met de financiële wijk in Londen.

Algemene informatie over van en naar de luchthaven gaan

De luchthaven is gelegen aan de DLR (Docklands Ligth Rail), dat deel uitmaakt van het TFL netwerk. De luchthaven is gelegen in zone 3 op het TFL netwerk, en reizen met een Oyster kaart wordt sterk aangeraden. De DLR verbindt ook met de Underground en busdiensten.
Black cabs kunnen buiten de terminal gevonden worden. Ook privé minitaxi’s kunnen op voorhand geboekt worden. Een taxi naar London Liverpool Street zal ongeveer £25 kosten.
Het adres van de terminal is Hartmann Road, Londen E16 2PX, en de luchthaven kan bereikt worden vanaf de M25, via de A13 bij afslag 30.

Treinen naar London Waterloo

London Waterloo is het drukste treinstation in de UK en Londen in termen van passagiers. Tussen 2011 – 2012 maakte meer dan 94 miljoen gebruik van het station. National Rail services biedt vanaf hier haar diensten aan, en er zijn ook verbindingen met de London Underground Northern, Bakerloo of Jubilee Lines. Het station is gelegen aan de zuidelijke kant van de Thames, dichtbij de London Southbank.

Van London Waterloo naar het centrum

Het treinstation is een van de centrale stations in Londen. Openbaar vervoer doorheen heel Londen is beschikbaar via de metro (Northern – Charing Cross Branch, Bakerloo en Jubilee lijnen) en een groot aantal bussen vertrekt ook van hieruit, waaronder de 68, 168, 243, 26, 288, 341 en 176. Taxi’s zijn beschikbaar aan de taxistandplaatsen. Het is een wandeling van 5 minuten naar Southbank en ongeveer 15 minuten naar Trafalgar Square.
Het adres van het station is Waterloo Road, Londen SE1 8SW. Het station is vlakbij de A301/Waterloo Rd.

Treinen naar London St Pancras International

Londen St Pancras International werd oorspronkelijk geopend in 1868 en blijft een van de mooiste stations in de wereld. St Pancras is gebouwd in de Victoriaanse Gotische stijl en beschikt over 15 perrons, een shoppingcentrum en een busstation. Daarbij is het de eindhalte van de Eurostar in Londen. Buiten de Eurostar stoppen ook treinen van Southeastern, East Midland Trains en Thameslink hier.

Van London St Pancras International naar het centrum

Vlakbij het station is het metrostation King’s Cross St Pancras Station gelegen, dat zowel St Pancras als King’s Cross bedient. Vanaf hier vertrekken onder andere de Picadilly Line, Victoria Line, Circle Line, de Hammersmith & City Line, Metropolitan Line en Northern Line. Er stopt ook een groot aantal Londense bussen aan het station of aan het King’s Cross station, waaronder de lijnen 10, 91, 390 en 59.
Taxistandplaatsen bevinden zich op de Midland Road dichtbij de Eurostar. Taxi’s die op voorhand besteld werden zullen wachten op de parkeerplaatsen op Pancras Road.
Het station wordt beschouwd als het centrum van de stad. Men kan naar Trafalgar Square rijden door in de westelijke richting op Euston Road te gaan en dan links af te slaan in de Gower Street, wat je tot de Charing Cross Road brengt, vanwaar je gemakkelijk Trafalgar Square bereikt.

Treinen naar London Euston

Londen Euston is het zesde drukste treinstation in de UK met 18 perrons en 40 miljoen passagiers per jaar. Het station is een centrale hub in Londen met vele verbindingen via bussen, metro’s en nationale treindiensten. Het originele station werd geopend in 1837 maar werd gerenoveerd in de jaren 60. Treinen die hier stoppen worden voorzien door onder andere London Midland, Virgin Trains en ScotRail.

Van London Euston naar het centrum

De metrolijnen Circle Line, Hammersmith & City Line, Victoria Line, Metropolitan Line en Northern Line stoppen aan het Euston Station. Ook de London Overground naar Watford Junction stopt hier. Het station is een grote hub in het gebied voor de Londense bussen gezien vele lijnen hier stoppen. Zo kan men er de 68, 168, 253, 10, 91 en 476 vinden.
Taxistandplaatsen zijn gelegen onder het station, en zijn toegankelijk via de trappen in de grote hal of de liften aan de loketten.
Men kan passagiers ophalen onder het station, dichtbij de parking, maar hier blijven staan is niet toegestaan. Auto’s hebben toegang via Melton Street en de postcode voor navigatie is NW1 2BT. Het station is dichtbij de Gower Street gelegen, dat je naar de Charing Cross Road en Trafalgar Square zal brengen.

Treinen naar London Paddington

London Paddington Station is een van de meest bekende stations aangezien de naam vereeuwigd is door de beroemde Britse teddybeer ‘Paddington Bear’. Hoewel er al delen van het station in gebruik waren in 1838, werd het hoofdstation geopend in 1854, en werd het gebouwd door de legendarische ingenieur Isambard Kingdom Brunel. Het functioneert als eindhalte voor de Great Western Railway sinds 1838. Het station ziet nu jaarlijks 35 miljoen passagiers via de 14 verschillende perrons reizen. Treinen worden voorzien door First Great Western, Chiltern, Heathrow Express en Heathrow Connect.

Van London Paddington naar het centrum

Paddington is gelegen in zone 1 in Londen, waardoor het erg centraal gelegen is. Het is verbonden met de Londen Underground via de Bakerloo Line, Hammersmith & City Line, Circle Line en District Line. De buslijnen 7, 23, 27, 36, 46, 205, 332, 436, N7 en N205 stoppen aan het station.
Er zijn taxistandplaatsen boven perron 12 die men via liften en roltrappen kan bereiken.
Passagiers afzetten of ophalen kan gratis, maar parkeren is hier niet toegestaan. De ingang van het parkeerterrein kan gevonden worden op de Bishops Bridge Road tussen Westbourne Bridge en Eastbourne Terrace. De postcode van het station is W2 6AA.

Bussen naar London Victoria Coach Station

Het London Victoria Coach Station is het grootste busstation in Londen, en werd geopend bij het Victoria Station en Buckingham Palace in 1932. Het busstation is niet hetzelfde als het Victoria Bus Station, waar alleen stadsbussen stoppen. Vanaf het station vertrekken langeafstandsbussen naar zowel binnenlandse als internationale bestemmingen. Er passeren jaarlijks ongeveer 10 miljoen reizigers, en er vertreken zo’n 190,000 bussen vanaf de 22 perrons. De belangrijkste busmaatschappijen zijn National Express, Eurolines, Ecolines, iDBUS, Megabus, Evan Evans, David Urquhart, Interbus Kosice, Premium Tours en Sindbad. Het station is gebouwd in de iconische Art Deco stijl.

Van London Victoria Coach Station naar het centrum

Het Victoria Coach Station ligt bij het Victoria Station en Victoria Bus Station, en van hieruit zijn er verschillende manier om het centrum te bereiken. Met de metro kan men reizen via de Victoria Line, District Line en Circle Line. Busnummers 22, 211, 239, C1 en N11 stoppen hier en men kan ook gebruik maken van National Rail.

Bussen naar London Euston Bus Station

Dit busstation is gelegen in Camdem, en bevindt zich vlakbij het Euston Station en Euston Square. Het busstation werd geopend in 1979 en wordt aangedaan door Arriv London, London Central, London General, London United, Metroline en Tower Transit. Het is een belangrijke hub voor verbindingen met de spoorwegen, Underground en Overground.

Van London Euston Bus Station naar het centrum

Van hieruit vertrekken de Circle Line, Hammersmith & City Line, Victoria Line, Metropolitan Line en Northern Line. De Londen Overgroud naar Watford Junction stopt ook hier, net zoals de London Buses zoals de 68, 168, 253, 10, 91 en 476.
Indien men wil rijden naar het centrum kan men best de Gower Street volgen naar Charing Cross, via waar men naar Trafalgar Square kan doorreizen.

Naar Londen rijden

De belangrijskte snelwegen die naar Londen leiden zijn de M25 en de A13. De snelheidslimiet in het Verenigd Koninkrijk is 60 mph op een weg met één rijstrook en 70 mph op een weg met twee rijstroken en de snelwegen. In Londen zijn er vaak veel files, voornamelijk met de bussen. In de City of Londen is er een snelheidslimiet van 20 mph. Denk eraan dat je aan de linkerkant van de weg moet rijden.

Verplaatsen in Londen

Openbaar vervoer in Londen

Londen heeft een van de oudste, uitgebreidste en meest bekende openbaar vervoersystemen in de wereld. Het openbaar vervoer (Transport for London of TfL) bestaat uit de London Underground, London Overground, London Buses, Dockland Light Rail en London Rail. Jaarlijks worden er alleen door de Underground al 1,265 miljard passagiers vervoerd, en ongeveer de helft van de busritten in de UK vinden plaats in Londense vervoersmiddelen. In totaal zijn er 9 zones met bussen, metro’s en bovengrondse verbindingen, die ook in verbindingen zijn met de nationale spoorwegdiensten die het gebied rond Londen bedienen.

  • Soorten tickets: Prijzen hangen af van de zone, het type transport, de reisduur en of men een Oyster kaart heeft of niet. Een dagkaart voor zones 1-4 zonder Oyster kaart kost £12. Een kaart voor 7 dagen kost £32,10. Men kan ook een Vistor Oyster kaart kopen voor £3, die met elk bedrag opgeladen kunnen worden. Indien je deze gebruikt in dezelfde zones stopt de prijs op het bedrag wat je voor een dagkaart zou betalen; zodat je nooit duurder zou uitkomen. Indien je de Vistor Oyster oplaadt voor £15 kan je ongelimiteerd reizen in Zone 1 en 2 for 2 dagen. £30 wordt aangeraden voor 3-4 dagen binnen Zone 1 & 2.
  • Korting: Kinderen onder 11 rijden gratis in Londen. Er zijn ook maand- en jaarabonnementen beschikbaar voor studenten en senioren. Een Young Vistor Oyster Card, met gereduceerde tarieven ten opzichte van de normale Oyster, is ook beschikbaar.
  • Nachtlijnen: De Underground stopt met rijden rond middernacht. Nachtbussen zijn beschikbaar maar kunnen erg druk zijn en rijden niet erg frequent.

Fietsen in Londen

Fietsen wordt steeds populairder in Londen. Hoewel honderden fietsers elke dag de Londense straten trotseren, kan het nog steeds een beetje gevaarlijk zijn gezien het drukke verkeer. Grote visibiliteit en een helm worden dan ook sterk aangeraden. Er zijn sommige fietspaden in enkele gebieden van Londen, maar niet overal. Fietsen is wel altijd toegestaan op de busbanen.

  • Stadsfiets: Een fiets huren kan bij Santander Cycle Hire. Het kost £2 per 24 uur en een extra £2 voor iedere extra 30 minuten. De fietsen van Santander Cycle Hire kunnen op verschillende locaties in de stad gevonden worden, maar bij populaire stallingen kan het zijn dat er geen fietsen meer beschikbaar zijn. Ze worden echter wel dagelijks herverdeeld en de kiosken kunnen je vertellen waar er wel nog fietsen in voorraad zijn.
  • Een fiets huren: Een dag kost ongeveer £15-20, een voor een week betaal je £45-50, afhankelijk van het gebied en de winkel.

Taxi’s in Londen

Taxi’s zijn erg populair in Londen, ze maken immers deel uit van het straatbeeld. De bekende zwarte taxi’s kunnen gestopt worden wanneer hun licht aan is. Deze taxi’s hebben de meeste kennis van de Londense straten, gezien ze een kwalificatie examen moeten afleggen over alle straten en routes in de Britse hoofdstad om hun licentie te verkrijgen.

  • Kost: Taxi’s kunnen erg duur zijn. De startprijs is £2,40 en er zijn 3 verschillende tarieven afhankelijk van de dag en tijd. Een rit van 15 – 30 minuten kost je ongeveer £15 – £22.
  • Taxibedrijven: Green Tomatoes, Uber, Black Cabs

Rijden in Londen

De meeste mensen maken liever gebruik van het openbaar vervoer in Central Londen om geen parking te moeten betalen en om de drukte te vermijden, maar rijden in het centrum is mogelijk en niet zo ongebruikelijk. Het geografische centrum van Londen is Trafalgar Square, waar zich een gigantisch rondpunt bevindt dat naar Whitehall, the Strand en Charing Cross Road leidt. Als men door de week tussen 07.00u en 18.00u in het centrum wil rijden moet men ene Congestion Charge van £11,50 per dag betalen. Zij die zich registreren kunnen deze kost reduceren tot £1 per dag, indien men vaak in het centrum rijdt. Sommige wagens met lage uitstoot kunnen ook een gereduceerd tarief ontvangen.

Parkeren op straat is erg moeilijk, en parkeergarages kunnen erg duur zijn. Voor een parkeerplaats hier betaalt men ongeveer £10 per uur en £50+ voor een dag.

Te voet door Londen

Wandelen door Londen is perfect mogelijk; er zijn voldoende voetpaden en parken om door te wandelen. Wees wel altijd voorzichtig wanneer je drukke straten wilt oversteken aangezien de verkeerslichten vaak snel veranderen en de meeste auto’s voetgangers geen voorrang geven.
Te voet kan men niet de hele stad verkennen, maar het centrale gedeelte is wel prima te voet te doen en bovendien liggen veel van de belangrijke bezienswaardigheden op wandelafstand van elkaar.

HomeReizenReizen naar Verenigd KoninkrijkGoedkope vlieg-, trein- en bustickets naar %(Location)s

De Omio-app maakt reizen plannen eenvoudig

We brengen je waar je naartoe wilt gaan. Van e-tickets tot actuele updates over treinen: onze innovatieve app is de ideale manier om te plannen en je reis te volgen.

ios-badge
android-badge
Hand With Phone
Valuta
Taal